• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Poligamija

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
images
Poligamija je pojava kada kulturni standardi dopuštaju brak ili vezu s više partnera u isto vrijeme. Nastala je u praistorijskom vremenu, iz grupnog braka u kojemu je bilo više partnera s obje strane.Bila je vrlo rasprostranjena kod primitivnih naroda Afrike, Azije, kod Indijanca u Americi, kod Eskima, itd.
Danas je zakonom dopuštena u mnogim zemljama, naročito muslimanskim (na osnovi šerijatskog zakona).
Sa kulturnim razvojem nerazvijenih zemalja poligamija polako nestaje. U kršćanskoj civilizaciji je strogo zabranjena, bar formalno. Njezini klasni zaostaci javljaju se u obliku prostitucije i legaliziranih preljuba.

Što vi mislite o poligamiji?
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Današnja poligamija ne može poistovjećivati s onom iz davnih vremena.Za moderno, zapadno društvo, poligamija ima sasvim drugo, novo značenje. Zabranjena zakonom, postala je sveprisutna u mnogim drugim oblicima. Preljub je kao najčešći oblik poligamij.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.416
Broj reagovanja
16.383
Horoskop
Ovan
Dobra tema. :thumbsup:
Poligamija je po meni jedan od najtežih oblika vređanje ženskog dostojanstva. Ne poznajem šerijatske zakone, ali verujem da ga je muškarac pisao.
Poligamija kod hriščana ima svoj oblik u vidu preljube. OK, iz jednog ugla gledano, to jeste tačno, ali ako je za utehu, "dozvoljeno" je i ženama da imaju više partnera.
U poslednje vreme čujem kako ima modernih brakova u kojima su bračni partneri slobodni da imaju druge seksualne partnere i to funkcioniše. Moj mozak je daleko od tog savršenstva.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.976
Broj reagovanja
4.861
Horoskop
Lav
Da Stemis, serijatski zakon su pisali muskarci, citala ga i mogu reci da mi se utroba prevrtala od tog zakona.

Sto se poligamije tice...Pokusavala sam sama da dokucim zbog cega je poligamija nekad bila siroko koriscena, odnosno koje su potrebe za to bile....Nisu mi cak ni deca mogla biti opravdanje za to ( vanbracna deca nekada nisu bila priznavana kao ravnopravni gradjani )..Sve u svemu, drago mi je sto je barem kod nas to zabranjeno. Jeste doduse da prevara ima na svakom koraku, gde se moze otvoriti novo pitanje za rapsravu, a to je cemu potreba za vise partnera istovremeno, ali necemo ovde o tome...
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ako se ovde govori samo o poliginiji, ona je nekada davala mužu veći ugled u društvu i ekonomsku stabilnost, ali i veći broj partnerki u onim zajednicama u kojima apstinencija zavisi od trudnoće i laktacije, dok ženama omogućava da podele kućne poslove ali i vodeću ulogu u onim sredinama u kojima postoji višak neudatih žena. Poliandrija je retka pojava, ali i danas postoji i ima neke svoje običaje. Prema poslednjim podacima na 100 žena u Srbiji ima 95 muškaraca, mislim da je jasno da nas čeka u budućnosti poligamija. 467.gif
 
Vrh Dno