PETNICA- istraživačka stanica

Beba

Poznata ličnost
Član
Ove godine Istraživački centar Petnica, slavi 35 godina rada sa talentima.
Preko 40.000 giljada mladih i talentovanih ljudi željnih naučnih znanja, od kojih su mnogi danas profesionalni umetnici, inženjeri, lekari i drugi istaknuti eksperti u zemlju i svetu, a jedan veliki broj se često vraća u IS Petnicu u svojstvu predavača.
Iako je izmeštena od velikih univerzitetskih centara Srbije IC Petnica je tako stekla izvesnu nezavisnost i prednost, jer je bila dovoljno daleko i zavučena u prirodni ambijent da sačuva autentičnost a opet dovoljno blizu da u nju stignu ugledni predavači, raspoloženi za rad s mladim polaznicima žednim nauke.
Petnica je danas najveći i najrazvijeniji centar ovakvog tipa u Evropi, gde se profesionalno radi sa mladima, paralelno sa redovnim pohadjanjem škole.
U Petnicu dolaze direktori i nastavnici elitnih škola iz Rusije, Izraela, Slovenije, Nemačke, Kine, Danske, Italije da nauče poneki novi trik ili se upoznaju sa tehnikom rada koje su ovde godinama pažljivo razvijane.

Ovo napred je prepisano iz jednih novina, "Bety" ali iskreno mi je drago što mogu da vam kažem da je sin moje dobre prijateljice zaista ne znam koliko dugo, godinama kao talenat bio polaznik ovog centra. Interesantna je priča o tom momku: otac mu je bio specijalista urgentne medicine u domu zdravlja u mom mestu , majka sa mnom radila . Kao učenik osnovne škole bio je na raznoraznim takmičenjima, priznanja i uspeha nema im broja, te kada je trebalo da upiše srednju školu, na očevo insistiranje upiše srednju medicinsku školu. Kroz nju je protrčao i jedva čekao da krene put Filozofskog fakulteta. Nisu te četiri godine uticale na njega, položio je prijemni bez premca i upisao filozofiju. Znam tog njegovog školovanja, bio je svugde prvi, po završetku ostao na fakultetu kao asistent, išao dalje i sada je profesor filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Nedavno je emitovana emisija o Nikoli Tesli, gde su se mnogi profesori i analitičari pojavili i u segmentima pričali o Teslinom radu...jedan od njih je i Goran Rujević iz Bačke Palanke, upravo taj momak koji zamalo nije završio kao med.tehničar.GoranRujevic.jpg
 
Vrh Dno