• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Petrovaradinske price

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659Људи су причали да у ноћи чују јауке из лавиринта тунела, кораке умрлих војника, фантомске пуцње невидљивих пушака близу зида за погубљења и да су виђали полуобликоване црне масе које полако клизе дуж старих сводова... – овако је на почетку документарне америчке тв-емисије гласило објашњење истраживача приспелих у Нови Сад


p.jpg
ре нешто више од седам година два америчка водоинсталатера, Џејсон Хоуз и Грант Вилсон, укључила су се у нови ТВ пројекат „Ловци на духове” (GhostHunters) који се снимао за SyFy канал. Замисао је била да се направи документарна тв-серија која би се бавила истраживањем појава с оне стране вероватног и наводних виђења духова широм Америке. У неизбежном стилу америчких документарних сапуница, камере су бележиле доживљаје двојице водитеља пратећи их не само у ноћним пустоловинама с неупокојенима, већ и у њиховим дневним невољама са запушеним цевима. Ипак, основна тема емисије била је и остала истраживање паранормалног и покушај да се необичне или необјашњиве појаве сниме и забележе најосетљивијом електронском опремом.

Врло брзо половна камп приколица паркирана у Џејсоновом дворишту престала је да буде главни и једини штаб ових уврнутих истражитеља. С муњевитим порастом популарности, већ у првој сезони, сразмерно је порастао и буџет ловаца на духове који су се опремали све скупљим електронским стварчицама. С намером да документује овакве појаве, тим је користио савремене дигиталне камере, нарочите мераче температуре, инфрацрвене и ултраљубичасте камере, ласере, детекторе електромагнетног зрачења, чак и Гајгеров бројач! Понекад је избор електронских помагала био сасвим неуобичајен – користили су јонизатор који је ваздух пунио електрицитетом за који су тврдили да духовима олакшава могућност да се покажу или генератор белог шума који би наводно могао да им помогне да се лакше огласе.
Није прошло много времена пре него што је ова емисија добила неколико наставака. GhostHunters International прати групу (углавном) младих истраживача који у Скуби-Ду стилу крстаре у неколико белих комбија у неуморној потрази за натприродним појавама у целом свету. Оно што је посебно занимљиво, јесте да су у новембру прошле године истраживали да ли се на Петроварадинској тврђави у Новом Саду појављују духови!

Затечени величином

Са спуштањем сумрака, у хладним јесењим вечерима, тим се припремао за улазак у подземне тунеле Петроварадинске тврђаве дугачке шеснаест километара.
„Снимање је било узбудљиво, необично и у неким тренуцима напорно јер се понекад радило и по читаву ноћ”, прича Ален Пањковић из Истраживачко-развојног центра „Вељко Милковић”, организације која се бави истраживањем и представљањем Петроварадинске тврђаве, и који је у емисији био водич ловцима на духове. „Екипе истраживача биле су подељене у три групе по двоје и свака је у неком тренутку била на једном од четири изабрана места. Снимање је почињало с првим мраком око 17 часова и некад трајало и до дубоко у ноћ. Некад смо проводили и по три-четири сата у подземљу, ишли на мали одмор, узимали нови комплет њихове хајтек опреме и поново ишли на следеће место.”


suma.jpg

Сниматељи и новинари канала SyFy улазе у подземље Петроварадинске тврђаве

Истраживачи су испрва били шокирани тврђавом, сећа се Ален. „Сви чланови екипе били су на почетку затечени величином петроварадинских бедема. Иако су кроз наше промотивне филмове и књиге били упознати с местом снимања, нису могли да замисле колико је заиста велика. Нису могли да верују ни кад су чули да се простире на површини од око 112 хектара. Тек кад им је историчар и кустос Синиша Јокић у Музеју града Новог Сада показао детаљну мапу тврђаве схватили су с колико великим простором снимања имају посла. За њих је то било невероватно јер су све досадашње емисије снимали углавном на мањим површинама које су подразумевале рад у једној згради или подземним одајама неких замкова... На крају, продуценти су изјавили да би због величине и тајанствености, Петроварадинска тврђава могла да буде тема чак за три-четири епизоде, ако не и за читаву полусезону!”
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Детектори детективи

Дакле, шта је то што су ловци на духове стварно открили на тврђави? И којим то научним уређајима желе да докажу присуство оностраног?
Инфрацрвене FLIR камере (FLIR – forward looking infrared camera, енгл.) које употребљавају при истраживању, најчешће користе пилоти и возачи за вожњу ноћу или кроз маглу, мада се користе и за безбедносни надзор и шпијунирање. Ове камере стварају слику захваљујући топлоти коју откривају. Њима је, на пример, могуће спазити објекат који одаје топлоту (рецимо, људско тело) у потпуно тамној (али не сувише топлој) ноћи. FLIR камере могу да открију присуство хладнијих и топлијих маса на местима где је смањена видљивост или у просторијама које су наизглед празне, и да на тај начин покажу оно што голим оком није видљиво. По теорији GHI тима, оне би могле да оцртају линије сумњиво хладних маса у ваздуху и на тај начин открију присуство оностраних бића која извлаче топлоту из просторије да би могла да се покажу.
Фотоапарати (и камере) користе светлост из ултраљубичастог спектра да би створили слику. Пошто GHI тим ретко снима у току дана кад ултраљубичастог зрачења има највише (поготово ако је сунчано), користи се блиц фотоапарата, обично уз алуминијумски рефлектор или чак посебне лампе које одашиљу такозвану црну светлост. За разлику од обичних, овакве камере стварају слике користећи светло које људско око не може да примети, и опет, теоретски, могу да покажу много ствари које ми не можемо да видимо.
Међу помоћном скаламеријом истраживача често је у употреби и једна врста електромагнетног детектора. Ови уређаји мере густину и промене електромагнетног поља. У свакодневном животу најчешће се срећемо с електромагнетним пољима која стварају различити кућни уређаји. Промене у електромагнетном пољу, у некој просторији у којој нема никаквих очигледних извора електромагнетног зрачења, по ловцима, може да укаже на натприродни узрок.

