• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Otkrivena tajna povijest Stonehengea

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
1stonehenge-i-heel-stone.jpg


Lokacija na kojemu se nalazi ovo antičko zdanje je bilo mjesto obožavanja čak 500 godina prije nego li je se sam Stonehenge napravio.

Nevjerojatna nova otkrića bacila su sasvim drugačije svijetlo na najpoznatiji prastari spomenik Britanije. Trenutačna istraživanja sugeriraju da je mjesto na kojemu se Stonehenge nalazi bila poznata lokacija za religijskog obožavanja barem 500 godina prije nego li je Stonehenge napravljen. Sam okolni teren otkriva zašto je Stonehenge napravljen na mjestu na kojemu se nalazi.

Istraživanja na kojima rade znanstvenici sa Sveučilišta Beča, Briminghama i Bratforda otkrila su nove masovne dokaze o tome da je sam lokalitet povezan s prapovijesnim obožavanjima Sunca. Štoviše, cijela lokacija uključujući i Stonehenge su izvorno povezani s obožavanjem Sunca.
1stonehenge1.jpg

Cijelo područje će se trebati snimiti do dubine od dva metra kako bi se ustanovilo da li ima još zakopanih spomenika.
Istraživanja su omogućila znanstvenicima da rekonstruiraju detaljiziranu rutu mogućih religijskih procesija i drugih ritualnih događaja za koje se sumnja da su se događale jedanput godišnje malo sjevernije od samoga Stonehengea.
Zbog otkrivanja rute s kojom su išle religijske povorke implicira se značaj shvaćanja Stonehenegea za religijska okupljanja u prapovijesti. Također se otkrilo kako je važnost ovoga mjesta bila jednako popularna i prije nego li se napravio sam kameni spomenik.
1heel-stone.jpg

Heel stone, megalit koji je početna točka kompleksa nastalog prije samog Stonehengea.
Glavni dokaz za ovakve pretpostavke se otkrio za vrijeme snimanja arheološkim radarom cijelog područja u i oko Stonehengea i za vrijeme snimanja sa različitim geofizičkim pomagalima. Timovi iz Beča i Briminhama su korištenjem visoko sofisticiranih pomagala su otkrili prapovijesne lokacije zakopane u zemlji. Takozvani Kursusi u samoj blizini Stonehengea, koje su dvije velike jame, nalaze se istočno i zapadno od Stonehengea.
Kada su napravili model s novim otkrićima i Stonehengeom, otkrili su da se sve te stvari i takozvani Heel stone (monolit izvan kruga Stonehengea) točno povezuju s izlascima i zalascima sunca za vrijeme ljetnog solsticija. Šanse da se sve ove točke mogu povezati sasvim slučajno s tim danom su ekstremno male.
Znanstvenici su špekulirali o tome kakva se vrsta ceremonija mogla odvijati između novootkrivenih jama. U mnogim područjima na svijetu procesije su se obavljale kružno oko spomenika, zbog toga smatraju da su prastari obožavatelji Kursusa kružnom procesijom od jednog do drugog Kursusa obavljali svoje religiozne prakse.

više na str:
http://matrixworldhr.wordpress.com/2011/11/29/otkrivena-tajna-povijest-stonehenge-a/
 
Vrh Dno