• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

povreda na radu

lifedreamer

Novajlija
Učlanjen(a)
26.10.2009.
Broj reagovanja
0
Poštovani,

Petog avgusta 2007 god. sam na poslu upao u jednu jamu sa vrelom vodom i ošurio se do pojasa.Proveo sam 3 nedelje u bolnici.Do novembra meseca sam bio na bolovanje(100%).Pošto niko u preduzeću nije osiguran,nisam dobio nikakvu odštetu.Dali imam neke izglede da tužbom dođem do odštete i do kakvog iznosa(informativno odprilike)?Hvala unapred.Do nesreće nije došlo mojom krivicom .

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Svakako da tuzbom mozete ostvariti pravo na naknadu materijalne i nematerijalne stete. Rok za podnosenje tuzbe vam istice u avgustu 2010. godine. Iznose ne licitiram, to ce sud odrediti, ali vam mogu reci da iznos svakako nece biti zanemarljiv.

S

srmi

Gost
Stemis' pid='2431' dateline='1256590136 je napisao(la):
Svakako da tuzbom mozete ostvariti pravo na naknadu materijalne i nematerijalne stete. Rok za podnosenje tuzbe vam istice u avgustu 2010. godine. Iznose ne licitiram, to ce sud odrediti, ali vam mogu reci da iznos svakako nece biti zanemarljiv.

S obzirom da je ovo pitanje slicno mojem, molim Vas da mi odgovorite da li supruga ima pravo na neku naknadu stete s obzirom da je pretrpela povredu na radu. Naime, tokom obavljanja redovnih poslova na svom radnom mestu pala joj je klima na glavu (otkacila se sa zida) zbog cega je prebacena u Urgentni centar gde joj je rana usivena. Bila je na 100%-tnom bolovanju mesec i po dana, medjutim po pitanju naknade stete dobila je odgovor da je to laka povreda i da poslodavac nema sklopljen Ugovor sa osiguranjem za takvu vrstu povrede. Da li moze zahtevati naknadu stete zbog povrede i pretrpljenog stresa i da li je poslodavac duzan da isplati stetu bez obzira sto nema sklopljen ugovor sa osiguranjem.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Poslodavac nije duzan da joj isplati, osim ukoliko to nije predvidjeno Ugovorom o radu ili Kolektivni ugovorom, a verovatno da nije.
Dakle, jedina opcija jeste tuzba. Za sve ostalo obratite se advokatu.

dragancica71

Novajlija
Učlanjen(a)
08.12.2010.
Broj reagovanja
0
cao!ja bih vas zamolila da me posavetujete.pre godinu i po pala sam na poslu i povredila koleno.bila sam na bol.mesec i po (100%)i posle svih terapija pov.je opisana kao laka.ja sam ostala copava i sad na magnetnoj pronadjeno je da mi je koleno bolesno.tj.tetiva i ligamenti su bili pokidani(tada) i nekako je samo sraslo.hrskavica smrvljena i jos kojesta.idem na operaciju ovih dana.u firmi sam osigurana ali me je osiguravajuca kuca odbila zato sto nisam imala invaliditet,a oni su to trzili po ugovoru.najradje bih tuzila lekare za nesavesno lecenje ali kod nas je to bezkorisno oni kolju pa im niko nista ne moze.e sad pitanje:da li sad mogu potrazivati osiguranje kad je nova dijagnoza.osiguravajuca kuca kod koje sam bila tada osigurana vise ne radi za nas.protiv firme necu nista jer su fer . unapred hvala:neznam:

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Nisam siguran da mozete, jer mislim da je rok za potrazivanje od osiguravajuce kuce zastareva u roku od godine dana od dana nastanka osiguranog rizika.

kokanidza

Novajlija
Učlanjen(a)
14.02.2011.
Broj reagovanja
0
Dragi prijatelji; pre tacno nedelju dana sklizao sam na led i prilikom pada naprslo mi je jedno rebro. Posto snimak nije dobaar moracu ponovo da snimam jer meni deluje kao da je slomljeno. To se sve desiloo dok sam bio na poslu tj. na terenu. Odmah sam otisao u bolnicu i posle nekog kratkog vremena dosla je policija da mi uzme podatke. Dobijo sam dokument 5 primeraka iz firme da odnesem u bolnicu da bih dobijo legalno 100% bolovanje. Bolovanje cu dobiti i sa i bez tih papira a jedina razzlika je ako predam te papire docice inspekcija u firmu i sigurno ce napisati neku kaznu.Ako ne predam te papire, kakve su moje sanse za nadoknadu stete i sta je najpametnije uraditi????

