• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Ponos i gordost

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.988
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ponos i gordost,razlikujete li ih? Kada smo jedno kada drugo? Umemo li da napravimo razliku? Da li smo i kao narod placali ceh gordosti?
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Gordost je urođena osobina kao i sujeta. Gordost se ne zaustavlja, dok sujeta podleže modifikaciji u zavisnosti od "objekta" koji je izaziva. Sinonimi za ponos su egoizam, arogancija, oholost…Hebrejski glagol za ponos znači doslovno rasti u visinu ili uzdizati se. Jesam ponosan na dosta toga u privatnom životu, ponosni su i drugi na mene, to me ne čini lošim čovekom.
 

maki

Nindža
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.12.2015.
Poruke
2.299
Broj reagovanja
2.231
Horoskop
Ovan
Из Википедије, слободне енциклопедије

Понос је емоција или осећај великог задовољства самим собом, као и поштовање самог себе у „целини“.

Произлази из субјективног сазнања, да се учинило или учествовало у нечем посебном или похвалном.

Попут невоље, гађења, страха, туге, изненађења и задовољства, понос спада у основне емоције које су прирођене и не настају кроз одгој.

Из Викиречника
gordost,
Значења:

  1. dostojanstvenost (kao pozitivna osobina), dostojanstvo, uzvišenost, otmenost,uglađenost, veličanstvenost, ponos, ponositost, obraz, veličina, plemenitost, istaknutost, uvaženost, ugled, uglednost, izvrsnost
  2. uobraženost (kao negativna osobina), naduvanost, naduvenost, prepotencija,arogancija, osornost, oholost, nadmenost, izveštačenost, narcisoidnost, taština, drčnost, kočopernost, samoljublje, bahatost,umišljenost, sujeta, drskost, bezočnost, visokoparnost, hvalisavost, samodivljenje, sujetnost, obesnost, pretencioznost,osionost, drzovitost, kaćipernost, obest, bezobrazluk, bezobzirnost, prostota, samoljubivost, pokondirenost, razmetljivost,samodopadnost, grubost, nadutost, arogantnost

Не видим ништа лоше у томе да будем поносна, односно задовољна собом и да поштујем саму себе, јер ако нисам ја задовољна собом и не поштујем саму себе то свакако нећу добити од неког другог.
Такође ништа лоше не видим у првом делу објашњења гордости. Бити достојанствен, узвишен, отмен итд...шта има лоше у томе?Наравно да није пожељно да оде у крајност и претеривање, што је свакако други део који објашњава гордост.
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
16.105
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe
Mogu da razumem osećaj ponosa zbog drugih ljudi, njihovih dela i uspeha. Ali lični ponos ne. Kao što i sama definicija kaže, to je subjektivan osećaj, neutemeljen na bilo kakvim činjenicama i kao takav često je suprotan od realnosti. Od svih gore navedenih osobina jedino mi uvaženost i ugled deluju realno jer nisu subjektivni već uglavnom zasluženi i osnovani.

Složila bih se sa hrišćanskim učenjem u kome se gordost, ponos smatraju jednim od strašnih iskušenja ljudske duše iz kojih se rađaju i drugi poroci.
 

hogarstrasni

Novajlija
Učlanjen(a)
16.05.2020.
Poruke
1
Broj reagovanja
3
Horoskop
Blizanci
I sam pokusavam(iskren da budem) odgonetnuti razliku izmedju ponosa i gordosti.U mojoj prizmi,cini mi se da je gordost pitanje sujete,ponekad oholosti i osionosti a ponos vise identifikujem sa castoljubljem. To je neko ko nije beskicmenjak,poltron,ulizica.Neko ko je nepotkupljiv i istinoljubiv ali i neko ko nece izdati prijatelja i ko ce pomoci salbijem (verovatno zato sto se on oseca jacim :). Ponos moze da ide i dalje, pa da ta osoba ne zeli da primi pomoc a posebno ne milostinju. Ponos ja vidim i kao teznju idealu .I svakako, biti takav covek mislim da nije moguce bez izrazenijeg ega
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
16.105
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe
I dalje mislim da obe osobine daju lažni osećaj da smo bolji od drugih.
 
Vrh Dno