• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Obelezen pocetak prvog svetskog rata

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Obeležen početak Prvog svetskog rata
Na spomen obležje herojima Prvog svetskog rata, u znak sećanja na žrtve tog rata, danas su vence položili predstavnici državnog vrha Srbije, ambasade Rusije i više drugih država.
v254276p0.jpg
Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović polaže venac na spomenik (Tanjug/Filip Krainčanić)
1 / 2
v254276p1.jpg
Obradović, Stefanović, Konuzin i Karić (Tanjug/Filip Krainčanić)
2 / 2

Kod Spomenika ruskim vojnicima na Novom groblju u Beogradu, u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića venac je položio general Milorad Simić, a vence su položili i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović i izaslanik premijera Srbije ministar Žarko Obradović.
Vence na spomenik položili su ambasador Rusije Aleksandar Konuzin, ambasadori Ukrajine, Belorusije, Azerbeđžana, kao i predstavnici Vojske Srbije i predstavnici ruskih i srpskih kompanija u Srbiji.
Ambasador Konuzin je poručio da se današnji sukobi, uključujući i onaj na srpskoj zemlji, moraju rešavati dijalogom i mirom, a ne uz primenu sile.
"Mi čuvamo sećanje na milione izgubljenih života tokom Prvog svetskog rata. Neka nam ovo sećanje pomogne da utvrdimo lekciju iz istorije, kao i to da se i današnji sukobi, između ostalog i na srpskoj zemlji, moraju rešavati ne uz primenu rata, sile, ne uz spoljno mešanje, već pravom, dijalogom i mirom", poručio je Konuzin.
Predsednik Skupštine Srbije je poručio da je u vremenu kada se moralne obaveze često zaboravljaju neophodno setiti se onih koji su se borili za slobodu i za to dali svoje živote.
Stefanović je, na obeležavanju početka Prvog svetskog rata i u znak sećanja na žrtve tog rata, kod Spomenika ruskim vojnicima na Novom groblju u Beogradu kazao da je Rusija među prvima pritekla Srbiji u pomoć kada joj je Austro-Ugarska objavila rat.
Venci su položeni i na Spomenik braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu, povodom 98 godina od početka tog rata.
(Tanjug)
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Čini mi se da daleko manje odajemo poštu palim borcima u I svetskom ratu. Iskreno, nisam se mogao setiti datuma početka rata, a verujem da i mnogi drugi ne znaju ili se ne sećaju da je rat počeo 28.07.1914. godine (proverio sam na wikkipedia).
 
Vrh Dno