• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Palićko jezero

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Palićko jezero se nalazi 8 km od Subotice, pored mesta Palić, i značajan je turistički centar Vojvodine. Jezero zahvata površinu od 4,6 km². Prosečna dubina jezera je 1,9 m, najveća je 3,5 m, a turistički sektor zahvata 3,8 km² sa tri posebne plaže. Jezero je inače, podeljeno na četiri sektora i bogato je ribom. U toku turističke sezone, temperatura vode se kreće između 18 i 25°C i prosečno ima oko 2100 sunčanih sati godišnje.

palic1.jpg

Još se krajem 18. veka znalo da jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva. Prema ideji lekara iz Subotice, 1845. je najpre izgrađena gostionica “Donja trščara”, što je bio temelj kasnije izgradnje Kupališta i Banje. Svoj procvat Palić doživljava nakon otvaranja pruge Budimpešta – Zemun 1883. i tramvajske linije do Subotice 1897.
Jezero je atraktivno pre svega kupačima, ali sam centar nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari. Obala je veoma privlačna zbog svojih peščanih sprudova, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje. Jezero je bogato ribom i ovo daje priliku zaljubljenicima u pecanje za aktivan odmor. Centar pruža i mogućnosti za lečenje i oporavak. Jezersko blato je bogato važnim mineralima sa lekovitim osobinama. Obala jezera je duga oko 17 km i celom svojom dužinom je uređena.

palic2.jpg

Zbog svoje geološko-ekološke vrednosti Palićko jezero je zaštićeno područje i ima rang parka prirode. Floru jezera karakterišu akvatične vrste, a pronađena je retka vrsta orhideja močvarni kacun. U palićkom jezeru živi 19 vrsta riba, među kojima su: štuka, čikov, smuđ, šaran, sivi i beli tolstolobik.
Na području Palićkog jezera zabeleženo je 207 vrsta ptica, od kojih se 101 vrsta gnezdi. Pet vrsta se nalazi na listi ugroženih prica u svetu, 48 vrsta je ugroženo u Evropi, 4 imaju mali areal u svetu, 86 je ugroženo i retko u Srbiji, dok 63 vrsta ima ekološki ili neki drugi značaj.

http://www.srbija.travel/priroda/reke-i-jezera/palicko-jezero/

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Bio sam pre dve godine na Palicu. Lepo je.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Da, sada je prelepo.... pre je bilo malo više zapušteno....

radmilakolar

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
15.06.2013.
Broj reagovanja
29
Horoskop
Vaga
palic je najlepsi biser srbije

Danka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.08.2018.
Broj reagovanja
8
Horoskop
Devica
Palić je stvarno divan, nekada sam išla dva tri puta godišnje. Nisam već godinama otišla i moram priznati da mi nedostaje.

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Neobično lep, posebno u zadnjih nekoliko godina. Imam puno rodbine u Subotici te i priliku da odem...sada malo manje.
Vrlo rado bih tamo provela ne samo vikend nego i godišnji odmor!

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Jako je lepo na Paliću. Sad kad pomislim na sunce koje se presijava na površini jezera, uređen prostor/park oko jezera, čisto, hotel besprekoran.
Ali i recimo Šalmoj galuške (ako se tako zovu) ti neki mađarski kolači i sos od višanja na palačinkama... ma... 😍

Vrh Dno