• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Njeno velicanstvo mama..

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Drage moje,
Volela bih da u ovom kutku pomognemo zajednickim snagama svim buducim mamama,onima koje to vec jesu,ili onima koje to nameravaju u nekoj izglednoj buducnosti ali ih tema zanima iz jednog drugog ugla.dakle sve vi koje imate bilo kakve dileme tokom trudnoce,od najbezazlenijih pitanja,do recimo dvoumljenja da li prirodan porodjaj ili epiduralna,vi koje muce zubici,nocno budjenje,odbijanje da jede,ukoliko se dvoumite da li da ide u vrtic ili ne javite se.ako ste mame cija decica nesigurnim hodom prolaze pocetne skolske staze,tu smo,ukoliko vas muce pubertetski problemi vasih tinejdzera,prve ljubavi,neprekidno pricanje telefonom,ukoliko se pitate gde nestade andjelce koje trenutno odgovara kratko-smaras mama- i za to smo tu.ukoliko ste uvece preumorni da po internetu tragate za odgovorima,da trazite clanke ili misljenja strucnjaka,pitajte,mi cemo ih naci za vas dok vi odmarate.bicemo tu da vas saslusamo,utesimo,razumemo.znam,doktori su oni koji to mnogo bolje znaju u teoriji,ali su ipak muskarci u svojoj porodici i neke stvari nisu doziveli.ja sam,recimo,neke od najboljih saveta pokupila u cekaonici,dok sam razmenjivala iskustva sa zenama koje su to vec dozivele i pomoglo mi je vise nego stura obavestenja profesionalaca.
da jasno i glasno kazemo,nismo ni dr,sci,prof.ali smo kroz sve to prosle,nase iskustvo ,znanje,lepa rec,uteha stoji vam na raspolaganju,jer ovo su -caskanja-.
 

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Poruke
9.993
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Saska svaka cast za temu...uvek sam spremna da dam svoj skromni doprinos...naravno iskustvom stecen...prosla sam sve nabrojane faze...ipak 22 godine su velike...:laugh::ehej:
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Verujem da se slažete da i očevi imaju prava na poneki savet ili komentar, zar ne?
Odlična ideja, sjajno saška! :laugh:
 

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Poruke
9.993
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Stemis' pid='62476' dateline='1302120649 je napisao(la):
Verujem da se slažete da i očevi imaju prava na poneki savet ili komentar, zar ne?
Odlična ideja, sjajno saška! :laugh:

Apsolutno...pogotovu oni koji znaju sta je nocno ustajanje....prepovijanje,nicanje prvih zuba...:ehej:
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Pre nego što nastavim sa poslom, želim da napišem nešto. A vezano je o jakoj psihičkoj vezi majke i bebe.
Naime, naš sin je imao oko 6 meseci kada je mojoj supruzi otac umro otac. Ja sam došao kući i trebao sam to da joj saopštim. On je spavao u svojoj sobi, a vrata su bila zatvorena. Bili smo u dnevnoj sobi kada sam joj saopštio tužnu vest. Odmah je počela da plače. U istom trenu, sin se takođe probudio, iako nije čuo ni naš razgovor, niti šta drugo. Nikako ga nisam uspevao smiriti. Tek kada je ona otišla kod svojih roditelja i posle izvesnog vremena, uspeo sam da ga primirim.
Možda grešim, ali sam tada shvatio koliko je beba psihički vezana za majku. I danas verujem da to nije bio puki slučaj, već da se on zaista probudio osećajući bol svoje mame.
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Nema više kupanja po rođenju!
U porodilištima u Srbiji bebe se ubuduće neće više kupati po rođenju. Ni tokom boravka u bolnici to neće biti običaj, već će se tek rođena deca stavljati u tople sterilne komprese.

U početku je dovoljno zapirati bebu jednom do dva puta nedeljno,
kaže načelnica pedijatrije u „Narodnom frontu“ dr Lidija Avramović

Ovo su novine koje su propisane Vodičem za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčadi, prvog ovakve vrste u našoj zemlji. Prema tim preporukama, savetuje se da se deca ne kupaju u prve dve nedelje života, a kasnije roditelji to mogu da rade na svaka četiri dana, saznaje „Blic”.

Vodič je trenutno u štampi i očekuje se da bude gotov do kraja meseca, kada će biti prezentovan stručnoj javnosti. Za sada se ove promene primenjuju samo u pojedinim porodilištima, poput „Narodnog fronta” i porodilišta u Zvezdari.

- Radi se o malim promenama dosadašnjih stavova, ali baziranim na dokazima – kaže za „Blic” prof dr Borko Janković iz Instituta za majku i dete, pisac ovog vodiča.

Kako to izgleda u praksi i šta se radi po rođenju deteta, objašnjava dr Lidija Avramović, načelnica pedijatrije u GAK-u „Narodni front”.

