• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Oliver Antić najavljuje reformu pravosuđa

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.736
Broj reagovanja
16.818
Horoskop
Ovan
Savetnik predsednika Srbije za pravna pitanja Oliver Antić ocenio je se mora ispraviti mnogo toga lošeg urađenog u reformi pravosuđa.

Antić je novinarima u pauzi skupa o borbi protiv korupcije Društva sudija Srbije, kao najveće probleme u reformi pravosuđa naveo uspostavljanje neadekvatne mreže sudova i nepostojanje javnih kriterijuma prilikom reizbora sudija, i dodao da taj problem može da bude rešen samo ako se ceo proces delimično revidira.
On je rekao da predsednik Republike, iako nema široka ustavna ovlašćenja u tom pogledu, ima legitimitet neposredno izabranog funkcionera koji će iskoristiti tako što će predložiti budućoj vladi da razmotri mogućnost za rešavanje tog problema, čim vlada bude formirana.

Antić je dodao da će taj problem biti razmatran objektivno i da će se odlučivati bez obzira na stranačku pripadnost.

Na pitanje novinara ko može da garantuje da će taj proces biti obavljen bez upliva politike, on je odgovorio da je ceo svoj život posvetio pravu, da je i sam često bio žrtva politike, a kao najveći dokaz nepristrasnoti naveo podataka da je jedan njegov dalji rođak kod njega na ispitu na Pravnom fakultetu položio tek iz sedmog puta, zbog čega je "cela rodbina bila besna".

Antić je rekao da su svi izbori u pravosudju od 1945. godine bili pod snažnim uticajem politike, ali da to treba da se prekine i da se omogući državnim organima da rade svoj posao bez pritisaka.

Oliver Antić je redovni profesor Pravnog fakulteta u Begradu čiji je dekan bio u vreme tzv Šešeljevog Zakona o univerzitetu od 1998 - 2000. godine.

Na istom sajtu (www.b92.net) objavljena je i sledeći članak:

Postoje indicije da će se Mirjana Marković ove godine vratiti u Srbiju. Za njom bi mogao da dođe i Bogoljub Karić, lider PSS, koja je u koaliciji sa SNS.

Analitičari za Kurir ocenjuju da se u Srbiji stvorila takva politička klima koja dopušta da se supruga pokojnog predsednika Slobodana Miloševića vrati u Srbiju.
Kurir podseća i da je doskorašnji lider SNS-a obećao tokom izborne kampanje da će po dolasku na vlast omogućiti svom koalicionom partneru Bogoljubu Kariću davanje izjave pred sudom.

Povratak Mirjane Marković i Bogoljuba Karića u Srbiju, iako zvuči neverovatno, ipak nije nemoguć, ocenjuje analitičar Dejan Vuk Stanković.

"Svašta se već događalo. Ali, ko će ga znati. Uostalom, koga još briga za njih. Nisam primetio neki veliki entuzijazam ni kod naprednjaka, ni kod Dačića, ali ne bi me začudilo da se to desi, poput svih moralnih šokova koje smo prošli", kaže Stanković.

Što se tiče Mire Marković, poternica za njom je obustavljena zbog zastarelosti postupka, a i sin Marko Milošević sada bi mogao da se vrati iz Moskve, jer je protiv njega još ranije obustavljen sudski postupak.

"Predsednik Srbije nema nameru da se meša u ingerencije sudova, ali će se svojim autoritetom postarati da se procesi vode po pravdi i zakonu, što smo malo puta mogli da vidimo tokom prethodnih nekoliko godina", rečeno je u Predsedništvu Srbije.

Dragomir Karić, zamenik predsednika Pokreta snaga Srbije, međutim, kaže da se Bogoljub Karić ne vraća u Srbiju. "U ogromnim je poslovnim obavezama, pre svega u Iraku, gde otvara gradilište na kome će biti zaposleno 20.000 radnika", kazao je on.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.736
Broj reagovanja
16.818
Horoskop
Ovan
Profesor pravnog fakulteta koji je čitav život posvetio pravu, savetnik predsednika Srbije za pravna pitanja treba da zna da je predsednik izabran na neposrednim izborima, ali mu to ne daje za pravo da svojim "autoritet" obavlja poslove koje mu Ustav Srbije nije propisao. Upravo ta priča o autoritetu vodi ka onome što je Tomislav Nikolić koristio u kampanji protiv Borisa Tadića, a to je da se bavio i poslovima za koje nije bio nadležan.
Iskreno se nadam da će sadašnji predsednik biti bolji od prethodnog i da neće slušati stručne savetnike koji ga navode da se svojim autoritetom meša u zakonodavnu i sudsku vlast. Ali naravno, uveren sam da neće biti ništa bolji od svojih prethodnika.
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
sve vreme pokusavam da se prisetim kako izgleda gore pomenuti gospodin,pa da nekako povezem lik i delo i poznajem li ga od ranije..to ce mi odmah reci da li su to prazne price ili mozda neka ozbiljnija namera:cautious:
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.736
Broj reagovanja
16.818
Horoskop
Ovan
Proguglaj, bice ti jasno.
 
Vrh Dno