• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Pozitivne i negativne strane vitamina

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Vitamini kao lijek i otrov
Pretjeran unos vitamina može izazvati otrovanje, manjak istih krvarenja i depresiju, dok E slovi kao afrodizijak, B1 pomaže pri učenju...

Vjerojatno ste već sto puta čuli od liječnika, mama, tata, baka i djedova da vam u organizmu nedostaje neki od vitamina i da se njime morate 'urokati' dok vam, recimo, nokti ili kosa ne narastu toliko da se u iste petljate.
y209072604090604.jpg

Photo wikipedia
Odlučili smo stoga napraviti popis svih vitamina koji dolaze kao saveznici pravilnog funkcioniranja organizma, dok s druge strane zbog pomanjkanja ili pretjeranog unosa isti mogu postati veliki problem.
Bitno je znati kako se vitamini dijele na topljive u vodi i topljive u mastima.
Najveći broj vitamina topljiv je u vodi, pa ćemo početi s opisom ovih, koji se u tijelu ne pohranjuju na dulje vrijeme, ali se zato lako apsorbiraju.
U trenutku kada se u tijelu nađe pretjerana količina vitamina, organizam višak izbacuje putem urina, koji je tijekom tog procesa uglavnom bijele boje.
Među vitaminima topljivima u vodi nalazi se B-kompleks i vitamin C
.
B1 za učenje, B2 za rast
Priču o vitaminima započinjemo s B1 vitaminom, poznatijim pod nazivom tiamin. On pomaže boljem funkcioniranju živčanog sustava, a ukoliko ga u organizmu manjka, javlja se bolest beri-beri. Ova hipovitaminoza bila je česta na istoku zbog konzumacije riže bez ljuskica, a danas je izaziva uglavnom alkoholizam, dok pomanjkanje vitamina ide ruku pod ruku s neuritisom.
Namirnice u kojima su sadržani pojedini vitamini

 • B1 - Nalazi se u neoguljenim zrnima žitarica, kvascu, mlijeku, mesu, orašastim plodovima, grahu, grašku
 • B2 - Nalazi se u jajima, jogurtu, bademima, brokulama, siru i obogaćenom brašnu
 • B3 - Nalazi se u jetri, jajima, mlijeku, tibi, krumpiru, kvascu, zelenom povrću, ribi i nemasnom mesu
 • B5 - Nalazi se u puretini, lososu, krumpiru, jajima, kukuruzu, smeđoj riži, žitaricama
 • B6 - Nalazi se u jetri, bubrezima, soji, ribi, jajima, mlijeku, suhom voću, avokadu, banani, špinatu
 • B7 - Nalazi se u iznutricama, kruhu, bananama, gljivama, karfiolu, mrkvi, orasima, krumpiru
 • B9 - Nalazi se u bubrezima, zelenom povrću, kvascu, orasima, mahunarkama, narančama, celeru, repi
 • B12 - Nalazi se u ribi, jajima, mliječnim proizvodima, jetri, srcu, fermentiranim sirevima i plodovima mora. U povrću ga gotovo nema, dok je meso veoma siromašno ovim vitaminom.
 • C - Nalazi se u agrumima, brokulama, rajčicama, zelenom povrću, šipku, dinji
 • A - Nalazi se u mrkvi, naranči, kelju, vrhnju, punomasnom mlijeku, maslacu i žutom povrću i voću
 • D - Nalazi se u ribi i mliječnim proizvodima i jetri životinja
 • K - Nalazi se u siru, zelenom čaju, špinatu, brokuli, kupusu
B1 pomaže pri učenju. Istraživanja su, naime, pokazala kako su studenti koji su tijekom dva mjeseca dnevno uzimali 50 miligrama tiamina bili energičniji, staloženiji i brže su reagirali.
Čak 30 posto primljenih u psihijatrijsku ustanovu pati od manjka ovog vitamina. Tiamin i vitamini B-kompleksa sprječavaju odumiranje živaca zbog velike količine šećera u krvi.
Odmah nakon B1 dolazi B2, vitamin B-kompleksa kojeg poznajemo pod imenom riboflavin. Ovaj vitamin pomaže pri rastu, sudjeluje u proizvodnji eritrocita, poboljšava rad živčanog i endokrinog sustava.
Manjku ovog vitamina sklonije su starije osobe, no do gubitka dolazi i zbog izlaganja suncu. Manjka li ovog vitamina u organizmu, dolazi do problema s vidom, noktima i vezivnim tkivom.

