• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Od 2013. automobili i bela tehnika iz EU bez carine

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Vlada Srbije usvaja uredbu kojom će se omogućiti jeftinija kupovina razne robe iz zemalja Evropske unije, pišu Novosti.
slide.jpg
Vlada Srbije narednih dana usvojiće uredbu koja će, od Nove godine, značiti jeftiniji uvoz razne robe iz zemalja Evropske unije - potvrđeno je Novostima.
Snižavanje carina vrši se prema dinamici koju je, kroz primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija ugovorila sa Briselom.

Tako će se od Nove godine iz Unije uvoziti automobili, od 1.500 do 3.000 kubika, bez carine. Za kupovinu televizora iz EU naplaćivaće se tri, umesto dosadašnjih šest odsto carina. Na frižidere, radio-aparate za automobile, šporete i mnogu drugu belu tehniku neće se ni plaćati carina. Isto važi i za šampone, paste za zube... dok će se na kozmetičke proizvode (preparate za brijanje, kupanje, taoletne vode i parfeme) plaćati carina od tri odsto. Uvozne čokolade ostaće bez nameta od deset odsto, isto važi i za mineralne vode, sladoled, testenine....

Iako stručnjaci kažu da je primena Prelaznog trgovinskog sporazuma danas, u vremenu krize, za privredu Srbije pogubna i da će smanjenje ili ukidanje carinskih zaštita urušiti našu ekonomiju, u nadležnom Ministarstvu za unutrašnju i spoljnu trgovinu tvrde suprotno.

"Proces snižavanja carina je, prema Sporazumu, bio postepen. Znači, nema govora o tome da će doći do naglih šokova, jer su carine fazno smanjivane iz godinu u godinu", kaže za Novosti Bojana Todorović, pomoćnik ministra za spoljnu trgovinu.

"Pored toga, postoje proizvodi koji će imati carinsku zaštitu i nakon isteka tranzicionog perioda. Carinska zaštita do ulaska Srbije u EU postojaće za sve vrste mesa, klanične proizvode, jogurt, kiselo mleko, maslac, razne sireve, med, krompir, salatu, krastavce, kukuruz šećerac, povrće, pšenicu, brašno, kobasice, voće, voćni sokovi, duvan, šećer, ulje od suncokreta..."

Istine radi, već naredne godine ćemo, sa tri odsto manje nameta, uvoziti jabuke, pasulj, jogurt, sir, maslac, junetinu, dok će carina na krompir biti manja za pet odsto. To, nažalost, ne znači i niže cene za konačne kupce, jer trgovci već sada najavljuju da će se nastaviti trend povećanja cena tih roba. Kažu, suša je uticala na smanjen rod, a što je već dovelo do toga da, recimo, krompir plaćamo za 50 odsto, pasulj za 66 odsto, živinu i jaja za 26 odsto, a voće za 55,7 odsto više nego prošle jeseni.

Ostatak vesti na: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=11&dd=28&nav_id=664040
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
...........i sad mi kao podsticemo razvoj nase industrije i poljoprivrede.................

Istine radi, već naredne godine ćemo, sa tri odsto manje nameta, uvoziti jabuke, pasulj, jogurt, sir, maslac, junetinu, dok će carina na krompir biti manja za pet odsto.

ovo mi deluje kao da ce jabuke iz uvoza biti jevtinije od nasih..........i onda ce drvlje i kamenje po obicnom seljaku.........i plasirace na pricu kako treba da imamo 1000 jutara zamlje posadjene pod jabukama kako bi nasa jabuka bila isplativa..........

...........kako mi idu na zivce.....................ako gresim neka me neko ispravi.................nisam procitala bas ceo tekst.........
 
Vrh Dno