- Po rođenju dete prihvatamo u tople sterilne komprese i stavljamo ga na majčine grudi, ne bi li se ostvario prvi kontakt kože na kožu. U tom času ne kupamo novorođenče, niti skidamo takozvanu sirastu mast kojim je obložena koža. Ta mast je inače štitila bebu u majčinom stomaku od vodene sredine – ističe dr Lidija Avramović.

Ova mast je, nastavlja doktorka, dobra termička izolacija, učestvuje u zaštiti novorođenčeta od eventualnog naseljavanja patoloških bakterija i štiti od infekcije. Zbog toga se ne preporučuje kupanje deteta od četiri do šest sati po rođenju.

Dobra kolonizacija kože, tvrdi doktorka, smatra se da traje do dve nedelje. To je period kada je dete već kod kuće.
Da li će roditelji kupati bebu u to vreme ili ne, ostavljeno je njima da izaberu.

- Ne treba decu kupati agresivno, kao što smo to nekada radili. Svako veče puni se kadica, pravi se pena. Dovoljno je da se beba zapere, i to jednom do dva puta nedeljno. Bez sapuna, samo toplom vodom. Obično savetujemo sapun ili penu za kupanje sa neutralnom Ph vrednošću – savetuje doktorka Avramović.

U GAK-u „Narodni front” već godinu dana se deca ne kupaju nakon rođenja. Dosadašnja iskustva stručnjaka pokazuju da deca mnogo manje imaju ojede i osipe.

- To ne znači da decu ne treba prati. Agresija prema koži koju smo primenjvali dovodila je do toga da se koža odmašćuje, skida se korisni površinski sloj. Takva koža je podložnija svim mogućim promenama, uključujući infekciju, a kasnije u životu i pojavu alergija – kaže doktorka Avramović.

Međutim, ima i oprečnih mišljenja. Dr Nedeljko Radulović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kaže da su mišljenja svetskih lekara podeljena.

- Naš vodič su pisali eminentni stručnjaci, tako da ne treba sumnjati u njihove preporuke. Lično mislim da neće škoditi svakodnevno kupanje dece, ali ne ribanje već, blago zapiranje – kaže dr Radulović.

S druge strane, dr Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja Čukarica, smatra da decu ne treba kupati da se ne bi skinula prirodna zaštita kože.

- Sve novo što sam primenio u praksi ispalo je povoljno za decu. Stvari u medicini se menjaju, a ovo je ispravna odluka, jer je važno ne isušivati bebinu kožu – ističe dr Jonev.

Izvor: www.blic.rs
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Uzrast 0-3 meseca

Krupna motorika

0-1 mesec
- ležeći na stomaku odiže glavu od podloge, šake stisnute
1-2 meseca
- odiže glavu i ramena od podloge, sake poluotvorene, simetrični pokreti ekstremiteta
2-3 meseca
- ležeći na stomaku oslanja se na podlaktice zadržava predmet stavljen u ruku

Fina motorika

0-1 meseca
- kratko posmatra predmet, refleksno hvatanje
0-2 meseca
- pogledom prati predmet koji se pomera u stranu
2-3 meseca
- igra se rukama, posmatra ih okreće glavu sledeći predmet usmerava ruku u pravcu kretanja
3 meseca
- hvata predmet na dodir

Perceptivne sposobnosti

0-1 mesec
- na jače zvuke menja aktivnost, a na svetlo trepće
1,5 mesec
- reaguje na slabe zvuke, zaustavlja pogled na majčinim očima
1-2 meseca
- očima prati osobu koja se kreće
2-3 meseca
- reaguje na zvuk zadržavanje pogleda ili pokretom, okreće glavu prema izvoru zvuka

Intelektualne sposobnosti

1 mesec
- osnovni oblik učenja, klasično uslovljavanje
3 meseca
- osnovni oblik učenja, instrumentalno uslovljavanje

Govorne sposobnosti

0-1 mesec
- povremeno se oglašava grlenim glasovima
1-2 meseca
- oglašava se samoglasnicima
2-3 meseca
- guče izmenjujući samoglasnike i suglasnike
3 meseca
- prvo udvajanje slogova, lančano rrr

Socijalno-emotivni razvoj

0-1 mesec
- spava oko 20 sati, prestaje da plače kada mu se približite, gleda netremice majku dok mu priča
1-2 meseca
- ljudski glas i podizanje na ruke smiruju dete kada plače
2-3 meseca
- reakcija oživljavanja kada gleda ljudsko lice, facijalna ekspresija (grimase)
3 meseca
- spava oko 18 sati
0-3 meseca
- različito plače kada je gladno, kada ga nešto boli i kada mu je neugodno

2gwur68.jpg
index.1.html][color=
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Najiritantniji saveti o roditeljstvu
Brižna rodbina, prijatelji, pa čak i slučajni prolaznici u parku, prevozu, na ulici, oni koji imaju, ali i oni koji nemaju vole da dele savete o roditeljstvu. Ovo je spisak najgorih saveta koje svakako zanemarite.

