• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Pitaj Wiki

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe
Ovo nije "vest bez svesti" mada je besvesna. Ali istinita. I počinje kao bajka:

Bio jednom jedan Matija Vujović. Ostalo je istorija. :laugh:

Матија Вујовић
Јуче у 19:20

Ја као клинац из зајебанције додао у Википедију наводну епску песму "Марко Краљевић и Вујовић Матија" и скроз заборавио на то.
Ено сад на Слагалици било питање да се погоди лик из епске песме, и испало да је реч о лику по имену Матија Вујовић.
Па, му мајку, * Википедију користите као извор.

13063

13064

A vi, jel verujete Wikiju ili nećete da priznate? :D

helsing

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
21.07.2017.
Broj reagovanja
188
Horoskop
Devica
Pa ima smisla. Vujovic matija bas ono junacko ime. Zamisli da si ti dopisala Marko Kraljevic i gdja Blejz, bas bi bilo providno ;)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Očigledno je da Wikipedia nema odgovarajucu kontrolu. Da li je neko upoznat kako se vrsi provera unetih tekstova na Wiki?

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe
Nije do imena, nego do načina kako je napisano, prvo prezime pa ime. Tako smo mi u školi, kada smo bili redari, na pitanje "Ko nije na času?" odgovarali: Ilić Miroslav, Đurišić Snežana, Bajagić Momčilo, Đorđević Bora.... I Moraš da poveruješ 😊

Kako se proverava na Wikiju? Putem linkova. Savršen način. Sve što je crvenim slovima na prvoj slici označava "predlog" neke informacije. Ono što je plavo je link ka strani na kojoj postoji objašnjenje traženog pojma. Ukoliko nema linka ka strani, to je znak da niko nije pisao o pojmu ili da pojam nije proveren. Lako je. 😉

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe
Edit: zato je crvenim slovima. Upozorenje!

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Nisi me razumela. Pod proverom sam mislio na tačnost unetih podataka. Ideja Vikipedije je odlična, ali i ona ima mane. Najveća je nedostatak kvalitetne kontrole, po mom mišljenju.
Inače, najčešće je koristim kada tražim biografije.

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe
Mene zabrinjava to što možeš da menjaš (stvaraš) istoriju. Da plasiraš nešto što je neistina i da to postane jedini validni podatak o nečemu. I već sam se susretala sa tim na net-u generalno. A ovo iznad je odličan primer.

sovac

kafolenčić
Starosedelac
Učlanjen(a)
08.11.2019.
Broj reagovanja
1.128
Horoskop
Ovan
vikipediju sem nekih osnova nikada ne treba uzimati kao validan izvor...

Vrh Dno