• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Paradoks

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
paradoks je recimo prostor i vreme
vreme ne postoji bez prostora jer nema na šta da deluje, ali prostor se rađa iz vremenske 'čaure'

Bolje da si mi objasnio teoriju relativiteta, možda bih i shvatio nešto.

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
ma to su zamršena pitanja, priznajem...postanak Univerzuma, vremena, prostora
jer kad razmislimo, u početku beše Ništa, iz tog Ništa se napravi nešto,
a zdrava logika kaže da od Ničega ne može biti Nešto, a šta je to Nešto pre Ništa,
e tu je tek sad zajebano ..))

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Jeset zdrava logika to kaze, ali sa druge strane svesni smo da je nas racio veoma ogranicen na univerzalnom planu, s toga ni logicno nije konacno :)

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
Ovo je svojevremeno bilo pitanje za prijemni na filosofskom fakultetu u Bg-u,
i pričao mi je drugar to odavno, negde sam bio zapisao i našo pre neki dan,
delovalo mi je zanimljivo pa da pitam i Vas :)

Daklem ovako...

u moru, se dave čovek, njegova žena, njihovo malo dete i majka od tog čoveka
Koga će on da spasi , a može samo jednog od ove tri mogućnosti?

s obzirom da ima tri mogućnosti, pogodiće te brzo, ali bitan je razlog da navedete
zašto...

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Pardno, jebiga kad ne mogu da brisem vise poruke...Elem ima li ovo veze sa pradoksom ili si slucajno ovde stavio pitanje?

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
ne, spašava jednog od njih
pitanje je možda paradoksalno, ali ima logičan sled

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Intuitivno bi spasio prvo dete, ali sumnjam da je to ovde slucaj. Intuicija mi kaze da bi spasao svoju majku prvo, jos samo da nadjem logiku u tome....

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Uh vrte mi se razne konstrukcije po glavi zasto bi prvo nju spasao, ali slutim da nemaju veze sa zivotom, pa ih jos ne iznosim...Zaista pitanje tera na dublje analiziranje....

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
slobodno ti iznesi svoje mišljenje pa ćeš polako doći do rešenja...
uz moju pomoć ako bude bilo potrebno :)

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ne bih da se blamiram....

Mislm palo mi na pamet da ce spasiti majku, jer ce za ovu da se uhvati zena ( a palo mi napamet da je zena zapravo trudnica , ali da to nije namerno eksplicitno navedeno )...

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Zšto je spašavanje majke tačan odgoror? Ko je to tako zaključio i imali više primera da se tako nešto i dogodilo?

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Zato sto nema logike Stemis. Pitanje je paradoksalno, samim tim ono sto bi ti palo na pamet da ce prvo uraditi nece, a ono sto bi pomislio da nece, upravo to ce. Ali je malo teze naci logiku u tome sa kojom se ja sad mucim. U tome i jeste trik pitanja. Reci ZASTO, a ne koga. Meni je odmah intuicija rekla da spasava majku, samo sa raciom se mucim sada...

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
rekoh da si pogodila koga spašava, potrebno je da kažeš razlog zašto baš majku će da spasi :)

p.s.
ne znam dal' se negde dogodilo, ali na faksu je sigurno nekom pao mrak na oči,
jer kao što rekoh u pitanju da je to bila za prijemni na filozofskom fakultetu :D

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
ne znam dal' se negde dogodilo, ali na faksu je sigurno nekom pao mrak na oči,
jer kao što rekoh u pitanju da je to bila za prijemni na filozofskom fakultetu :D
Eto klasičnog primera zašto ja ne volim filozofiju. na faksu pitanje, on skače u vodu, ima dovoljno bistrine i pribranosti i razmišlja koga će prvo da uhvati, jer će nakon tog izbora, spasiti i ostale. Ne bih da ni na koji način nekoga uvredim, ali ne znam, meni ovo nije filozofija već zajebancija.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Cekaj ovde je stvar uloga. Problem kod ovog pitnaja je konflikt emocija. Ali logika nema veze sa emocijama. Logika je hladna.

Uloga 1: Zena: Vazna osoba u njegovom zivotu, no promenljiva kategorija. Dans jeste, sutra nije. Dakle u startu mi je bilo jasno da ona otpada kao takva.

Uloga 2: Dete: Emotivno najvaznija osoba. No sa logicke strane dete nije zamenljivo, ali mozda ima jos dece kod kuce, a mozda ce jednog dana napraviti jos koje

Uloga 3: Majka: Nezamenljiva je. Dakle gubitkom majke zauvek je izgubio majku i nema osobe koja je moze zameniti.

Ja drugo objasnjenje nemam.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Eto klasičnog primera zašto ja ne volim filozofiju. na faksu pitanje, on skače u vodu, ima dovoljno bistrine i pribranosti i razmišlja koga će prvo da uhvati, jer će nakon tog izbora, spasiti i ostale. Ne bih da ni na koji način nekoga uvredim, ali ne znam, meni ovo nije filozofija već zajebancija.

Stemis kapiram ja tebe, ali reagujes emotivno. Ovakva pitanja su hipoteticka i u svrhu nauke, u ovom slucaju logike. Dakle postavlja se logicnko pitanje, a ne sta bi radio u stvanrosti. I ja i ti i vecina bi prvo dete spasila, ali logika pociva na drugacijim principima.

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan

potpuno te razumem...mene su hteli da linčuju na jednom forumu kad sam im postavio to pitanje :laugh:

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Kapiram ja da tu nauka nešto proučava, ali je meni bitna suština, nešto zbog čega je dobro da to nauka proučava. Šta tačnim rešenjem u ovom slučaju dobija nauka i naravno svi mi zajedno sa njom?
insajder, smatraš da ovo pitanje ne treba seliti iz ove teme?

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
Cekaj ovde je stvar uloga. Problem kod ovog pitnaja je konflikt emocija. Ali logika nema veze sa emocijama. Logika je hladna.

Uloga 1: Zena: Vazna osoba u njegovom zivotu, no promenljiva kategorija. Dans jeste, sutra nije. Dakle u startu mi je bilo jasno da ona otpada kao takva.

Uloga 2: Dete: Emotivno najvaznija osoba. No sa logicke strane dete nije zamenljivo, ali mozda ima jos dece kod kuce, a mozda ce jednog dana napraviti jos koje

Uloga 3: Majka: Nezamenljiva je. Dakle gubitkom majke zauvek je izgubio majku i nema osobe koja je moze zameniti.

Ja drugo objasnjenje nemam.

nemaš pojma koliko si u pravu :)

svaka čast...logika ti je odlična :thumbsup:

Vrh Dno