• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Ovo su najtraženiji poslovi u Srbiji danas

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Na jedan oglas za posao u Srbiji se prijavi u proseku 150 kandidata, ali na pojedine pozicije konkuriše i po 1.500! Svojim biografijama, pokazuju poslednji podaci do kojih je došao ”Infostud”, poslodavce su najviše ”bombardovali” razni menadžeri, poslovni sekretari, telefonski operateri, knjigovođe, magacioneri i kuriri.

timthumb.jpg

- Zanimanja u okviru trgovine i prodaje su se izdvojila kao ubedljivo najtraženija, sa skoro 35 odsto udela u ukupnom broju objavljenih oglasa. A u top pet najtraženijih zanimanja našli su se i poslovi u oblasti administracije i računovodstva, ekonomije, transporta, ugostiteljstva, marketinga i pi-ara - objašnjava Elena Erdeljanović iz Infosuda.....

više na str:
http://www.kamatica.com/biznis/ovo-su-najtrazeniji-poslovi-u-srbiji-danas/7774

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Samo kad bi još poslodavci stizali da pregledaju detaljno molbe i odaberu prave.... jer i tu ima prijatelj, prijatelju prijatelj....

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Kada se kod nas održava sajam zapošljavanja (izem ti sajam), konkuriše par hiljada ljudi jer biro za zapošljavanje pozive šalje samo pojedinim "nameštenim" ljudima, a onda se skupe svi ostali vrlo nezadovoljni i ljuti. Jedna firma ili poslodavac traži 1 ili 2 radnika a prijave se njih 200 na to radno mesto. Katastrofa.

A ugostitelji koji se navodno traže, su: konobari (po mogućstvu što mlađi i da ne traže i platu i da zadržavaju bakšiš), radnici na recepciji (ako je moguće da znaju odlično rad na računaru i bar 4 jezika), šankerice za štipkanje (ali da se slučajno ne pobune), barmeni (mlađi, antialkoholičari i obavezno lepuškasti kao manekenčići), servirke (koje moraju ponekad i same da se serviraju odabranoj eliti), spremačice ili higijeničarke (koje moraju da rade neplaćeno prekovremeno), kuvari (da ostaju posle radnog vremena i da se pojave na poslu kada vlasnik pozove, kao dežurni hirurg u bolnici, da se ne bune i da spreme i pomije ako će to gazda da uvali i zaradi)...izem ti ugostiteljstvo u ovakvoj zemlji kada ga vode polupismeni, ljudi van struke i sitni mafijozi.

Uvek se iznerviram...

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
E Boki, pa čitavu zemlju i privredu, turizam, ma gotovo sve vode takvi... Čast izuzecima. Onaj ko nije pošteno zaradio svoj novac, svojim radom, znanjem, taj sigurno ne može i ne zna da ceni nečiji rad. A kod nas su privrednici i beznismeni prepuni znanja i sposobnosti, ssve znaju, najpametniji su, samo ih ne treba pitati kako su zaradili prvi milion.

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Moja opština organizuje sajmove zapošljavanja, ali nikada nisam saznala koliko je ljudi zaposleno preko sajma..imala sam priliku, ali nisam išla na jedan od tih sajmova. Znam da su tu neke manje firme, mada ima i većih i poznatijih.
Ali je činjenica da je sve više nezaposlenih i to u privatnom sektoru. Mnogo radnji i malih firmi se zatvorilo i zatvara se i dalje.
A sada jedno malo glupo pitanje-nije mi jasno šta je menadžer, tj kakve poslove obavlja, ako u firmi postoji i služba informisanja tzv PR?

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ni meni nije jasno šta je "menadžer" i šta obavlja. Imam bar 10 njih u familiji koji su završili fakultet za menadžment i još uvek ne rade, a i da se ne lažemo - nemaju blage veze šta rade i šta su učili. Baš je morao kod nas u gradu da se otvori jedan od prvih takvih univerziteta i svi su posle srednje škole krenuli tamo (naravno, ko je imao para za takav luksuz) i sada se žale na sudbinu. Zanati nam propadaju, a ekonomisti, menadžeri, pravnici se gomilaju. Što me dovodi do besa jer ispada da niko neće zaista da radi. Privatnici se opustili, koriste situaciju i maltretiraju sve redom. Otkrio bih šta se dešava u jednom našem velikom hotelu, ovde to nije tajna, ali ima veze sa zapošljavanjem koje se bukvalno plaća čekovima.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Menadžer je osoba koja prema zaduženju koji je dobila rukovodi tim delom poslova za firmu ili čitavom firmom. Ti zaposleni ne moraju imati završen faks za menadžere, to mogu biti i ekonomisti, inženjeri, pravnici i sl, u zavisnosti od delatnosti kojom se firma bavi. Praktično bi oni trebali da budu u hijerarhijskom rasporedu pri vrhu i na samom vrhu piramide odlučivanja. Praktično, oni predstavljaju rukovodstvo firme, odnosno oni upravljaju firmom.
PR se bavi odnosima sa javnošču i ništa van toga.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Meni to lići na nekadašnje savetnike.....

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Znači, svi bi da budu "pri vrhu"...svi da rukovode. Lepo je to, ali nije svako ko je završio za menadžera i sposoban da radi taj posao...a i što ih je više, nešto mi se čini da će morati i sami da rukovode i sami da rade.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
nek oforme zajedničku firmu i nek rukovode do mile volje sami među sobom....:laugh:

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Mi najviše i imamo raznoraznih menadžera i poslovnih sekretara, jer imamo ove popularne privatne visoke i više škole koje se po bibliotekama završavaju. One ne mogu da iznedre nekog dobrog stručnjaka, niti imaju plan i program, niti su im kriterijumi na odgovarajućem nivou.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ne kažem ja da je menadžment loš, ali ima ih i previše. Imamo mi velikih mladih stručnjaka koji su završili druge škole, ali očigledno nema šta da ih zadrži ovde...što nas vraća na početak teme.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Kad se uzme u obzir da je fakultet za menadžment u Zaječaru, prvi osnovni privatni fakultet otvoren u Srbiji, onda mi je i sve ostalo jasno...:o

Vrh Dno