Kada vam neko kaže da vam je beba gladna, najradije biste mu počupali kosu: svaki put kad dete plače, pravi grimase i buni se, svi bi ga tešili hranom.

Savet: Budite oštriji da dete ne manipuliše vama. Deca brzo odrastu, a ovaj savet obično dele oni stariji kojima se čini da vreme leti. Postavite granice lepog ponašanja, ali ne budite prestrogi. Deca su ipak deca.

Savet: Dete treba samo da se uspavljuje čim napuni 6 meseci.
Ne puštate svoje dete da plače do iznemoglosti i svi pretpostavljaju da će biti nemoguće kad poraste. Ima onih koji misle da detetu odmah treba pokazati "ko je gazda" iako se ono još bori da savlada obične muke sveta oko njega. Bolje ga mazite i pružite mu podršku. Budite obzirni prema svom detetu.

Savet: Neka jede sve.
I neke odrasle osobe ne jedu sve. Loše je da mislite da malo dete može da svari sve. Postavite zdrave temelje pravilne ishrane.

Savet: Nemojte previše da brinete oko deteta, neka pojede i nešto sa zemlje.

Ovo već spada u zanemarivanje. Vaša brižnost ne treba da se procenjuje. Takođe i oni koji kažu da ne trčakte oko njega u parku, neka se malo udari i nauči pameti, nemaju puno osećaja. Niko ne želi da vidi svoje dete kako pati i kako ga nešto boli.

Savet: Naspavajte se sada jer, kad beba dođe, nema spavanja.
Tehnički ovo je savet za trudnice. Osim medveda, niko ne može da odspavati zimski san i nakon nekoliko meseci se probuditi naspavan za idućih godinu, dve, tri. I kada se rodi dete često čujete da treba da spavate dok mališa spava, ali to je nemoguće. Ili želite da ga posmatrate ili već imate 1001 obavezu po kući. Ili, čak, poželite da uradite nešto za sebe.Izvor: http://www.blic.rs
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Pogrešno je verovanje da žena dok doji dete ne može da ostane trudna. Nakon porođaja, ako žena nema nikakvo krvarenje i dete se hrani isključivo dojenjem, plodnost žene jeste smanjena izvesno vreme.

Navešćemo nekoliko činjenica o plodnosti i seksualnoj aktivnosti žene posle porođaja i u periodu dojenja.

Rođenjem deteta život roditelja se dramatično menja, kako emocionalno tako i praktično, jer se javljaju mnoga nova iskustva i nove obaveze. Zbog novonastalih obaveza, mladi supružnici seksualnu želju u početku stavljaju u drugi plan, a kada se užele seksa, ponekad i zaborave na kontracepciju.

Neposredno posle porođaja, kod žene dolazi do poremećaja ravnoteže hormona, što izaziva i neke fiziološke simptome. Postporođajno krvarenje traje kod žena od četiri do šest nedelja i ginekolozi preporučuju da se u tom periodu izbegavaju seksualni odnosi.

Menstruacije su posle porođaja obično neredovne i ne javljaju se kod svih žena u isto vreme, pa je teško odrediti kada su plodni a kada neplodni dani. Dešava se da kod nekih žena nakon dvadesetak dana od porođaja dođe do ovulacije, a da prvo menstrualno krvarenje počne 35 dana nakon porođaja. Zato na osnovu prvog menstrualnog krvarenja ne možemo zaključiti kada se plodnost žene ponovo vratila.

Zato se preporučuje da se sa kontracepcijom počne na vreme, kako bi se izbegla neželjena trudnoća.

Da li koristiti sredstva za kontracepciju posle porođaja?

Lekari preporučuju korišćenje sredstava za kontracepciju mladim bračnim parovima neposredno posle porođaja.

Obično se preporučuje da parovi mogu stupati u seksualne odnose kada prođe postporođajno krvarenje (oko šest nedelja posle porođaja), a da odmah počnu sa korišćenjem kontracepcije.

Bitno je da sredstva za kontacepciju koja koristi majka ne utiču na proizvodnju mleka.

Koja kontraceptivna sredstva koristiti posle porođaja?

U vreme dok žena doji mogu se koristiti sva kontraceptivna sredstva, osim onih koja sadrže hormone, jer hormoni mogu uticati na količinu mleka za dojenje.

Najbolje je da se mlade majke konsultuju sa ginekologom oko vida zaštite od trudnoće, uzimajući u obzir sve ostale karakteristike svog zdrvstvenog stanja.

Kada se odlučiti za sledeću trudnoću?

Neki roditelji bi želeli drugu bebu što pre posle porođaja, a neki što kasnije, pa i od toga zavisi korišćenje kontracepcije.

Većina stručnjaka tvrdi da je optimalni razmak između dva deteta oko tri godine, i za roditelje i za decu. Istraživanja su pokazala da nije poželjno da razmak između dve trudnoće bude manji od 18 meseci.