kokanidza

Novajlija
Učlanjen(a)
14.02.2011.
Broj reagovanja
0
To je "izvestaj o povredi na radu" koji je sacinjen u 5 primeraka. Popunila ga je firama, ali kako njoj odgovara! Umesto da napisu da sam skliznuo na led i pao na kofer sa alatom, u povratku sa terena kod musterije, kad sam kretao nazad u firmu. Oni su napisali da sam krenuo kuci i pao na beton van firme, a u sledecem delu su napisali da sam se sapleo i pao na kofer. Takodje su lazno napisali radno vreme.Umesto da mi ostane jos 1h do kraja radnog vremena, napisali su kao da sam zavrsio radno vreme!Posto dobijam platu u dva dela; Prvi deo na banku(minimalac) a drugi takozvani "rucni deo". Danas sam dobio samo polovinu tog drugog dela, jer kako on kaze ja sedim kuci a ostali rade, pa ne mozemo isto da dobijemo.Tako da od njegovih obecanih 100% bolovanja, kako je ponudio, nema nista!Zanima me koja su moja prava, kao i mogucnosti na sudu protiv firme! Hvala vam u napred.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Šta piše u Ugovoru o radu, kolika ti je zarada? Minimalac?

kokanidza

Novajlija
Učlanjen(a)
14.02.2011.
Broj reagovanja
0
Zaboravio sam da navedem da nisam imao ha-te-ze opremu, tj nije nam kupljena. Inace kolega koji je bio u trenutku povrede pored mene nije prijavljen.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ugovor o radu nemaš... Mnogo toga ne štima kod tebe.
Skoro sam siguran da je Ugovorom o radu tvoja zarada definisana u visini minimalne zarade.
Formalno, ti i dobijaš 100% bolovanje jer je kako ga ti nazivaš "ručni deo" u stvari zarada koju ti poslodavac isplaćuje na crno i na koji si ti pristao.
Tvoje pitanje je bilo šta je najbolje uraditi i kakve su ti šanse oko naknade štete.
Naknadu štete za izgubljenu zaradu nećeš dobiti ukoliko je minimalna zarada ugovorena. Sasvim je očekivano da poslodavca možeš tužiti za naknadu materijalne i nematerijalne štete i taj spor bi bez većih problema dobio. Imao bi početne troškove oko uplate takse, troškove advokata, plaćanja za veštačenje. Ti troškovi nisu mali. Koliki iznos bi mogao da dobiješ ne mogu proceniti jer sve zavisi od vrste povrede i procene samih veštaka na sudu. To je ono što možeš dobiti.
A izgubiti možeš posao, jer ako je poslodavac takav kakvim si ga opisao, prilično sam ubeđen, da te neće zadržati na poslu uz saznanje ta ga tužiš.
Treba to izvagati i proceniti šta raditi. Konsultuj se sa advokatom oko sudskog spora, i eventualnog iznosa naknade štete.

kokanidza

Novajlija
Učlanjen(a)
14.02.2011.
Broj reagovanja
0
Posle takvog njegovog gesta,odlucio sam i da se ne vracam na posao i radicu na tome da sto pre nadjem drugi posao...
Povredjen sam jedino,posto nije ispao fer prema meni i uzeo mi je od plate,a nastradao sam u toku radnog vremena...U slucaju da ne bude raspolozen za dogovor,bicu prinudjen da ga tuzim za povredu na radu i neobezbedjenu htz opremu...Nadam se da ce saradjivati,u suprotnom mi je to jedino resenje...
Hvala vam na pomoci i savetima,od velikog znacaja su mi...

Srdacan pozdrav!

kokanidza

Novajlija
Učlanjen(a)
14.02.2011.
Broj reagovanja
0
Postovani Stemisu,
posevetovao bih se sa vama u vezi mog bivseg kolege koji je upravo dobio otkaz.
Radio je u jednoj fabrici i potom ga je pozvao nas poslodavac i obeco mu bolju platu i prijavu zaposlenog nakon 3 meseca rada. Nakon 5 meseci dobija otkaz i manje para nego sto je bio dogovor. Naravno do kraja tih 5 meseci nije ni spomenuta prijava u birou?
Zanima ga, kakva su mu prava i dali postoji mogucnost da se prijavi i dobije staz od 5 meseci koji je poslodavac utajio?

Hvala u napred!

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Za početak neka ga prijavi inspekciji rada. Ako mu bivši poslodavac ne uplati doprinose za PIO moraće da ga tuži sudu. Spor će lako dobiti.

