• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Pocinje sezona pritiska na duznike

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659


Građani koji nisu plaćali račune komunalnim preduzećima, uskoro bi mogli da dobiju “čestitku” privatnih izvršitelja kojom ih opominju da namire zaostale dugove. Ako to ne urade, posledice mogu biti administrativna zabrana na deo plate, a u krajnjem slučaju i zaplena imovine.
261810_izvrsitelj-foto-nebojsa-raus_f.jpg

Zaplena "pokretnina" za dug
Privatnim izvršiteljima, koji su isključivo nadležni za dužnike komunalnih preduzeća, do sada je stiglo oko 4.000 predmeta, a polovina se odnosi na Beograd i Novi Sad. Te predmete su već počeli da obrađuju. Na pitanje „Blica“ kada će se pojaviti na vratima građana sa spiska dužnika, odgovaraju da to zavisi od konkretnog slučaja.

- To zavisi od samog dužnika i od toga kakav nam je zaključak o konkretnom slučaju. Posle dostavljenog zaključka o izvršenju, oni mogu odmah da plate dug i to je to. Ako dužnik ipak ne plati, jedan od načina je i stavljanje admistrativne zabrane na platu - kaže predsednik Komore izvršitelja Mihailo Dragović i dodaje da će se na one koji nemaju posao primenjivati drugi načini naplate.
Kako kaže Draganić, njima će se u krajnjem slučaju zaplenjivati nepokretna i pokretna imovina.

Ukoliko se krene u prinudnu naplatu, građani neće dobiti posebno upozorenje.


Procedura
- Po dobijanju zaključka o izvršenju, dug treba platiti u roku od osam dana
- Prigovor se može uložiti u roku od osam dana po dobijanju zaključka o izvršenju
- Prigovor se podnosi sudu, preko izvršitelja
- O prigovoru odlučuje sud
- Ako se dužnik ne odaziva, posle dve nedelje ponovo se šalje zaključak
- Ako ni tada ne plate, slede administrativna zabrana na platu, te na kraju zaplena pokretnih i nepokretnih stvari
- Dužnici su već opomenuti. Komunalna preduzeća im šalju opomenu pre nego što nama pošalju predlog, a od nas im stiže zaključak i znaju koliko duguju. Nema potrebe da ih još opominjemo - objašnjava Dragović.

Neke institucije će o dugovanjima obaveštavati i telefonom. Poreska uprava je juče počela da poziva telefonom one koji imaju dug po osnovu poreza (PDV-a, poreza na dobit, akciza i doprinosa).

- Zaposleni u Kontakt centru informisaće dužnike o stanju evidentiranog duga po osnovu javnih prihoda, pozvati ih da dug izmire u određenom periodu i uputiti na načine izmirivanja. Biće im ponuđena mogućnost odlaganja plaćanja poreskog duga ukoliko ispunjavaju zakonom predviđene uslove za to - saopštila je Poreska uprava.

Prema podacima Komore izvršitelja, u Beogradu je najviše predloga stiglo od Telekoma Srbija, oko 1.000, a kako kažu, iz te kompanije predlozi i dalje pristižu.

U Novom Sadu najviše problema s neredovnim platišama ima „Srbijagas“. Predlozi za izvršenje stižu i iz ostalih gradova Srbije, pa je tako, na primer, iz Subotice stiglo oko 900, a iz Kraljevu 550 predloga.

- Generalno, od septembra očekujemo veći broj zahteva za izvršenje, jer se mnogi time ne bave preko leta. „Infostan“ će, na primer, tek na jesen počti da nam šalje predloge. „Parking servis“ nam takođe nije ništa poslao i ne znamo kada to planiraju da učine - navodi Dragović.

Naš sagovornik poručuje građanima da uredno isplate dugove, jer će u suprotnom morati da plate i troškove izvršitelja. Najniža cena izvršiteljske usluge je 3.000 dinara. Toliko košta samo da dostave zaključak da je postupak počeo.
Izvor Blic
 
Vrh Dno