Ukoliko je razmak između rođenja dva deteta mali, to je preveliko opterećenje i za majku i za oca, kako fizički tako i mentalno i emocionalno. Takođe je prvorođenom detetu ovako mala vremenska razlika od brata ili sestre i psihički i fizički nepovoljnija. U takvim slučajevima, rođenje drugog deteta predstavlja veliki stres za starije dete.

Pored navedenih razloga, ustanovljeno je da ukoliko je razmak do naredne trudnoće kratak, dolazi do češćih prevremenih porođaja, a porođajna težina novorođenčeta u takvim slučajevima je smanjena.

Upozorenje mladim majkama

Na kraju vas samo podsećamo da dojenje nije efikasna kontraceptivna metoda i da je neophodno da žene nekoliko nedelja posle porođaja počnu da koriste sredstva za kontracepciju i bez brige uživaju u seksu.
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Da li mogu da imam seks i pre isteka 6 nedelja od porođaja?
Kada treba izbegavati oralni seks?
Da li možemo da imamo odnos i pored toga što sam imala epiziotomiju?
Da li ću ikada ponovo poželeti seks sa svojim partnerom?
Krenulo mi je mleko tokom seksa, da li je to ok?
Mi definitivno nemamo vremena za seks! Gde ga drugi parovi stvore?
Neki savet za upražnjavanje seksa nakon porođaja?
Da li mogu da imam seks i pre isteka 6 nedelja od porođaja?
Ne preporučuju se odnosi sa partnerom u prvih 6 nedelja nakon porođaja. Razlozi za to su mnogobrojni. Prvo, vagina i grlić prolaze kroz velike promene tokom trudnoće i porođaja, i treba im vremena da se vrate u prvobitno stanje. Materica se lohijama oslobađa ostataka krvi i površnog epitela, i još je podložna infekcijama.

Ukoliko ste imali epiziotomiju, prsnuće perineuma ili rektuma, potrebno je vreme da tkivo zaraste i postane elastično. Odnos sa partnerom pre vremena biće bolan i neprijatan, i samo će izazvati smanjenje želje za seksom.

Kada treba izbegavati oralni seks?
Oralni seks možete upražnjavati i odmah posle porođaja. To može biti dobar način za smirivanje i razmenu nežnosti. Svakako, treba uzeti u obzir par činjenica: ukoliko imate epiziotomiju ili prsnuće perineuma, partner treba da izbegava kontakt sa šavovima, inače može doći do infekcije rane. Kontakt sa klitorisom je već sasvim dovoljan.

Da li možemo da imamo odnos i pored toga što sam imala epiziotomiju?
Rana epiziotomije bi trebala da kompletno zaraste 4-6 nedelja nakon porođaja. Nakon toga možete imati odnos sa partnerom. Uzmite u obzir da će prvi odnosi verovatno biti neprijatni, možda čak i bolni. Duža predigra i romantično okruženje mogu vam pomoći u opuštanju. Možete koristiti i lubrikante (sredstva za podmazivanje vagine) da bi ulazak penisa u vaginu prošao što bezbolnije.

Da li ću ikada ponovo poželeti seks sa svojim partnerom?
Ne brinite. Porođaj je veoma iscrpljujuće iskustvo za vas, i trenutno pored male bebe koja zahteva 120% vašeg vremena, potpuno je razumljivo što vam seks ne pada na pamet. Naročito ako ste imali epiziotomiju ili rupturu međice, te su genitalije bolne i sam dodir je neprijatan, seks je veoma lepa uspomena ali i veoma daleka budućnost.

Kako vreme bude prolazilo, a već posle 6 nedelja, kada sve zaraste, moći ćete da počnete odnose sa partnerom. Neka početak bude nežan, možda samo dodir i maženje, dok sami ne poželite više. Nemojte se siliti na seks jer ćete napraviti potpuno obrnuti učinak i pokvariti sebi, a i svom partneru, zadovoljstvo ponovnog upoznavanja sa vašim telom.

Razgovarajte sa partnerom o tome šta vam prija a šta možda ne. Ponekad će vam samo sedenje uz TV i držanje za ruke više prijati od seksa, ali i to je normalno. Uspostavite kontakt rečima, izjavljujući ljubav partneru. Istražujte zajedno nove dodire i polako će vam se želja za seksom vratiti. Svakako sačekajte da period od 6 nedelja prođe, da bi vaše telo moglo da prihvati vaše zahteve bez većih problema. Probajte da ne zapostavite svoj odnos sa partnerom zbog dolaska bebe u kuću. Odvojite deo svoje pažnje za partnera, da se ne bi otuđili.

Krenulo mi je mleko tokom seksa, da li je to ok?
Čak i ako se pojavi mleko iz bradavica u toku odnosa, to je sasvim normalno, jer stimulacija bradavica pospešuje naviranje mleka iz dojki.

