• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Parazit Marli

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Još jedna biološka vrsta dobila je ime po slavnoj ličnosti - pored američkog predsednika Baraka Obame i muzičara Elvisa Priislija - po legendi rege muzike Bobu Marliju nazvana je jedna vrsta krabe-parazita, piše danas Gardijan.

Ova biološka vrsta, nazvana "Gnathia marley", parazitska je vrsta krabe koja se hrani krvlju riba, a živi na koralnim grebenima na području Karipskih ostrva.

Biolog Pol Siker rekao je da je krabu nazvao po Marliju jer poštuje njegovu muziku i zbog činjenice da vrsta predstavlja jednu od "autentičnosti" Kariba, kao i sam Marli.
slide.jpg
Ovaj parazit skriva se među koralima, sunđerima ili algama, odakle napada ribe i parazitira na njima, hraneći se krvlju. Kada odraste, kraba u potpunosti prestaje da jede i ubrzo ugine.

Po predsedniku Obami je nazvana jedna vrsta lišaja, a po Prisliju vrsta ose.

Izvor: http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/332759/Vrsta-parazita-nazvana-po-Bobu-Marliju

Mogli bismo da im dostavimo spisak sa imenima naših političara za neke nove parazite.
 
Vrh Dno