• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Nisu sve suze iste

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Plakanje nam služi kao jedan od načina kojim se povezujemo s drugim ljudima, jer emocionalni je jezik univerzalan i razumije ga svatko.

Svi smo mi u životu plakali, to je prvi korak što smo ga učinili napustivši majčinu utrobu. Plakali smo od sreće, boli, ljubavi, tuge, osjećaja nemoći, očaja…

Zašto plačemo?
Prva i osnovna uloga plakanja je komunikacijska. To se najbolje vidi kod djece. Bebe puno prije plaču nego što mogu govoriti ili gestikulirati. Suze su jedini način na koji tek rođeni čovjek može izraziti sav svoj bijes, frustracije, bolove, strahove, glad…
Kad smo odrasli, plakanje nam također služi kao jedan od načina kojim se povezujemo s drugim ljudima. Jasnim izražavanjem tuge možemo od okoline dobiti potporu i suosjećanje. Takva uloga suza najvidljivija je na društvenim okupljanjima kao što su sprovodi i vjenčanja.
Različiti jezici mogu predstavljati barijeru u komunikaciji, no emocionalni je jezik univerzalan i njegove znakove razumije svatko.

Odakle dolaze suze?
Svi mi imamo tzv. suzne kanale koji proizvode lubrikant kojem je zadatak naše oči štititi od prašine, vjetra i ostalog.
Suzni kanali završavaju otvorom koji se nalazi ispod gornjeg kapka, a proizvode slankastu tekućinu – suze. Svakim treptajem suze se raspoređuju po cijeloj površini oka.
Znanstvenici tvrde da imamo tri vrste suza. Osnovne suze čuvaju oko i održavaju ga vlažnim. Refleksne suze preplavljuju oko kad je iritirano. Emocionalne suze nastaju kao reakcija na tugu, nesreću ili tjelesnu bol.
x63136506177082228.jpg

Zašto žene više plaču?
Nekoliko je istraživanja pokazalo da emocionalne suze sadrže više mangana, elementa koji utječe na temperament i prolaktina. Izbacivanjem suza, a time i mangana i prolaktina smanjuje se razina stresa. To je razlog zbog čega se poslije plakanja često osjećamo puno bolje.
Žene imaju gotovo dvostruko veću razinu prolaktina u tijelu od muškaraca i vjerojatno zbog toga puno češće plaču kad su pod stresom. Studije su pokazale kako namjerno susprezanje od emocionalnog plakanja može doprinijeti razvoju bolesti kao što su hipertenzija i srčane bolesti.
x96137026474287985.jpg

Plakanje je zdravo
Jedna studija koju su znanstvenici proveli na 100 osoba dala je zanimljive podatke o tome da je plakanje uistinu dobro za zdravlje. Istraživači su ispitanike podijelili u dvije skupine. Jedna je grupa gledala vrlo humorističan film kojem je cilj bio gledatelje nasmijati do suza.
Druga je skupina gledala tužan film koji je također snažno djelovao na emocije i trebao izazvati plakanje, ali od tuge. Po završetku filma istraživači su kapaljkama pokupili i sretne i tužne suze.

Kemijskom je analizom utvrđeno kako se ''sretne suze'' sastoje samo od soli i vode. ''Tužne suze'' sadržavale su određene kemikalije i enzime koje se može naći u tumorima, čirevima i u tijelu dok je bolesno.

Znanstvenici su zaključili da tijelo za vrijeme plakanja od tuge izbacuje toksične kemikalije koje su proizvedene upravo zbog osjećaja nesreće ili tuge. Stoga, osobe koje se suzdržavaju od plakanja štete sami sebi jer ti toksini koje bi suzama inače izašli iz tijela, u tom slučaju ostaju i negdje se talože te mogu postati uzročnici bolesti.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Meni je ostalo upečatljivo kada je moj klinac pobedio na jednom meču i odmah po završetku je briznuo o plač. Sve vreme je u sebi zadržavao emocije i čim se meč završio jednostavno ih je pustio. Tatino zlato. <3

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Iskreno, imam problem što se tiče suza. Ne može bez njih nikako. Naravno kada su u pitanju lični problemi, problemi ili lepe stvari moje dece...
Ne, svakako nisam plačljivica...bar mislim...trenutno pričam o suzama a ne plakanju...To su različite stvari najčešće.
LJuta sam na sebe zbog toga,što me obična svadja dovodi do suza, jednostavno krenu...
Znam sigurno da je svaka moja suza, nekada u "prošlom životu" izazivala trijumf u očima onog drugog ali me niko drugi nije mogao tako blokirati, razbesneti ...Nemoć zbog koje sam nekada puštala suzu je prošlo vreme.

Plačem ponekad, zavisi od situacije, treba bar tako izbaciti iz sebe nemoć, bes, taštinu ...drugih razloga fala Bogu za sada nemam.
Svakako da je i bolje pustiti, suzu ili plakati te na taj način rasteretiti se...

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Uh, gde naleteh na ovu!

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Meni je ostalo upečatljivo kada je moj klinac pobedio na jednom meču i odmah po završetku je briznuo o plač. Sve vreme je u sebi zadržavao emocije i čim se meč završio jednostavno ih je pustio. Tatino zlato. 3
Tada je plakao mladji zbog pobede, prve pobede i osvajanja turnira. Secam se kada sam kao junior dao prvi zvanican gol. Plakao sam od srece i niko zivi nije mogao da me stigne na terenu. A prekjuce je plakao stariji sto ne moze do daljeg igrati. Sta reci - tuga!

Poslednja izmena:

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Moja mladja ćerka je išla na operaciju ušiju, estetska operacija odradjena sa petnaest godina. Još kada je bila mala primetila sam da neće da veže kosu, da priča o kratkoj kosi i sl...Zaklela sam se tada da ćemo to rešiti i jesmo. Ona je postala neko drugi, vesela, kupovala šnalice, rajfove i gumice za kosu, mindjuše...sve ono što nije pre nosila.
Samo ću kratko, doktorka je sa njom obavila razgovor i predložila joj lokalnu anesteziju, sve joj objasnila, da neće osetiti i sl. Prihvatila je i rekla mogu ja to.
Dugo je bila u sali, kada su je sestre dovele i kada je legla, počela je da plače toliko da je doktorka došla i rekla da je sve u redu da zaista nije imala bolove inače bi reagovala, bukvalno me uveravala u to.

Ne nije to bilo, skupile se emocije, plakala je sve dok nije zaspala. I bolje je tako, jer u njoj , u njenoj glavi je bio čitav tok operacije.

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Jako teško se zaplačem. Ali kad počnem da plačem, ne mogu da stanem.

Vrh Dno