Mi definitivno nemamo vremena za seks! Gde ga drugi parovi stvore?
U situaciji kada ste preko glave u pelenama i flašicama i cuclama i raznim pomagalima koje su vam ukućani, prijatelji i rodbina darivali za lakše snalaženje sa novopridošlom bebom, seks stvarno nije na prvom mestu. Međutim seks je sastavni deo svake veze i ne treba ga izbegavati. Krenite polako. Možda ćete biti uplašeni u početku i pokušaćete vaš strah sakriti pod plašt nedostatka vremena, ali to ne može trajati večno.

Osnova za ponovno uspostavljanje seksualnosti je razgovor. Pričajte sa partnerom o vašem strahu, o nedostatku vremena, o tome „šta bi bilo kad bi bilo“... Probajte da odete u krevet ranije, čim sredite bebu i ona zaspi. Prihvatite činjenicu da se nakon porođaja sve promenilo, pa i vaš seksualni život. Budite spremni da promenite vreme i način vođenja ljubavi. U svemu tome ne zaboravite na kontracepciju.
http://www.bebac.com/


Nadamo se da ce zainteresovani pronaci odgovore u ovim tekstovima..
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Svaka mama “žena zmaj“
Na spisku od 43 zemlje u kojima se merio „indeks majčinstva“ Srbija je rangirana tek na 37. mesto

Na spisku od 43 zemlje u kojima se merio „indeks majčinstva“ Srbija je rangirana tek na 37. mesto. U potiljak gledamo mamama iz svih zemalja Evropske unije, ali i Hrvatske, koja je na 27. mestu. Od zemalja regiona samo u Bosni i Hercegovini (41), Makedoniji (42) i Albaniji (43) teže je biti majka nego u Srbiji. Poražavajući podaci su rezultat istraživanja međunarodne organizacije za prava deteta „Save the Children“, u kojem se uslovi za majčinstvo u pojedinim državama ocenjuju na osnovu čitavog niza kriterijuma.

Neki od njih su dostupnost obrazovanja, visina primanja, zastupljenost žena u vlasti, zdravstvena zaštita majke i deteta, upotreba kontracepcije... Analizom ovih podataka „Save the Children“ je došao do zaključka da je Srbija među zemljama u kojima je majčinstvo skopčano sa previše problema.

Novosađanka Dragana Ćorić, iz udruženja „Roditelj“, smatra da biti mama u Srbiji predstavlja veliku avanturu, koja uključuje gubitak slobodnog vremena, nerava i novca. Ona podseća da se za to dobija bezuslovna ljubav deteta, ali napominje da se od toga, ipak, ne može živeti.

- Naša zemlja prednjači po broju majki koje su posle porodiljskog odsustva izgubile radno mesto ili su premeštene na lošiju poziciju - kaže Ćorićeva. - Poznato je i da poslodavci u nekim firmama uslovljavaju devojke da potpišu ugovore da neće rađati u narednih nekoliko godina. Nema podrške društva ni oko ukidanja propisa i taksi, tako da majke i ako imaju pravo na neke dodatke i pomoć, moraju da prikupe obimnu dokumentaciju da bi ih ostvarile.

Najveći problem za sve majke je, ipak, kako obezbediti sve što je potrebno detetu, kada se zna da rođenje bebe košta mnogo više od jedne prosečne plate. Samo za najosnovniju i najjeftiniju opremu potrebno je više od 30.000 dinara. Iako je još pre pet godina postojala inicijativa da se ukine PDV na dečje stvari, to se nikada nije dogodilo.

- Pa čak i kada se žene odluče da rode, izbore se sa svim nedaćama koje ih čekaju u prvoj godini života bebe, nastaju novi problemi - kaže Dragana Ćorić. - Čak i u Novom Sadu, gde su u poslednje vreme znatno uvećani smeštajni kapaciteti u vrtićima, i dalje se po dvoje dece „bore“ za jedno mesto. Tu situaciju najbolje opisuje slogan koji su osmislili roditelji mališana koji nisu primljeni u zabavište - „Tako mali, a već ispod crte“. Političari pričaju o natalitetu i neophodnosti da se rađaju deca, a nemaju ideju ni kako da našim devojčicama i dečacima obezbede minimalne uslove za pristojan život.

Ćorićeva kaže da je svaka majka „žena zmaj“ i da bi društvo trebalo da ceni napore sa kojima neko uspeva da bude dobra mama, poslovna žena, domaćica i da odigra sve uloge koje se pred nju stavljaju.

Prema istraživanju, minus za našu zemlju je i niska upotreba modernih sredstava kontracepcije, po kojoj smo na pretposlednjem mestu, a iza naših žena našle su se samo Crnogorke. Prema podacima ove organizacije, tek svaka peta Srpkinja koristi zaštitu. Nizak procenat od samo 19 odsto, objašnjavaju u „Save the childern“, karakterističan je za grupu najmanje razvijenih zemalja.

Doktor Boris Vraneš, iz Instituta za ginekologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da ga taj podatak ne iznenađuje, jer se zna da se u našoj zemlji godišnje rodi oko 70.000 dece, a obavi se najmanje 100.000 abortusa.