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
kokanidza' pid='57073' dateline='1300092498 je napisao(la):
Postovani Stemisu,
posevetovao bih se sa vama u vezi mog bivseg kolege koji je upravo dobio otkaz.
Radio je u jednoj fabrici i potom ga je pozvao nas poslodavac i obeco mu bolju platu i prijavu zaposlenog nakon 3 meseca rada. Nakon 5 meseci dobija otkaz i manje para nego sto je bio dogovor. Naravno do kraja tih 5 meseci nije ni spomenuta prijava u birou?
Zanima ga, kakva su mu prava i dali postoji mogucnost da se prijavi i dobije staz od 5 meseci koji je poslodavac utajio?

Hvala u napred!

znam da ovo nije tema koja govori o radu na crno...ali zelim da dodam da ni jedan radnik ne treba verovati poslodavcu ako mu poslodavac obeca da ce ga posle tri meseca prijaviti...... jednostavno... poslodavac moze ponuditi radniku Ugovor o radu kojim ce se ugovoriti probni rad koji ne moze da traje duze od 6 meseci.... radni odnos prestaje kada istekne ugovor...a moze i pre, sa otkaznim rokom koji ne moze da bude kraci od 5 radnih dana...

Učlanjen(a)
04.03.2011.
Broj reagovanja
0
postovani kokanidza kao sto Stemis kaze najbolje je posavetovati se sa advokatom. po zakonu bi trebalo da je svaki zaposleni radnik zasticen, tako sto svaki poslodavac MORA da prijavi radnika ili preko omladinske zadruge ili sa ugovorom o delu koje moze da traje i po nekoliko godina uz prekide po dva dana. u takvim slucajevima nemate placeno zdravstveno vec samo se placa doprinos za pio fond. bar sam ja ovako prolazila pre nego sto me gazda zaposlio na neodredjeno. a sto se tice htz opreme u svakom ugovoru o radu pa bilo kakav da je mora da stoji da je radnik duzan da zaduzuje a samim tim i da je koristi. ovo je akt propisan zakonom i kazne za same poslodavce su katastrofalne ako ih ne sprovode. jos jednom proverite da li ste potpisali ugovor o koriscenju opreme. gazda vam se ne bi bas tako lagodno ponasao da je u pitanju ne dostatak htz opreme jer on je sigurno upoznat da svaka firma mora imati zaposlenog sa htz ispitom. u suprotnom ako je gazda u pravu onda se vi spremite za snosenje posledica. zato postovani kokanidza jos jednom dobro razmislite sta dobijate a sta gubite.ovo je proverena informacija.

kokanidza

Novajlija
Učlanjen(a)
14.02.2011.
Broj reagovanja
0
Postovani, zbog moje povrede na radu (frakture rebra) i ne korektnog ponasanja poslodavca, dao sam otkaz. Nazvao sam firmu koja zastupa ljude sa povredama na radu. Predao sam veci deo papira i ostala je samo neka potvrda sa biroa. U medju vremenu firma koja me zastupa, pozvala me je i rekla da ne mozemo vise da tuzimo firmu u kojoj sam radio jer se ugasila. Moj bivsi poslodavac je otvorio firmu pod novim imenom a sve ostalo je ostalo isto. Sediste firme,radnici u firmi i delatnost kojom se bavi. Bez obzira na sve, receno mi je da nemamo koga da tuzimo jer i da smo bili u sporu i da se firma ugasila u toku spora ne bih mogli nista da uradimo. Verujem da ipak postoji neka artenativa i zato bih vas zamolijo da mi napisete vase misljenje o svemu ovome! Srdacan pozdrav!

mateja3

Novajlija
Učlanjen(a)
13.11.2011.
Broj reagovanja
0
molim vas za savet !!!!!!!!!!
Ja bih vas zamolio da me posavetujete .!!! 27.10.2011 povredio sam se na poslu kada sam silazio sa merdevina na skeli okliznula mi se noga dok sam silazio izgubio sam ravnotezu i udario levo koleno. popunjena je povredna lista i opisano je da je povreda laka i mojom krivicom od tada sam na bolovanju (100%).
U medjuvremenu povreda nije uopste laka,jer ja koleno vrlo malo mogu da pomerim samo 10 % !!! Bio sam na ultrazvuk kolena mekog tkiva i spominje se cepanje ligamenta i povreda meniskusa verovatno operacija ili fizikalna terapija 3 do 6 meseci ! Inace samo ja radim izdrzavam sestoclanu porodicu i jedva da mogu da hodam !!!!
Medjutim mene brine I to sto mi istice ugovor na odredjeno vreme tacnije u decembru 12.15.2011. koja su moja prava da li ce da mi produze ugovor automatski ili cu morati da ih tuzim !!!

UNAPRED ZAHVALAN MOLIM VAS !!!!

Vrh Dno