Ozonski omotač - ozonska rupa

Beba

Starosedelac
Starosedelac
Član od
04.10.2014
Poruke
10.151
Reakcije
11.243
Horoskop
Ovan
Svi smo u školi učili šta je ozonski omotač, ozonska rupa.
Ozonski omotač štiti našu planetu od zagrevanja i štetnog ultraljubičastog zračenja.
Negde polovinom prošlog veka ili malo kasnije uočeno je da se na omotaču pojavljuju rupe koje su naučno je dokazano izazvane zagadjenjem i ispuštanjem industrijskih gasova u atmosferu.
Svakako da je to bio problem celog sveta, pa se na takvom nivou pokušao i rešavao uzrok ubrzanog pojavljivanja ozonskih rupa.
Utvrdili su da je najveći uzrok gas freon koji je najviše korišćen u klima uredjajima, frižiderima, bocama pod pritiskom.
S obzirom da je uvedena kontrola u tom smislu, primećeno je da se rupe polako zatvaraju a to je utvrdjeno količinom ozona koja je veća nego ranije.

Upravo razlog zbog koga i pišem ovaj tekst je taj što sam pročitala da se istraživanjem utvrdilo da će se smanjivanjem ozonskih rupa smanjiti i broj ljudi obolelih od kancerogenih bolesti izazvanih ultraljubičastim zračenjem.
Sigurno je da je za to potrebno dosta godina ali umirujuće zvuči navedena informacija samim tim što svako ko iole ponešto zna o pojmovima ultraljubičastog zračenje, ozonske rupe...zna da su oni izuzetno povezani sa zdravljem ljudi.
 
Vrh Dno