B3 toksičan u većim količinama
Vitamin B3, koji dolazi u dva oblika: kao nikotinska kiselina (niacin) ili nikotinamid, pomaže pri funkcioniranju probavnog sustava, ublažava želučano-crijevne poremećaje te daje koži zdraviji izgled.
Ukoliko vam nedostaje nikotinske kiseline, postoji velika mogućnost da dobijete pelagru, bolest koja se očituje ljuštenjem kože. Manjak tog vitamina u probavnom traktu uzrokuje dijareju, a u središnjem živčanom sustavu demenciju. Uz to, bitno je napomenuti kako je manjak vitamina najčešće prisutan kod alkoholičara i da veće količine niacina mogu biti toksične.

Vitamin B4 ili adenin više se ne smatra vitaminom, ali zajedno uz neke vitamine čini kompleks. Uglavnom se spominje vezano uz DNA i RNA kojih je sastavni dio.

Višak vitamina B5 uzrokuje dijareju, B6 ublažava epileptične napade i PMS
Pantotenska kiselina ili vitamin B5 pripada skupini B-kompleksa. Pri normalnoj prehrani čovjeka uglavnom se ne javlja hipovitaminoza zbog velike rasprostranjenosti u prirodi. Sastavni je dio koenzima A koji igra veliku ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina.
Osim što pomaže pri pretvaranju hrane u energiju, sudjeluje pri proizvodnji masti, protutijela i žuči. Ako se nalazi u losionima, ublažava bol kod opeklina, umiruje upaljenu kožu i pomaže pri zacjeljivanju rana. Višak ovog vitamina izaziva dijareju.
x63150827244712202.jpg


Od nedostatka vitamina B6 ili piridoksina pate starije osobe i trudnice zbog primjene pojedinih lijekova tijekom trudnoće. Također, njegov je manjak moguć ukoliko je zabilježen nedostatak nekih drugih vitamina B-kompleksa.
No, to nije sve, od manjka istog pate dijabetičari i žene koje uzimaju oralnu kontracepciju. Zbog manjka piridoksina, javljaju se akne, nesanica, razdražljivost, mučnina i umor.
Iako B6 ima nisku toksičnost, ublažava epileptične napade i simptome PMS-a. Njegov nedostatak u organizmu rezultirat će promjenama na koži i u središnjem živčanom sustavu.

Manjak biotina uzrokuje ispadanje kose
Biotin ili vitamin B7 sintetizira ugljikohidrate, aminokiseline i masti. Do manjka ove vrste vitamina doći će zbog oštećenja crijevne flore, te uslijed konzumacije sirovog bjeljnjaka.
Manjak biotina očituje se kroz dermatitis, bolove u mišićima, ispadanje kose, osip, anoreksiju, blagu anemiju i promjene u EEG-u. Biotin može pomoći u slučaju seborejičnog dermatitisa kod male djece te u slučajevima gastrektomije (kirurškog odstranjenja želuca).
No, bitno je znati kako nije uputno uzimanje pripravaka na bazi biotina pri liječenju akni, seborejičnog ekcema i alopecije.
Vitamin A, beta karoten ili retinol, važan pri kontroli rasta i razvoju epitelnog tkiva, sudjeluje u stvaranju vidnog pigmenta. Hipovitaminoza uzrokuje dermatološke probleme i smanjenu sposobnost adaptacije na tamu, što se još naziva noćno sljepilo, dok povišena količina ovog nutrijenta u organizmu dovodi do toksikacije, koja se očituje u poremećajima na koži i kostima.​
Vitamin B9 poznatiji je pod imenom folna kiselina, nedostatak koje dovodi do anemije i problema s probavom. Folna kiselina sastavni je dio genetskog materijala te sudjeluje u sintezi DNK.

Manjak vitamina B9 uzrokuje depresiju
Manjak vitamina B9 javlja se kod osoba koje pate od probavnih tegoba, djece u pubertetu (zbog nepravilne prehrane), žena koje rabe oralnu kontracepciju, te kod trudnica.
Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati anemiju, (koja se očituje bljedoćom, gubitkom teka, upaljenim jezikom, dijarejom, nesanicom i umorom), ali i neurološka oštećenja budući da on pomaže pri proizvodnji mijelina, sastojka košuljice živaca. Nalazimo ga i u genetskim materijalima. Manjak kobalamina javlja se kod alkoholičara, trudnica i osoba koje preferiraju vegetarijansku prehranu.
y134179951804365691.jpg

Mahune
Ne unosimo li ga dovoljno u organizam, posljedice mogu biti neugodni tjelesni mirisi, manjak težine, bolovi u leđima i slabost. Poveći manjak uzrokuje umor, krvarenja, bljedoću, depresiju i bol u trbuhu.

