Njegovo visočanstvo bicikl

Beba

Domorodac
Domorodac
#1
bicycle-2591991_640.jpg

Davne 1884. godine, slavni Mark Tven, u svojim kasnim četrdesetim godinama, odlučio je da nauči da vozi bicikl. Vremenom je to i uspeo. Bez obzira na telesne kontuzije, Tven je promovisao novi sport: „Nabavite bicikl,” pozvao je čitaoce. „Nećete zažaliti, ako živite!”
Tokom sledeće decenije, milioni Amerikanaca svih uzrasta i zanata okrenuli su se pozivu pedalera. Osnovali su biciklističke klubove, sakupljali opremu, sastavljali pesmice, čak su i remontovali žensku modu i preradili pravila socijalnog ponašanja.

Od velosipeda koji je izazvao masovnu proizvodnju, preko penny-farthing bicikla čudnog izgleda, pa i do kargo i elektronskog bicikla, oblik i svrha menjali su se vremenom.

amsterdam-1769540_640.jpg

Uticaj bicikala na žensku emancipaciju nije zanemarljiv.

Bezbednosni bicikl ženama je pružio nazapamćenu mobilnost, doprinoseći njihovom većem učešću u životima zapadnih naroda. Krajem 19. veka žene su prigrlile svoju sve veću slobodu, pa se i način oblačenja promenio. Dugačke suknje smetale su im da okreću pedale, a korseti su ih sputavali u kretanju. Suknje su se skratile, a gornji delovi postali su široki i od laganijih materijala.

Biciklistička groznica krajem 19. veka podmazala je zupčanike industrija, pošto su proizvođači pronalazili nove načine da ubrzaju i standardizuju proizvodnju. Takođe su uspeli da osveže okvir bez ugrožavanja snage i načinili su vožnju udobnijom, dodavanjem novog radikalnog izuma – pneumatske gume.

Ipak, biciklistička pomama bila je kratkog daha, jer je početkom 20. veka zamenjena novom fascinacijom – automobilom. Ali, kako je u Americi potražnja bivala sve manja, u Evropi je bila sve veća. Dok je u Americi bicikl postepeno postao dečja igračka, u Evropi je to ostala aktivnost za odrasle.

Veliki broj gradova i zemalja danas podržava biciklističku kulturu. Zemlje poput Danske, Holandije, Nemačke, Belgije, Švedske, Kine, Japana, pored priznanja da su „bicycle friendly”, podrazumevaju da je biciklistička kultura integralni deo pejzaža. To znači da poseduju dobro razvijenu biciklističku infrastrukturu, odvojene staze za bicikliste, objekte za skladištenje i parkinge, specijalizovane za ovo prevozno sredstvo. Najpoznatiji grad po tome jeste Amsterdam, gde 63% Holanđana dnevno koristi bicikl.
Bicikl i moda
Bicikl je naravno našao svoje mesto i u modnoj industriji. Postoje specijalizovane radnje koje prave biciklističku opremu i odeću pogotovo, koja se uklapa u vaš stil. Vožnja bicikla više nije samo stvar rekreacije ili sporta – zvanično je i šik. Promovisali su ga kako poznati modeli (Ejdžines Dejn, Erin O’Konor, Karli Klos), tako i poznati kreatori . Modna kuća Šanel je 2007. godine izbacila ograničeno izadnje bicikala za neverovatnih 6.000 funti. Pratila ju je modna kuća Guči sa ograničenom serijom crvenih bicikala sa korpom, inspirisanih Pekingom, za 3.400 dolara.
wall-2594199_1280.jpg
Mnogo lepšeg izgleda nego recimo mauntin bajk (kod nas poznatiji i kao brdaš), holandske ili vintidž marke poput Pashley, Velorbis i Grand 1888 omogućavaju biciklistima da budu moderniji. To su sporije mašine zgodne za laganije vožnje – zamislite vožnju do kuće sa cvećem u pletenoj korpi, i dobićete ideju o tempu. Ukoliko želite da izgledate retro, bicikl je deo ukupnog stila. Čak je i Vog promovisao modni biciklizam, pod parolom da je bike style novi street style. Svojim čitaocima nudili su ideje za odevne kombinacije u skladu sa biciklom koju voze. Hipsterska supkultura takođe promoviše bicikl kao svoj obavezni dodatak, i to tzv. fixed gear (fixie – bez menjača, sa krutom vezom između zadnjeg točka i zupčanika).

Bilo da vozite neki stariji model ili onaj specijalno dizajniran za vas, radi rekreacije, sporta ili mode, bicikl je danas prevazišao status prevoznog sredstva i postao ikona.
 

maki

Domorodac
Domorodac
#7
punih 17 godina ne vozim tu napravu...a nekada nisam mogla zamisliti život bez bicikla...sad mi se čini da bih samu sebe morala da ubeđujem da se otisnem u tu avanturu :D
 

maki

Domorodac
Domorodac
#13
Danas i asfalta nalepila na djon...tvrdoglavi ovan resio da prodje preko vrelog asfalta....i prosao:D
 

Beba

Domorodac
Domorodac
#17
Toliko puno sam na biciklu, da neko samo gleda šta ja radim rekao bi ova žena je dokona do zla Boga. Istina je da ga obožavam ali tu ima još puno istina, stari roditelji koji skoro svakodnevno imaju neke potrebe, ćerka do koje opet moram biciklom, čuj moram. Ne moram ali uvek žurim. Zašto? Čak mi je i jedan čovek kada sam čekala u redu , a pustio me je pre njega u pošti, rekao, "Gospodjo, polako ne vredi žuriti jer život pre prodje".
A ja vadjda navikla kada su mi deca bila mala, njih troje pa vazda žurila kući.,
 

Vera

Kolonista
Kolonista
#18
Ako ništa drugo, makar ovaj na avataru ima naduvane gume pa mogu gde mi se hoće i samo kada zažmurim.
Nameravam kupiti novi pa makar i prečicom do cilja, lakše je i bolje nego kroz gradski metež.
 
Top