• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Pesimist ili optimist

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
images

Pesimiste su osobe koje ljudi često smatraju lošim društvom. Niko ne želi da mu neko kvari raspoloženje i pored njega stalno gunđa i negoduje. Međutim, koliko god kvarile zabavu, pesimiste, prema novim naučnim saznanjima, nemaju loš životni stav. Dapače, zahvaljujući svojim niskim očekivanjima u životu, imaju veće šanse za duži život. Istražujući na 40 hiljada ljudi, naučnici su došli do zaključka da pesimizam ljude tera na oprez i brigu o zdravlju i sigurnosti.

Provedene su dvije ankete u razmaku od 5 godina u kojima su ispitanici upitani koliko su zadovoljni životom i šta očekuju u sledećih 5 godina. Oni iz najstarije grupe (stariji od 65 godina) bili su veoma pesimistični u 43 % slučajeva, a od onih 25 % koji su tačno predvideli budućnost bilo ih je 2/3.

Istraživanje je takođe pokazalo da su optimiste bile izloženije rizicima od invaliditeta i prerane smrti, a mlade optimiste većinom su pogrešno procenile svoju budućnost u narednih 5 godina, čime su imale mnogo razloga za nezadovoljstvo. S druge strane, pesimiste nakon 5 godina nisu imale razloga biti nezadovoljne jer i nisu imale velika očekivanja.

Zaključak naučnika iz Američkog udruženja psihologa koji su proveli istraživanje je da prevelika očekivanja ustvari uvelike odmažu u životu.

Da li je vama čaša uvek poluprazna ili polupuna ili vam je sve crno-belo i nema (šarenih) nijansi koje
dominiraju? U koju biste se kategoriju svrstali - "klasa pesimist" ili "klasa optimist"?

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Složila bi se sa naučnicima iz Američkog udruženja psihologa koji su došli do zaključka da optimistička očekivanja uveliko nam odmažu. Bez obzira na godine mislim da više pripadam kategoriji "klasa pesimist"

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
ja sam za polu-punu čašu.... klasa pesimist ali u plusu....

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Ja sam se vec izjasnila..... optimista sa iskustvom...

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ako bih morao da se izjasnim, onda bi verovatno bio realist, ali po nekim pitanjima sam i optimist, a po nekima pesimist. Ne gledam na sve stvari isto. Zapravo, negde kao da sam izgubio nadu, a negde jednostavno želim da verujem.

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
A kako se zove onaj koji zeli da veruje u nesto za cega zna da nece biti nikad?:facepalm:

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Boki, care!:thumbsup:

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
je sam realistični pesimista....optimista sam samo u onim stvarima o kojima ne razmišljam i privahtim ih zdravo za gotovo....

....što bi mu u stvari značilo da sam ja debelo zagazila u pesimizam....

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
najbolje je držati sve pod rezervu inače ako se mnogo 'optimizujem' postoji opasnost da se gadno razočaram' :)

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.948
Horoskop
Lav
Realista i optimista, trudim se da budem.

lasta

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
05.05.2013.
Broj reagovanja
388
Horoskop
Škorpija
Ja sam tri u jedan :) . Opet ti naucnici,bas me zanima po kojem kriteriju su odredivali tko je pesimist a tko optimista....mislim koliko vremena moras biti,znati nekog da bi dao zakljucak sto je. Ja sam dva dana optimista pa deset pesimista,pa deset optimista pa dva pesimista....a realista svako malo kad zavarav samu sebe ili kada mislim da je realno upravo ovo 'naucno istrazivanje' :)

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Realista ali vrlo često a takva mi je priroda optimista...

Može jedan članak o ovome:

Mozda ces nekad zaista pomisliti da nisi sposoban za uspeh, tapkaces u jednom mestu, trazeci nacin da se otrgnes svega, dodjes do spasenja koje u tom trenutku nije poraz, vec samo prosecnost zauvek udaljena od pobede. Bice ti tesko da se odbranis od naleta onih koji cine sve da te privole da udises prasinu sa dna zajedno sa njima i budes bezbrizan u toj prosecnosti. Ne staj, nemoj se povlaciti, razmisli, i kreni dalje, makar te ti koraci iz prasine vodili ka gorem, u blato, gde ti se na prvi pogled ne pise dobro. Bice jos gore, vuci ces se, potonuces do kolena. Pomislices da je kraj onog trenutka kada se kisne kapi obruse na tebe, ali hrabrost koju si ispoljio nece ostati nenagradjena. Voda ce sa tebe isprati blato i postaces cist kao izvorska voda, za razliku od njih koji ce zauvek udisati prasinu prosecnosti.
Sa interneta!
-

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Realista ali vrlo često a takva mi je priroda optimista...

Može jedan članak o ovome:

Mozda ces nekad zaista pomisliti da nisi sposoban za uspeh, tapkaces u jednom mestu, trazeci nacin da se otrgnes svega, dodjes do spasenja koje u tom trenutku nije poraz, vec samo prosecnost zauvek udaljena od pobede. Bice ti tesko da se odbranis od naleta onih koji cine sve da te privole da udises prasinu sa dna zajedno sa njima i budes bezbrizan u toj prosecnosti. Ne staj, nemoj se povlaciti, razmisli, i kreni dalje, makar te ti koraci iz prasine vodili ka gorem, u blato, gde ti se na prvi pogled ne pise dobro. Bice jos gore, vuci ces se, potonuces do kolena. Pomislices da je kraj onog trenutka kada se kisne kapi obruse na tebe, ali hrabrost koju si ispoljio nece ostati nenagradjena. Voda ce sa tebe isprati blato i postaces cist kao izvorska voda, za razliku od njih koji ce zauvek udisati prasinu prosecnosti.
Sa interneta!
-

Lepo rečeno :thumbsup:

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
O pesimizmu ne volim čak ni da pišem...nisam ta, nedaj Bože, mogla bih onda glavu medju ruke i plakati.
Pisala sam već, ali postoji puno stvari koje treba napisati, držati se toga...Možda polazim od svog deteta kada ovo pišem jer on je jedan vredan mlad čovek, pored svog posla voli da je angažovan i uspešan i na drugim poljima. Jer, takvi su uvek pozitivni, i teške stvari gura u tom smislu. Njegov optimizam je prosto zarazan i nedozvoljava da ga bilo šta odvuče na negativnu stranu.
On je upravo taj, najviše on, koji mi je u životu bio podrška i oslonav i pomogao mi da budem ovo što jesam.

Vrh Dno