Univerzalni C može stvoriti bubrežni kamenac
Vitamin C, koji iskače iz svih reklama za lijekove za suzbijanje gripa, prehlada i sličnog, zove se još i askorbinska kiselina.
Najjači je antioksidans među vitaminima topljivima u vodi. Vitamin C pomaže pri stvaranju kolagena važnog za regeneraciju tkiva, krvnih žila, kostiju i zuba. Uz to, Povećava otpornost prema virusnim i bakterijskim infekcijama.
Nedostatak tog vitamina dovodi do bolesti skorbut, čije su karakteristike lomljivost kostiju, klimavost zubi, oticanje zglobova, natečenost zubnog mesa i krvarenje iz istog.
Vitamin E iznimno je važan za funkcioniranje imunološkog, endokrinog sustava i spolnih žlijezda, a poznat je kao izvrstan antioksidans. Zbog povoljnog djelovanja na krvotok i prokrvljenost, slovi kao afrodizijak.​
S druge strane, pretjeran unos vitamina C može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca.
Snažni C bori se s kroničnim umorom, hepatitisom, herpesom, AIDS-om, pomaže antitijelima, leukocitima i interferonu...

Vitamin A - borac protiv herpesa i karcinoma
Osim vitamina koji su topljivi u vodi, kao što smo već naveli, postoje i oni topljivi u mastima, koji se u krv ne mogu apsorbirati ako im u pomoć ne pristignu emulgatori.
Ovi se vitamini pozicioniraju u tijelu za potrebe organizma. U trenutku kada organizam zatreba vitamine, oni uz pomoć proteina počinju s djelovanjem.

Vitamin A, beta karoten ili retinol, važan pri kontroli rasta i razvoju epitelnog tkiva, sudjeluje u stvaranju vidnog pigmenta. Hipovitaminoza uzrokuje dermatološke probleme i smanjenu sposobnost adaptacije na tamu, što se još naziva noćno sljepilo, dok povišena količina ovog nutrijenta u organizmu dovodi do toksikacije, koja se očituje u poremećajima na koži i kostima.
y209072954141481.jpg

Photo Ivana Magdić
Izdvojen iz mrkve, dobiva ime karoten te, što je opće poznato, pomaže pri borbi protiv raznih bolesti.
Vitamin A usporava pojavu herpesa, sprječava moguće plućne infekcije i pojačava otpornost imunološkog sustava.
Prema nekim istraživanja, suzbija ponovnu pojavu karcinoma nakon operacije. Osim što smanjuje predmenstrualnu napetost, utječe na brže zacjeljivanje rana.

D - vitamin sunca, E - afrodizijak
Karciferol, vitamin D ili vitamin sunca s obzirom na obilježja, više spada u skupinu hormona. Vitamin D poznat je po tome što sprječava i liječi rahitis, a njegova je zadaća očuvanje konstantne koncentracije kalcija i fosfata u plazmi, što pridonosi zdravlju zubi i kostiju.
Nedostatak karciferola očituje se demineralizacijom kosti, te bolovima u njima, spontanim frakturama i slabljenjem mišića. Hipervitaminoza uzrokuje dodatno taloženje kalcija u bubrezima i gušterači, dolazi do umora, anemije, depresije i glavobolje.
y209073052547877.jpg

Brokula
Photo sxc.hu
Vitamin E iznimno je važan za funkcioniranje imunološkog, endokrinog sustava i spolnih žlijezda, a poznat je kao izvrstan antioksidans. Zbog povoljnog djelovanja na krvotok i prokrvljenost, slovi kao afrodizijak.
Iako je utvrđeno kako veće količine unosa ovog vitamina ne uzrokuju veća oštećenja, kod dugotrajnog uzimanja većih količina mogu nastupiti poteškoće s vidom.
Poznat je kao vitamin koji sprječava starenje kože, štiti od ateroskleroze i pomaže pri očuvanju plućnog tkiva.

K - kao koagulacija
Koagulacijski vitamin jest vitamin K koji pomaže pri zgrušavanju krvi. Nedostatak istog vrlo je rijedak kod odraslih osoba, no češće se zna javljati kod novorođenčadi.
Intravenozna uporaba ovog vitamina može dovesti do problema s disanjem, bolovima u prsima i kardiovaskularnog kolapsa, no inače se vitamin K podnosi i u većim dozama od preporučene. Neki od proteina važnih za metabolizam kostiju ovisni su o ovom vitaminu.
Prije nego li zaključite da imate manjak nekih od vitamina, svakako posjetite svojeg liječnika, koji ipak najbolje zna koja količina vitamina odgovara vašem organizmu, a na takav ćete način izbjeći sve probleme koji mogu nastati zbog nepravilnog unosa istih.Izvor: Dalje.com
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Odlično Anuška, odlično.... bravo devojko....:thumbsup: detaljno, nema šta...:)
 
Vrh Dno