• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Poslušajte Noca, ovaj kit oponaša ljudski govor

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Nevjerojatno: Poslušajte Noca, ovaj kit oponaša ljudski govor

Znanstvenici su nedavno objavili studiju u kojoj opisuju kako su otkrili da je kit Noc naučio oponašati ljudski govor. Njegov prvi glas čuli su još davne 1984. godine


Američke znanstvenike iznenadilo je otkriće da je beluga kit Noc naučio oponašati ljudski glas kako bi vjerojatno pokušao komunicirati s ljudima. Dok se dupine moglo naučiti da oponašaju glasovne uzroke koji zvuče kao ljudski govor, ovakav način oponašanja govora nisu zabilježili.

No, znanstvenici su čuli Noca kako proizvodi nekoliko oktava niži zvuk od normalnog, a nedavno su u časopisuCurrent Biology objavili studiju u kojoj opisuju kako su to otkrili. Prvo su morali shvatiti uopće tko je proizvodio zvukove koje su prvi put primijetili još 1984. godine.
Kada je ronilac u kalifornijskom centru za proučavanje morskih sisavaca jednom izronio upitao je kolege "Tko mi je rekao da izađem?". Ubrzo su shvatili da je Noc krivac za glasove te su ga odlučili snimiti. Otkrili su kako su zvukovi koje proizvodi sličniji ljudskima, a ne uobičajeni za kitove. U nastavku istraživanja otkrili su kako je Noc imao mogućnost naglo promijeniti pritisak u nosnoj šupljini kako bi proizvodio zvuke, što nije bio lagan zadatak.
- Otkrili smo da je Noc morao potpuno promijeniti svoj način proizvodnje zvukova da bi mogao proizvesti "govor" - rekao je Sam Ridgway za BBC. Autor studije kaže i kako sve upućuje da je to činio kako bi pokušao komunicirati. Krajem 1980-ih Noc je prestao govoriti, vjerojatno zbog toga što je spolno sazrio
Noc je uginuo prije pet godina, nakon što je 30 godina živio među dupinima i drugim kitovima te bio u kontaktu s ljudima u centru u San Diegu.
Peter Tyack sa sveučilišta St. Andrews u Škotskoj za National Geographic rekao je kako je Nocov govor manje točan od onog glasova koje je proizvodio Hoover, tuljan kojeg je 1970-ih odgojila obitelj u američkom Maineu. Ističe i kako je malo vjerojatno da je Noc razumio što govori te da je to vjerojatno naučio od dupina u svojoj okolini. Kaže kako je dosad najjači dokaz za razumijevanje riječi koje koristi u životinjskom svijetu našao kod Alexa, afričke sive papige.
 
Vrh Dno