• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Nesmeju se zanemarivati...

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Poruke
9.993
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
...ovih 5 tegoba


Pogledajte koje zdravstvene probleme nipošto ne treba da ignorišete, niti da sami lečite. Ne uzimajte lekove na svoju ruku bez savetovanja s lekarom.

1. OBILNE MENSTRUACIJE
Menstruacije su vam preobilne, ali vi to zanemarujete uvereni da je razlog stress.
Moguća opasnost: nije normalno da menstruacije budu suviše obilne i bolne. To uvek upućuje na to da postoji zdravstveni problem.
Šta kažu lekari: tokom ovakvih menstruacija vi gubite puno krvi i mogli biste da postanete anemični. Ginekolog mora da utvrdi da li ih možda izaziva zaraženost hlamidijom (vrsta bakterija) ili pojava sluzokože materice na drugim mestima u karlici, stručno nazvana endometrioza.

2 UPORNA GLAVOBOLJA
Danima vas boli glava, pa uzimate analgetike i nadate se da će bol prestati.
Moguća opasnost: nije isključeno da se vaša glavobolja pojačava zbog lekova. Osim toga, njihova preterana upotreba može da izazove probleme sa želucem i da utiče na pojavu čira.
Šta kažu lekari: stalno uzimanje sredstava protiv bolova ponekad produžava njihovo trajanje, što znači da je u vašem slučaju možda reč o takozvanoj povratnoj glavobolji. Ako vas snažan bol u glavi muči duže od nedelju dana, obavezno pođite na pregled. Biće vam izmeren pritisak, a ukoliko je s njim sve u redu, vaš lekar će pokušati da otkrije da li je glavobolja posledica stresa ili nekog drugog poremećaja.

3. PROMENE NA MLADEŽU
Primetili ste promene na mladežu i odlažete odlazak kod dermatologa.
Moguća opasnost: maligni melanom (rak kože) postaje sve raširenija bolest, pa svaka promena mladeža predstavlja razlog za detaljno ispitivanje.
Šta kažu lekari: provera je neophodna kad god neki mladež ili otok počnu da svrbe, bole ili čudno izgledaju, ali ne pomišljajte odmah na najgoru mogućnost. Verovatno ste „zaradili“ samo bakterijsku infekciju ili cistu. Ako se ipak ispostavi da mladež mora da se ukloni, brza reakcija će vam omogućiti da prođete samo s manjim ožiljkom.

4. NAGLI GUBITAK KILOGRAMA
Izgubili ste nekoliko kilograma, a niste držali dijetu.
Moguća opasnost: uzrok neželjenog slabljenja može da bude dijabetes ili preterana aktivnost štitne žlezde.
Šta kažu lekari: ukoliko ste oslabili više od tri kilograma, a uz to ste hronično umorni i žedni, morate da proverite da li ste oboleli od dijabetesa. Ako vam je vruće, stalno se znojite i uznemireni ste, potražite stručnjaka koji će prekontrolisati rad vaše štitaste žlezde.

5. UPORNA NESANICA
Loše spavate pa se „lečite“ večernjim pićencetom.
Moguća opasnost: iako vam pomaže da zaspite, alkohol zapravo remeti san i sprečava vas u tome da se noću dobro odmorite. Osim toga, nesanica je često izazvana depresijom, a alkohol deluje kao sedativ, pa u ovom slučaju on ništa ne rešava.
Šta kažu lekari: oslanjanje na alkohol je na duže staze kontraproduktivno i može od vas da napravi zavisnika. Ako vam se čini da je depresija uzrok vaših problema sa snom, potražite stručnu pomoć. Kad se na vreme počne sa psihoterapijom ili nekim drugim metodama za borbu protiv utučenosti, lekovi ponekad i nisu neophodni.

www.zena.rs
 
Vrh Dno