- Problem je što starije kolege lekari „miniraju“ upotrebu kontracepcije i savetuju pacijentkinjama da ne koriste pilulu zbog predrasuda o štetnosti hormonske terapije - objašnjava dr Vraneš. - Iako takve intervencije nose potencijalnu opasnost od dugotrajnih i nepopravljivih posledica, u mentalitetu naših žena one su, nažalost, opšteprihvaćene kao metod planiranja porodice.

I stranci su, dakle, procenili da majkama u Srbiji uopšte nije lako, ali oni koji nešto mogu da promene ovde su i sve to već znaju.

NI DECI NIJE LAKO
Kada su u pitanju uslovi za decu, Srbija je na 35. od 43 mesta. Naša zemlja je najlošije kotirana među razvijenim zemljama po upisu dece u predškolske ustanove, jer tek za svako drugo dete ima mesta u vrtiću, a među lošijima je i po upisu u srednje škole.

LOŠE I U AMERICI
Ni u SAD uslovi za majke nisu sjajni, pa su se našle na 31. poziciji. Pre svega zbog loše zdravstvene zaštite i visoke smrtnost trudnica i porodilja. Minus im je i najkraće porodiljsko odsustvo među svim razvijenim zemljama. Traje samo 12 nedelja, tokom kojih majke ne primaju nikakvu novčanu naknadu.

izvor=Vecernje novosti-
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Disleksija - sindrom iza kojeg su često skriveni pravi mali genijalci

Sindrom specifičnih jezičnih poteškoća poznatiji kao disleksija kod nas je još nedovoljno
poznat i nedovoljno prihvaćen - na žalost mnogo dece koja moraju da se nose s ovom
nevoljom. Nedovoljno upućene osobe koje po svojoj poziciji (roditelja, učitelja,
vaspitača...) direktno utiču na decu, mogu svojim neosnovanim optužbama detetu u
potpunosti da zagorčaju odrastanje!

Disleksija se javlja u najranijem detinjstvu i obično se otkriva u ranom školskom dobu,
kada dete počinje da savladava veštine čitanja i pisanja. Disleksična deca su prosečne
ili natprosečne inteligencije, izrazito kreativna, s razvijenim posebnim, vizuelnim, stilom
mišljenja. Razlikuju se oblici i nivoi disleksije, a pravovremeno otkrivanje, podrška okoline
i prikladna terapija mogu da je ublaže.

Primarni problem kod ovog sindroma je što mnogi roditelji ne mogu da ga prepoznaju. Oni
koji su čuli ili čitali o disleksiji mogu već kod deteta u predškolskom dobu da primete
znake disleksije, ali i tada ne mora obavezno da se radi o disleksiji.


”Primetila sam da moje dete nikako ne može da pročita reč spajanjem slogova, već
isključivo spajanjem slova, što ga je užasno usporavalo. Takođe je u pisanju bio vrlo
neuredan, slova je pisao naopako ili bi u reči poneko izostavio. Zatražila sam mišljenje
učitelja, a odgovor je bio - nemojte paničiti, dete vam je jako lenjo, malo ga pogurajte,
ako u drugom razredu ne bude znalo da čita, onda se zabrinite”, priča majka dečaka koji
je skupo platio učiteljevo nepoznavanje disleksije.

”U drugom razredu se ponovila ista situacija, a objašnjenje učitelja je uvek bilo isto:
lenj, nezainteresovan, pa čak i glup. U trećem razredu dete je potpuno 'zablokiralo', više
nije hteo ni da piše ni da čita. Škola je za njega postala pakao, a mi roditelji, zbog svog
neznanja, pritiskali smo ga sve više i jače”, nastavak je ove tužne životne priče.

Da im sin ima disleksiju otkrili su, nažalost, tek kad je počelo drugo polugodište četvrtog
razreda osnovne škole. Zbog velikih teškoća u pisanju i čitanju, ali i nerazumevanja
nastavnika, premešten je u drugi razred, gde mu je sugerisano da ode u Dom zdravlja
na „obradu” kako bi bio ustanovljen uzrok njegovog odbijanja učenja i svega što s
učenjem ima veze.
Posle četvorodnevnih pregleda defektologa-logopeda, psihologa i psihijatra, majci je
rečeno da dečak ima disleksiju.
Posledice su već bile tu i teško popravljive. Dete je potpuno izgubilo poverenje u sebe, u
ljude, ali i u roditelje. Nije ni čudo, jer su ga ruganje, ignorisanje, izbegavanje, ismevanje
pratili pune četiri godine.

Nema razloga da ne učimo na primeru drugih. Posumnjate li da neko dete ima disleksiju,
potražite stručno mišljenje logopeda ili defektologa. Danas postoje vrlo jednostavni
testovi pomoću kojih se može sa sigurnošću utvrditi disleksija.

