• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Potpisan koalicioni sporazum

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Srpska napredna stranka, koalicija SPS-PUPS-JS i Ujedinjeni regioni Srbije potpisali su danas koalicioni sporazum o formiranju parlamentarne većine.
Sporazum su u sedištu naprednjaka potpisali lideri SNS, SPS, PUPS i URS Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Mlađan Dinkić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković, zamenik predsednika SPS Žarko Obradović i članica predsedništva URS-a Verica Kalanović.

Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić izjavio je da će nova vlada biti formirana vrlo brzo i za 23. jul najavio nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije, a nakon toga i sednicu na kojoj će biti izabrana nova vlada.
slide.jpg
Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima koalicije istakao da predstoji izrada Zakona o vladi i o ministarstvima i ponovio da je sve spremno za izbor vlade, jer su dogovoreni politički ciljevi.

On je kazao da preostaje samo priprema akata, razgovori o odborima i potpredsedničkim mestima u parlamentu.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom, ocenivši da tako detaljan i precizan kao i obiman do sada niko nije potpisao.

On je precizirao da su razrađeni ključni principi, ciljevi i da će rezultati novi vlade biti proverljivi.

"Nastavljamo borbu protiv korupcije i kriminala i na tome ćemo insistirati, a to je bio i ključni razlog našeg ulaska u vladu", naveo je Vučić.

Sporazum, u koji su novinari imali uvid, podrazumeva da se potpisnici tog akta obavezuju da će ostvarivati zajedničke političke ciljeve, od kojih su najznačajniji sadržani u oblastima državne politike, ekonomske i socijalne politike, pravne države i vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala, reforme državne uprave, profesionalizacije upravljanja javnim preduzećima, decentralizacije i regionalnog razvoja, zdravstva, obrazovanja i nauke i slobode medija.

U okviru državne politike, buduća vladajuća većina će, prema koalicionom sporazumu, na prvom mestu raditi na ubrzanju procesa evrointegracija i sprovođenju sistemskih reformi, pre svega na polju uspostavljanja tržišne ekonomije, postizanja makroekonomske stabilnosti, jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Potpisnici su saglasni, kakao je taj akt predvideo i da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da je neophodna normalizacija života svih građana na teritoriji Kosova i Metohije.

"Potrebno je sprovesti sve ono što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i nastaviti dijalog na političkom nivou uz učešće najviših državnih funkcionera.

"Pitanje Kosova i Metohije rešavaćemo mirnim sredstvima, unapređenjem dijaloga, uz poštovanje demokratskih rešenja", navodi se u sporazumu.

Buduća vlada će, kako se dodaje, prihvatiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine koje je u dosadašnjim razgovorima postigla prethodna vlada.

U sporazumu se navodi da će se Srbija zalagati za dobre odnose sa susedima, među kojima i BiH, kao i, u okviru Sporazuma o specijalnim odnosima, za potpuno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i razvijanje najbolje kulturne, ekonomske i svake druge saradnje sa Republikom Srpskom.

U sporazumu se dodaje da će se se voditi balansirana spoljna politika i da će nova Vlada Srbije sarađivati sa svim zemljama sveta u interesu Srbije.

U tekstu se dodaje da je pomirenje u regionu među državama sa postojećim granicama uslov za izgradnju budućnosti i posebno navodi da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom, Makedonijom, Hrvatskom i BiH uz uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države.

Kada je o ekonomiji riječ, u sporazumu je naglašena fiskalna konsolidacija, pre svega zasnovana na racionalizaciji i smanjivanju rashodne strane budžeta te istaknuta je beskrupulozna borba protiv kriminala i korupcije.

Kadrovska rešenja buduće vlade nisu deo ovog sporazuma.

Stranke koje će činiti novu vladu Srbije u Skupštini Srbije imaju ukupno 131 poslanika (SNS 73, SPS-PUPS-JS 44 i URS 14).

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je ranije danas da je realno očekivati da vlada bude izabrana na skupštinskoj sednici 24. jula.

Lider NS je potvrdio da će biti ministar u novoj vladi, da će raditi , kako je rekao, sličan posao kao kada je bio ministar za kapitalne investicije, ali nije želeo da otrkiva detalje svoje buduće funkcije.

Velimir lić je na stranačkoj konferenciji za novinare objasnio da je lider Vučić dobio ovlašćenje od NS da pregovara u njihovo ime, da je to radio kada je reč o političkom delu sporazuma i da će to raditi i kada na red budu došla personalna rešenja.

"Građani su nestrpljivi da dobiju vladu. Program koji smo napravili je potpuno realan i sve što budemo obećali to ćemo stoprocentno i uraditi", rekao je Ilić.

On je naglasio da će budući ministri odmah posle izbora vlade početi da rade i da neće biti nikakvog "pripremnog perioda", jer je većina već bila na minsitarskim funkcijama.

Govoreći o sporazumu, Ilić je istakao da je jedna od važnijih tačaka biti i sloboda medija.

Taj deo sporazuma, dodao je, usaglašen je sa EU, i razrađen u detalje.

Kasno sinoć završen je sastanak lidera SPS, PUPS i JS, nakon što je PUPS juče protestovao zbog načina na koji ga tretiraju koalicioni partneri u procesu pregovora oko formiranja vlade.

Potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić izjavio je prethodno juče da ta stranka neće potpisati koalicioni sporazum, koji im je dostavio mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić, i da traže tretman ravnopravnog partnera u budućoj skupštinskoj većini.

Krkobabić je novinarima, po završetku višečasovne sednice Predsedništva, rekao da, kako ga je nazvao skraćeni sporazum, može da bude samo polazna osnova za definisanje koalicionog sporazuma, koji će tačno utvrditi nadležnosti i podelu resora članica koalicije.

Dačić je potom izjavio Tanjugu da će svaka stranka, koja učestvuje u razgovorima o formiranju parlamentarne većine, dati svoje predloge za formulisanje sporazuma o političkim ciljevima nove vlade i da očekuje da će ti predlozi biti brzo usaglašeni.

"Imajući u vidu da u dosadašnjim razgovorima nisu ispoljene suštinske razlike o političkim ciljevima nove vlade očekujem da će brzo biti usaglašeni predlozi svih stranaka koje će činiti parlamentarnu većinu kao i dogovori o strukturi vlade kako bi se pristpilo izboru rukovdostva Narodne skupštine i nove Vlade Srbije", rekao je Dačić Tanjugu.


Izvor: http://www.mondo.rs/s251297/Info/Srbija/Potpisan_koalicioni_sporazum.html
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Mislim da je već bilo vreme zaformiranje vlade. Samo su bacali vruč krompir jedno drugom a država grca u dugovima i da ne nabrajam.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Nisam ubeđen da će nam ova vlada doneti neki boljitak. Zapravo ja ne verujem da bi ijedna to mogla učiniti.
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
preko noci ne,nijedna.ali,ako bi dosla vlada koja bi pomerila ovo drustvo sa mrtve tacke,itekako bi se osetilo.potrebna je samo politicka volja i stavljanje opsteg interesa ispred licnog/partijskog.ubedjena sam u to.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Slazem se, s tim što je takođe potrebno da se čitava politička garnitura personalno promeni.
 

bikkojisedi

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
04.01.2011.
Poruke
380
Broj reagovanja
19
Horoskop
Ovan
Kakva koalicija;takva vlada,kakva vojska,takva država!!"!!!!
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Ja bih dodao i "kakav narod takva i država". Možda je grubo, ali mi se čini da je tako.
 
Vrh Dno