• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

O vama govori vaše držanje

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Što vaše držanje govori o vama


mx150_20080509140134_drzanje-naslovna.jpg

Već na prvi pogled ćete znati koje osobe će unijeti vedrinu u vaš život, a koje će vam crpiti energiju i kvariti raspoloženje...
Što vaše držanje govori o vama

O nekoj osobi možete mnogo toga doznati samo iz načina na koji se drži. Iskustvo koje smo doživjeli, traume kroz koje smo prošli… sve se to odražava na nama i cjelokupan taj teret doslovno nosimo na svojim leđima.
Ponekad se zna dogoditi da se s vremenom kod neke osobe jedno rame izdigne iznad drugoga, jedna noga postane tanja ili deblja, jedna strana leđa postane bolna, a sve to vodi do toga da se osoba naginje na jednu stranu, više oslanja na jednu nogu i sl.
Naravno to nije ništa neobično i sve je to normalno.
Međutim, ponekad te fizičke karakteristike mogu utjecati na emotivnu i psihičku stabilnost i obrnuto.
Jeste li ikada prošli pokraj osobe koja je uglavnom pozitivna i odmah na prvi pogled to zamijetili? Netko tko je samopouzdan uvijek stoji uspravno, sa spuštenim ramenima, prsima izbačenim prema naprijed, uvučenim trbuhom i vodoravno drži bradu. Takve osobe karakterizira entuzijazam, odgovornost, te preuzimanje inicijative. Ovakvo držanje uvijek odaje osobu koja se ponaša u skladu sa svojim integritetom.

drzanje-1.jpg


S druge strane, relativno lako je i primijetiti držanje „žrtve“. Osoba koja je pognuta ili pogrbljena odaje dojam (što najčešće nije samo dojam nego stvarnost) kako je bila ili još uvijek jeste povrijeđena. Ona u prsima nosi svoje strahove i boji se otvoriti taj dio tijela u strahu da ponovno ne bude povrijeđena.
Držanje koje opisuje ovakvu osobu je zgrčenost u prsima, glava nagnuta prema dolje. Ukoliko osoba svjesno pokušava prekriti svoju nesigurnost ona će umjetno ispraviti ramena, ali će i dalje ostati zgrčena u prsima.
Ovakvo držanje uglavnom karakterizira osobe koje su zapele u negativnosti. Takve osobe često razgovaraju defenzivno i učestalo okrivljuju ili osuđuju.

drzanje-2.jpg


Ako tražite ove atribute ćete vrlo lako uočiti. Već na prvi pogled ćete znati koje osobe će unijeti vedrinu u vaš život, a koje će vam crpiti energiju i kvariti raspoloženje.
Ipak, važno je ne brkati emotivne i fizičke atribute. Osobe s fizičkom, uvjetno rečeno, manom (koje smo spomenuli na početku teksta) koja dovodi do pogrbljenog držanja najvjerojatnije neće karakterizirati osobine koje karakteriziraju osobe koje se pogrbljeno drže zbog emotivnih problema.

velika-posture.gif

Proces može ići i obrnuto. Ukoliko na sebi primjećujete emotivne probleme poput negativnosti, straha i sl. pokušajte popraviti držanje, a onda će ono pripomoći popravljanju psihološkog stanja.
Za fizičko popravljanje držanja pomoći će vam ciljana tjelovježba, gledanje u ogledalo, pravilno sjedenje u stolcu, masaže, a može pomoći i posebno medicinsko remenje, ali dodatno je nužno raditi na psihi kako biste riješili krojenje strahova, negativnosti i lošeg samopouzdanja.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Zar je moguće da držanje zavisi od psihičkog stanja? o_O
 

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Poruke
756
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Nisi cuo nikad da se kaze: izgledas k'o pokis' o macak? :sick:
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
treba se samo podsetiti da kad smo raspoloženi i zadovoljni kičma nam je uspravna ( to važi najviše za žene) i držanje je ispravno....:)
 
Vrh Dno