Važno je takođe objasniti detetu, rečnikom prilagođenim njegovom dobu, šta mu se i
zbog čega događa, biti mu podrška, iskazivati razumevanje i hrabriti ga. Takođe, s
problemom i potrebama deteta treba upoznati i ostale članove porodice, školu i prijatelje.
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Disleksija
Nastavnicima koji u razredu imaju dislestično dete preporučuje se da u radu što više
koriste različita nastavna sredstva i pomagala (vizuelna, audio i slična), da imaju
individualan pristup i da stvaraju pozitivnu atmosferu u razredu, u kojoj se prihvataju
različitosti. Nastavnik ni u kom slučaju ne bi smeo da prisiljava disleksično dete da čita u
razredu pred svima ostalima, ako ono to ne želi, zadavati mu dodatne vežbe kao što su
prepisivanje, zahtevati da piše urednije i davati mu iste vremenske okvire za rešavanje
zadataka kao i ostalim učenicima.

Znajte da je naslov teksta veoma osnovan - Albert Ajnštajn, Tomas Alva Edison,
Leonardo da Vinči, Pablo Picasso, Volt Dizni, Agata Kristi, Džon Lenon i brojne druge
značajne ličnosti imale su disleksiju, što samo potvrđuje da su zbog specifičnih
poteškoća naučili da razviju drugačiji stil mišljenja i vizuelizacije, a svojim su se
sposobnostima istakli i upisali među velikane.
Kako prepoznati disleksiju?

Deca s disleksijom pri čitanju menjaju redosled slova ili slogova u reči, zamenjuju ili
izostavljaju neka slova, menjaju, dodaju ili izostavljaju pojedine reči.

Disleksična deca opisuju da im se pri čitanju reči okreću u različitim smerovima, da
slova „igraju”, da ne mogu da uhvate red, ili da se rečenice stapaju.

Rukopis im je često neuredan i nerazumljiv, takođe dolazi do izostavljanja i zamene
pojedinih slova i slogova i teškoća pri izražavanju misli u pisanom obliku. Disleksično dete
je često dezorijentisano u vremenu i prostoru i ne može točno da odredi vremenski sled
događanja. Zavisno od oblika i nivoa disleksije, dete može da ima sve ili samo neki od
navedenih simptoma.
Deo njih može se javiti i kod određenog broja dece koja nemaju disleksiju, što često
zbunjuje roditelje i nastavnike. Međutim, simptomi kod dece s disleksijom su brojniji, jače
izraženi i dugo traju. Zato je važno razlikovati decu koja imaju prolazne teškoće u
čitanju i pisanju, decu koja imaju trajne teškoće (disleksija) i decu koja imaju teškoće u
okviru opšte smanjenih sposobnosti. Svakoj od navedenih grupa treba pristupiti na
prilagođen način.

Većina stručnjaka slaže se da je glavni uzrok disleksije zamena funkcija leve i desne
moždane polovine. Za jezičke funkcije mozga, dakle, i za čitanje i pisanje, zadužena je
leva moždana polovina koja se još naziva analitička. Kod disleksičara zbog kašnjenja
razvoja leve polovine jezičke funkcije preuzima desna. Kako desna polovina primarno vrši
funkcije sinteze vizuelnog i auditivnog tipa, pojavljuju se teškoće pri analizi reči, a to
objašnjava zbog čega disleksičari misle na neverbalan ili vizealan način.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.988
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Fina temica i puno zanimljivih stvari ima ovde, no ovo su uglavnom saveti strucnjaka, ( sto je sasvim ok ) a mene interesuju konretni dogadjaji npr psihicko stanje zene tokom trudnoce, posebno pred sam poradjaj, moze i sam poradjaj, pa nakon...Dakle to su stvari koje mogu ispricati jedino zene koje su prosle kroz to...Mene u ovom trenutku to vise interesuje....Tako da ako ima dobrovoljaca da to iskustvo podeli bice mi drago...:ehej:
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Ono što vam nitko nije rekao o porođaju


Mislili ste da ste se savršeno pripremili za porođaj i da vladate situacijom. Ubrzo ćete shvatiti da nije baš sve kao na papiru. Činit će vam se kao da je beba tu, a još vas sati dijele do završetka, sramežljivost ćete ostaviti ispred rađaonice, a nakon svega osjećat ćete se kao najmoćnije biće


U jednom trenutku apsolutno svi u rađaonici će vam ići na živce
Brižni suprug koji vas drži za ruku i viče 'Možeš ti to' ili vaša mama koja je doletjele 200 kilometara kako bi vam bila podrška. Ako ne prestanu navijati, netko bi ozbiljno mogao stradati.

Vaš plan porođaja samo je dobra šala
Možda na vašoj listi želja u rađaonici stoji da želite laganu glazbu u pozadini, mogućnost da se dignete i prošećete, da skakućete na pilates lopti, da ne želite epiziotomiju, no u rađaonici će ipak doktori i babice odlučiti što je najbolje za vas, a i vi ćete vjerojatno vikati i zvati ih u pomoć.