Распоређени у подземним ходницима Горње тврђаве, у бившем затвору (Водени град), око зида за стрељање (Доња тврђава) и у дубоким подземним тунелима Хорнверка (Доња тврђава), истраживачи су покушали да успоставе везу с давно преминулим војницима и затвореницима.
„Можеш ли да се икако преобратиш у тело које си имао пре него што си преминуо? Можеш ли бар да се покажеш у обрисима, да можемо да те видимо?”, смиреним гласом говори црнокоса Сузан у неми мрак горњег нивоа подземља. Цео ходник посут је густом мрежом зеленкастих светлуцавих тачкица ласера. На овако „мапираном” мраку ништа не би смело да остане невиђено.
„Видео сам нешто на дну ходника”, проговара тихо њен колега. „Из тренутка у тренутак, тамо доле, мрак постане гушћи.” На самом крају епизоде, пошто су прегледали више од десетак сати снимљеног материјала и велики број фотографија, трагачи су успели да издвоје слику у којој се на крају поменутог ходника заиста види тамна сенка људског обриса пробијена светлима ласера која откривају да се у близини изгледа не налази ниједан живи створ који би ту сенку могао да баци!!!
На другом крају тврђаве, испред зида где су стрељани затвореници, други део тима покушава да оствари везу уз помоћ суперосетљивог електронског термометра. На питање да ли можеш да спустиш температуру да би нам показао своје присуство, бројке на електронском дисплеју полако али недвосмислено почину да опадају.

После још неколико сличних огледа и једнако необичних доживљаја, истраживачи напуштају Нови Сад уверени да су, бар делимично, доказали присуство снажне натприродне појаве у Петроварадинској тврђави. Нечег ту има, закључак је на крају емисије а, што је најважније, то нешто не делује претеће, нити опасно.

Да ли је то стварно наука?

И не баш. Већина доказа наших јунака своди се на њихова збуњена сведочења у камеру да су баш малочас осетили како их неко повлачи за косу или да су посматрани. Најмање промене температуре мерене суперосетљивим термометром напољу, у ветровитом новембру, тешко да ишта доказују. Фотографије муљавих фантомских сенки већ више од века не могу никог да увере да су на њима духови. Тешко да има нешто научно у покушају да се фотографија узме за коначни доказ било чега, на страну то што, иако се на снимку јасно види где стоје истражитељи и да они не бацају ту условну сенку, и даље не видимо где се тачно налазе сниматељи за које ваљда треба да замислимо да ни не постоје. Остала уобичајена „гомила” доказа ловаца на духове своди се на непрепознатљиве и нејасне звукове који се чују у позадини неких снимака.
Сваком ко има било какву камеру или диктафон јасно је колико се тих звук, или звук уснимљен из даљине, лако изобличи кад није снимљен у најпогоднијим условима, а понекад ни тад. Слична правила важе и за употребу остале опреме – то можда јесу научни уређаји, али они уопште нису коришћени научно. Електромагнетни детектори не могу да открију ништа смислено ако се њима маше тако брзо као што ловци имају обичај да раде, нити има смисла насумично бележити електромагнетна зрачења ако пре тога није начињена нека мапа електромагнетног поља на датом месту. Слична ствар важи и за камере, биле оне „ултраљубичасте”, „инфрацрвене” или обичне, којима ловци редовно унаоколо млате светлосним брзинама.
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Проста је истина да камере не воле брзе покрете. Слици је потребно неколико тренутака да се створи. Брзим покретима добијамо само замућену или искривљену слику, што је сваком познато. Чак ни теорија о откривању хладних тачака не значи много. FLIR камере могу да „виде” само топлоту коју одаје неки чврст објекат, и да га на тај начин издвоје од окружења које је хладније, али оне не могу да виде „хладне масе”, односно температуру ваздуха. Да је тако, оне би само показивале температуру ваздуха који се налази испред сочива.
На крају, не треба заборавити да је то све ипак телевизија, и да се чак и документарне емисије режирају, јер, морамо да признамо, живот без украса уме да буде, почесто, прилично досадан.http://politikin-zabavnik.rs/pz/tekstovi/duhovi-u-tvrdjavi
 

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Poruke
2.852
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Njima se dopala tvrdjava na Petrovaradinu, priznajem, prelep ambijent, pa i pogodan za naklapanja,... ali da bi culi stvarno price od kojih se zaledis bolje da su se spustili u istocnu Srbiju...

Po meni licno to su naklapanja, ali gde u Novome Sadu da traze takve price, tamo zivi pristojan svet sa dve noge na zemlji....
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.281
Horoskop
Vodolija
Evo ih.. gledala sam ih u CA... neka od repriza bese :)
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.281
Horoskop
Vodolija
Cetvrti video je analiza svega (krece od 2:38 minuta)
Rekla bih da sam gluva te nisam cula to sto su oni culi i zabelezili. Senku sam videla sto znaci da corava nisam :D.
Aktivnosti su jake ali bezopasne :) ... ma sta god oni rekli ja u tunele nikad nisam isla niti nameravam.
 

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Poruke
2.852
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Pa nisam ni ja nameravala da idem u tunele, ali ne zbog duhova ;)
 
Vrh Dno