• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Organizovana plivanja za Časni krst

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
pravoslavnikrst130x55.jpg


BEOGRAD.SREMSKA MITROVICA -
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista koji se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst u brojnim mestima u Srbiji.

Tradicionalno plivanje biće održano na Keju oslobođenja, kod restorana "Venecija" u Zemunu, na Adi Ciganliji, u Užicu na reci Đetinji, Valjevu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, ali i u Banjaluci, Bjelom Polju, Beranama...
Drugi put zaredom plivanje za časni krst se organizuje na jezeru Borkovac u Rumi, a tradicionalno i u Sremskoj Mitrovici na Savi kod crkve Svetog Stefana.
U Zemunu će po 16. put biti organizovano vađenje Bogojavljenskog krsta iz Dunava, a, kako je najavljeno, vađenju krsta prethodiće liturgija i litija u hramu Svetog oca Nikolaja koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej.
Organizatori su najavili da će se litija kretati Njegoševom, Glavnom i Gospodskom ulicom do utvrde na Keju, nakon čega će biti održano osvećenje Dunava, a zatim i vađenje krsta za koji će plivati oko 200 plivača iz Srbije, ali i iz Rusije, Bugarske, Grčke i Rumunije.
Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst, biće održano i na Adi Ciganliji u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Đorđa, opštine Čukarica i Javnog preduzeća "Ada Ciganlija".
Liturgija će biti organizovana u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, a kako je najavljeno, za Časni krst ove godine plivaće više od 50 takmičara, pripadnika Žandarmerije, Svibora i građanstva.
Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave - "Hristos se javi", "Vaistinu se javi", a u pravoslavnim hramovima se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.
Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem na reci Jordan, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/organizovana-plivanja-za-casni-krst_364971.html
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Zaječar, na Popovoj plaži, 2012.godina.
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
za ovo treba imati zdravo telo i kondiciju da se pliva po toj zimi...
 
Vrh Dno