Epiduralnu morate najaviti puno ranije
Ako želite epiduralnu, recite odmah po dolasku u bolnicu kako bi se anesteziolog mogao pripremiti te kako ne biste zakasnili, jer kad porođaj već daleko odmakne, nema više mogućnosti za ublažavanje bolova epiduralnom.

Porođaj je pomalo neuredan događaj
Mama vam je možda govorila da se dame ne znoje. No sigurno nije mislila na porođaj. Pripremite se da ćete se znojiti i da ćete krvariti i da nećete biti baš elegantni, ali sve je to normalno i primjereno situaciji.

Babice su očito najvažnije
Uzeli ste broj mobitela svog doktora kako biste bili s njim u kontaktu i javili mu kada krenete u rodilište. No babice su, barem u rađaonici, važnije i od liječnika i najvjerojatnije će vas one i poroditi.


Nakon što je ugledate sva bol će nestati
Svoju sramežljivost ostavit ćete ispred rađaonice
Svakih sat i pol ili manje provirit će babica i pogledati kako napreduju stvari, možda će vas vidjeti i ostale sestre koje asistiraju pri porođaju, a na kraju nećete biti sigurni tko je sve zavirio i vidio vas tako ogoljenu. No ruku na srce, neće vas biti briga.

Činit će vam se da ćete roditi za nekoliko minuta, a od završetka vas možda još dijele sati
Zvuči zastrašujuće, ali istinito. I iako ste se savršeno pripremili, ne možete pretpostaviti kada će biti taj ključni trenutak i svaki vam se trud čini kao vječnost. No imajte na umu da nitko nije bio vječno u trudovima. Još malo treba izdržati i gotovo je.

Vaš će suprug možda zaplakati, a vi ćete se otopiti
Kad ste se zaklinjali da ćete ga voljeti zauvijek, niste mislili da ga možete voljeti više. Ali kad vidite suze u njegovim očima nakon što ugleda bebicu, osjetit ćete kako vas preplavljuje nevjerojatan osjećaj nježnosti. Još malo trenutaka u vašem braku imat će takvu emocionalnu snagu.

Kad bude sve gotovo, osjećat ćete se kao moćna božica
Sve mame će vam to potvrditi. Ništa se ne može usporediti s maratonom trudova, bolova i donošenjem na svijet novog ljudskog bića. Bez obzira što mislili o svom tijelu prije, nakon porođaja ćete ga promatrati sa strahopoštovanjem.

Dijete neće izgledati baš onako kako ste zamišljali
Zamišljali ste svoj mali zamotuljak kao savršeno glatko i čisto ružičast klupko kakva ste vidjeli na televiziji. U stvarnosti bebe su i ružičaste, čak modre, prekrivene dlačicama, a glava im zbog prolaska porođajnim kanalom i nije baš simetrična. No bez brige, zaljubit ćete se u nju, ako ne odmah prvu sekundu, onda drugu.

Proći će manje vremena nego što ste mislili i zaboravit ćete na bol, možda čak i ponovno ostati trudni
Ustvari, čim prvi put zagrlite i poljubite svoje malo čudo, zaboravit ćete na bolove, uzdahe i stenjanje. Majka priroda se pobrinula da zaboravite na muke i odlučite se ponovno stvoriti život. Dobra vijest je ta da je drugi put obično brži i lakši.

Izvor T portal
 

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Poruke
1.526
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
anchy88' pid='81183' dateline='1308689603 je napisao(la):
Fina temica i puno zanimljivih stvari ima ovde, no ovo su uglavnom saveti strucnjaka, ( sto je sasvim ok ) a mene interesuju konretni dogadjaji npr psihicko stanje zene tokom trudnoce, posebno pred sam poradjaj, moze i sam poradjaj, pa nakon...Dakle to su stvari koje mogu ispricati jedino zene koje su prosle kroz to...Mene u ovom trenutku to vise interesuje....Tako da ako ima dobrovoljaca da to iskustvo podeli bice mi drago...:oops:

Anči vrlo rado al bi bilo porilično opširno a ja sad nešto nebih o tome,možda kasnije ili ako se uključi još neka žena da rado priča o svojim iskustvima...samo jedno:zbunjen:vaka trudnoća,porodjaj i sve posle toga je individualna stvar,jedino je ista radost koja dolazi sa svim tim...
 

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Poruke
9.993
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Tema je postavljena kao lepljiva.
I tu se zavrsilo sve :(
Predlazem da izadjemo u susret anchinoj zamisli i da podelimo licna iskustva,koja su naravno razlicita pa je za ocekivati da ce biti neka vrsta smernica mladim trudnicama,kasnije mamama.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Posle porođaja muža ćete smatrati kukavicom, jer samo žene znaju šta je bol.
Muž će nešto promrmljati, ali će biti srećan što je muškarac, makar biološki. :)
Ja ovo iz iskustva. :notworthy:
 
Vrh Dno