Odijelo čini čovjeka. Ozbiljnog poslovnog čovjeka. Da nije tako, menadžeri bi hodali u bermudama, a stjuardese u trenirkama. Prvi dojam je važan, a odjeća je odgovorna za njegov veliki dio.

Svatko će reći da ne smijemo robovati predrasudama, da čovjeka treba upoznati u dušu, da ne možemo procjenjivati po prvome dojmu… Bla, bla… Sve je to istina jer ne smijemo biti površni, ali biologija je drugačija. Mi jesmo površni! Samim pogledom na neku osobu procjenjujemo kakva je i u kojoj je kategoriji.
Da smo površni govori sama činjenica da ljude procjenjujemo prema izgledu. Sigurno vam se jednom u životu dogodilo da vas netko ne bi privukao izgledom nego karakterom, a tek kasnije bi vam se svidjela osoba u cjelini. I obratno naravno. No, nakon spoznaje “Ova osoba je zaista zanimljiva!” i vaše iznenađenosti sami ste potvrdili da ste površni. Ako niste, jedino što vam preostaje je otići u klub i upoznavati ljude suprotnog spola bez obzira na izgled. Tako ćete se uvjeriti da ste izabrali najbolje.
Zahvaljujući odjeći stvorili smo kategorije šminker, rocker, hip hoper, biznismen, intelektualac, hippy… Samo su neki od njih. I za svaku kategoriju imamo određenu tablicu kako doživljavamo takve ljude. Točnije, automatski ih trpamo u taj “koš” i dodjeljujemo pridjeve da su “takvi i takvi”. Evo jedan mini test. Cajke. Uzimam ovaj primjer budući da NITKO u Hrvatskoj ne sluša cajke pa sam pomislila da bi baš bilo zgodno! Kad vam netko kaže da sluša cajke, što prvo pomislite? Ja odmah pomislim na blajhanu kosu, silikone, zadimljenu kavanu, kratke minice, duboke dekoltee, slojeve šminke i već pejzažno rasprostranjeni leopard uzorak. Ja slušam cajke, doma, na jubitou. Pardon my French! I kraj priče. Ne možete utjecati na to što ćete prvo pomisliti koliko god se trudili. Ne možete ne pomisliti na bijelog slona ako vam netko kaže kao što ne možete pomisliti na hrpu osobina koje ćete dodijeliti nekome tko sluša cajke, punk, rock, pop, operu itd. Ja si ne mogu zamisliti da neka žena kasnijih godina, ozbiljnog držanja s intelektualnim naglaskom koja više govori definicije nego što priča, doma “frče žarulje”. To si ne mogu pomisliti i da vježbam! Naravno da postoje takvi primjeri i takvi ljudi jer život nije skup pravila. No, većina takvih ljudi ih ne sluša i glazba koja je po nekim standardima definirana kao neukus ne može biti dobra nekome tko cijeni klasičnu glazbu. Jer, ruku na srce, Mozart nije bio vješt na harmonici. To je moja generalizacija. Priznajem da ih imam hrpu, nažalost. I da… Krv mi teče venama.
Neću nastavljati s primjerima. Samo razmislite što vam prođe kroz glavu kad na ulici ugledate punkera…
Da smo svjesni predrasuda govori i činjenica da se ozbiljno oblačimo kada idemo na razgovor za posao. Ne, ne mislim na dijeljenje letaka nego ozbiljne poslove koji vam mogu relativno osigurati doživotnu egzistenciju. Ako idete na razgovor za posao u banku ili slično, obući ćete odijelo koje pripada u kategoriju koju ljudi zovu “poslovni izgled”. Uz to su izmislili i “casual friday”, petak kada se ne morate obući poslovno. Mogla bih pisati do sutra jer kategorija je k’o u priči!
Informacija koja me oduvijek intrigirala i koja bi me navela na razmišljanje je to da se u poduzećima drži do toga da radnici nisu tetovirani, naravno na vidljivom mjestu. Jednostavno rečeno, tetovaža nije poželjna za zaposlenje u ozbiljnim poduzećima. Ovo je pravi primjer gdje se ljude otpisuje zbog nečega što imaju na sebi, a ne u sebi. Čemu onda CV, nečija rječitost i sposobnosti ako se nekog otpisuje zbog tetovaže. S druge strane tetovaža nekim ljudima, osobito starijima, daje negativne asocijacije za osobu koja je ima. Ako ste bogati, imate svoje poduzeće i vaše ime i ime poduzeća je pojam za kvalitetu, da li biste zaposlili osobu s tetovažom ili bez nje, a
osobe su istih sposobnosti
Dakle, razlika je samo u tetovaži. Koliko god razmišljala o ovome nikad se neću uspjeti odlučiti.
Predrasude su nastale tako da se pojavila neka stvar, tetovaža npr, i određena skupina ljudi se počela tetovirati. Na tetovažu se više nije gledalo kao sliku koja oslikava tijelo već kao simbol ljudi koji posjeduju određeni skup osobina. Ovo je primjer za tetovažu, no tako su nastale sve predrasude. One su zapravo asocijacije jer se s jednom stvari povezuje više drugih stvari i karakteristika. Na nama ostaje hoćemo li prihvatiti predrasude kao normalnu stvar jer one to i jesu.
Ozbiljnije pitanje je hoćemo li prihvatiti razlike među ljudima, jer dok su predrasude čvrste, tolerancija na različitost je minimalna