• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Peticija za donošenje novog zakona

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.279
Broj reagovanja
2.953
Horoskop
Lav
Zamenica zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić Orlandić izjavila je danas da će ombudsman podržati predlog da roditelji sa teško obolelom decom dobiju status negovatelja.

Ona je gostujući na RTS-u naglasila da će 1. februara imati sastanak sa predstavnicima udruženja kako bi se napravilo rešenje koje je održivo i dodala da je potrebno 30.000 potpisa da bi se zahtev podneo Skupštini Srbije.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta je naglasila da su još 2009. godine podneli zahtev da se u Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, uvede poseban dodatak za porodice sa teško obolelom decom.

"Bez obzira što ta deca dobijaju dodatak za tuđu negu i pomoć, smatramo da je potrebna finansijska pomoć porodicama, ali tada je iz nadležnog ministarstva stigao odgovor da ne znaju koliko teško obolele dece ima i koliko bi to novca zahtevalo iz budžeta", rekla je ona.

Lukšić Orlandić je podsetila da aktuelni Zakon o radu predvidja da roditelj teško obolelog deteta može da bude sa detetom do pete godine, odnosno ima pravo na bolovanje.

Međutim, bolesti kao što je Batenova, dodala je ona, počinju da se manifestuju tek u trećoj, četvrtoj godini i tada roditelj treba da napravi težak izbor da li će raditi ili napustiti posao.

"Zakon daje mogućnost da roditelj radi skraćeno, ali tada dobija umanjena sredstva, pola plate. Naša ideja je bila da država roditeljima nadomesti tu drugu polovinu plate. Takodje smo predlozili da se uvede statusa roditelj-negovatelj, jer to ide u korak sa nastojanjima države da deca ne budu u institucijama", navela je Lukšić Orlandić.

Nastavak na http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/364218/Roditeljima-tesko-obolele-dece-status-negovatelja

***
Peticiju za donošenje ovog zakona koji bi u velikoj meri pomogao roditeljima čija su dece bolesna, možete potpisati ovde

http://www.peticije24.com/pomoc_roditeljima_dece_sa_invaliditetom.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
I ja.
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
možemo da kažemo šta hočemo ali jedino roditelj može da pruži detetu pravu negu i pomoć, ne kažem da sestre i lekari nisu požrtvovani ali ljubav koja se pruža detetu može doći samo od roditelja. Jadna deca....
 
Vrh Dno