Origami - veština savijanja papira

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Maximus

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.02.2009.
Poruke
1.366
Broj reagovanja
21
Horoskop
Ovan
Origami je japanska reč koja znači "presavijanje papira" i prvo je bila prihvaćena u Engleskoj a zatim se javila i u drugim jezicima kao pojam koji obeležava dugu tradiciju Japanaca da savijaju papir pretvarajući ga u dekorativne objekte i stilizovane figure životinja ili kostimiranih ljudi.Kinezi su pronašli papir verovatno još pre nove ere i možemo samo da pretpostavimo da su se bavili i presavijanjem papira.

Budistički sveštenici preneli su u VI veku papir u Japan i prve japanske Origami figure datiraju iz tog perioda.Sigurno se zna da se tokom XII veka papir u Japanu koristio za savijanja u tradicionalnim običajima, za čuvanje hrane i raznih vrsta trava, za uvijanje poklona a posebno cvetnih aranžmana gde je svaka vrsta cveća imala svoj specijalni omotač. I danas u Japanu postoji običaj da se uz upakovane poklone prilažu mali uzorci savijeni od papira koji predstavljaju dugu tradiciju i ceremoniju. Iskustvo se prenosilo sa roditelja na decu i bilo je malo zapisanih Origami dizajna.

Prva izdanja koja su predstavila Origami figure kao veštinu i zabavu pojavila su se u Japanu 1797. godine. U prvoj knjizi se objašnjava kako se izradjuju spojene grupe i lanci od papirnih ždralova. Prema legendi, onaj ko napravi hiljadu ždralova i pokloni ih nekome, šalje mu puno sreće na svim životnim aspektima, a sam se oseća emotivno ispunjenim. Druga knjiga obuhvata izradu likova i karaktera iz čuvenih japanskih pozorišta. U ovim knjigama predstavljene su složene figure koje su značile veliki korak unapred u odnosu na figurice koje su deca pravila u igri ili školi.Vremenom je Origami veština prepasla u internacionalni pokret.

U mnogim zemljama postoje organizovane grupe ili pojedinci i svi oni su u vezi jedni sa drugima. Jedno od najbrojnijih i najpoznatijih udruženja je Britansko Origami udruženje koje uključuje članove iz celog sveta.


 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.101
Broj reagovanja
16.131
Horoskop
Ovan
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno