• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Od kijavice do upale pluća

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Infekcije i te kako mogu da se iskomplikuju, naročito kada je organizam već „načet“. Najosetljiviji su deca i oboleli od hroničnih bolesti.

5-virusi620x0.jpg

Mala deca i osobe sa ugroženim imunitetom izuzetno su osetljivi na virusne infekcije

U TOKU HLADNIH zimskih dana respiratorne infekcije su česte, a meta njihovog napada su i deca i odrasli. O tome kako se ponašaju virusi zimi, objašnjava virusolog profesor dr Tanja Jovanović, iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu:
- Respiratorni virusi izazivaju različite bolesti, od sindroma prehlade sa kijavicom, do ozbiljnijih oboljenja kao što su bronhitis i zapaljenje pluća. Virusima pogoduje što je napolju hladno, jer se prostori u kojima ljudi borave slabije provetravaju. Unutra je ustajao vazduh, zbog čega se njihova koncentracija povećava. S obzirom na to da se prenose kapljičnim putem lako im je da pređu sa jedne osobe na drugu, pogotovo ako u zatvorenom prostoru ima više ljudi. Odnos virusa i domaćina je u stvari igra u kojoj se svako bori da pobedi.
Mala deca i osobe sa ugroženim imunitetom izuzetno su osetljivi na virusne infekcije, kao i stariji od 65 godina, bolesnici sa hroničnim srčanim i bubrežnim bolestima, dijabetičari... Što se tiče simptoma bolesti, slični su bez obzira na vrstu virusa koja ih izaziva. Počinju sa lošim opštim stanjem organizma, kašljem, bolovima u mišićima i zglobovima, a nekada i mučninom i povraćanjem. Obično traju do nedelju dana....

više na str:
http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:416218-Od-kijavice-do-upale-pluca
 
Vrh Dno