• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Neprijateljstvo na poslu

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Riješi se negativaca na poslu:

Od tračera do vječitih kasnilica

Kao minus i plus: Ponudite pomoć dežurnom paničaru, a dok on nastavi sa: "Sve će propasti", pobjegnite prije nego što vas "zarazi" svojom negativnom energijomrijesi-se-negativaca-na-poslu-od-tracera-do-vjecitih-kasnilica-504x335-20121250-20121210093009-9f9bc451173cb9e1100471593f354ffe.jpg

NBC Tračeri pričaju o svemu, bila to istina ili ne


Teško je ostati pozitivan ako je prvo što čujete: “Ovaj projekt je nemoguće ostvariti”, “Nema šanse da na vrijeme završimo”.

Kad kolega počne s uobičajenim žalopojkama, ponudite mu pomoć jer neki zapravo to i traže. No ako je odbije ili nastavi s kukanjem, to je znak za povlačenje. Suosjećanje će i vas s vremenom pretvoriti u negativnu osobu pa umjesto: “Da, slažem se” ili “Razumijem”, kažite: “Ma, možemo mi to”.
Pod svaku cijenu izbjegavajte pitanja poput: “Zašto to misliš” jer će vas samo zasuti sa svojim “argumentima” i povući vas u začarani krug negativnosti. Okružite li se uz to kolegama koji dijele vaš stav, “negativac” nema šanse, a i vi nećete sami nositi teret. Redovito ignorirajte njihove negativnosti, ali pozitivne izjave entuzijastično hvalite i potičite.
Kraljice drame negativnim stavom i ponašanjem crpe kolegama energiju

Problem: “Ovo je preteško, ja to ne mogu”, “Ne radi mi se”, “Svi ćemo dobiti otkaz” i slične negativne izjave najdraže su riječi kraljica drame. Gotovo svaki ured ima bar jednoga takvoga kolegu koji u svemu vidi negativno, a i najmanji problem pretvara u krizu.
Rješenje: Nije da takve osobe ne vole svoj posao, nego su im stalno žaljenje i negativni stavovi prešli u naviku. Zato im izbjegavajte govoriti loše vijesti ili uopće bilo kakve. A ako se i dogodi nešto loše, bježite od njih što dalje.
Uredski ‘lopovi’ i ulizice samo čekaju da vam zabiju nož u leđa

Problem: Prihvaćaju svaki projekt, stalno traže priliku da se dodvore šefu i kimaju glavom na sve što kaže. Takvi kolege napravit će sve da se svide šefu, osobito na račun drugih, “prodaju” tuđe ideje kao svoje te preuzimaju zasluge za tuđi posao kad god vide korist u tom.
Rješenje: Pretvarajte se da tražite njihov savjet na način da se osjećaju važnima - možda vam zaista pomognu nositi se sa šefom. No imajte na umu da će sve što im kažete odmah biti prijavljeno i vašem šefu.
"Odugovlačitelji" i "odgađivači"

Problem: Njima rokovi ne znače ništa više od običnih brojeva. A zbog stava “u posljednji tren” usporavaju kolege.
Rješenje: S ovakvim kolegama najlakše ćete se nositi ako ih stalno podsjećate na rokove - toliko često dok im ne počnu izlaziti na uši. Ako ni to ne uspije, obavijestite sve da ste vi završili svoj dio posla te da kolega svoj dio još nije odradio.
Negativci uvijek gube

Energiju ne crpe samo kolege koji “crno” razmišljaju, nego i oni koji se prave da sve znaju, oni koji misteriozno nestaju kad ima najviše posla te iritantni kolege koji stalno lupaju, zvižde ili se deru na telefon cijeli dan.
Dežurnu žrtvu dovoljno je upitati: “Kako si” i odmah će vas zasuti izjavama poput: “Ah, ja uvijek dobijem najviše posla” ili “Nitko drugi ništa ne radi”. Neki jedva čekaju početi glumiti žrtve, a vrlo često nisu ni svjesni svojih loših ili nikakvih radnih navika. Zato izbjegavajte druženja s takvim ljudima, no ako baš “zaglavite” s njima, radije ih pitajte koji su film pogledali ili mogu li vam preporučiti dobru knjigu. S kim i koliko vremena provodite, utječe i na vas kao zaposlenika pa bez imalo ustručavanja odbijte ići na pauzu s dežurnim tračerima, lijenčinama ili pametnjakovićima.
A one koji vas živciraju iritantnim navikama poput lupanja ili glasna žvakanja pokušajte ignorirati. I što više se družite s optimističnim kolegama jer doza pozitivca, baš kao i u matematici, poništit će negativce.
"Kasnilice" baš uvijek imaju spremne izgovore za kašnjenje

Problem: Uvijek kasne na posao, preskaču važne sastanke, odlaze na duge ručkove, propuštaju rokove, odlaze s posla ranije, no nikad ih nitko ne proziva zbog toga. Za kašnjenje su im uvijek krivi promet, bolesni ljubimci, bake na samrti, problematična djeca...
Rješenje: Teško je vjerovati kako neki kolege imaju gotovo svaki dan problema s autom, kako zaglave u prometu ili im nešto iskrsne kod kuće. No koliko god vam to smetalo, pokušajte ignorirati jer će, prije ili poslije, šef primijetiti kašnjenje te ih pozvati na red. Svakako izbjegavajte raditi na poslovima s takvim ljudima jer ćete sve napraviti sami.
Iritantni kolega izluđuje sve oko sebe

Problem: Nepodnošljivi kolega lupa po stolu bez razloga, glasno tipka, zviždi ili satima pucketa prstima, i to sve dok glasno razgovara na telefon o privatnim stvarima. Drugi, pak, glasno žvaču, grickaju ili ispijaju pića.
Rješenje: Katkad je nemoguće ignorirati takve kolege, no iako biste ga najradije gađali svime što vam se nađe pri ruci, pokušajte se isključiti ili odmaknuti dok ne prestane s trenutačnom “aktivnošću”. Uvijek ga možete i na lijep način upozoriti na njegove iritantne navike.
Lijenčine često prolaze nekažnjeno

Problem: Dok vi “crnčite” cijele dane, lijenčine surfaju internetom, “vise” na društvenim mrežama, chataju, pišu e-mailove ili razgovaraju s prijateljima, skiću se uredom i izvan njega te ih nikad ne vidite da zaista rade.
Rješenje: Ovakve je kolege teško ignorirati jer biste im najradije dali otkaz da možete, no često ne možete poduzeti baš ništa u vezi s tim. Ako njihovo ponašanje izravno ne utječe na vaš posao, ignorirajte ih, no ako počne utjecati i sav posao pada na vaša leđa, požalite se nadređenima.
Pametnjakovići frustriraju svojim naslađivanjima

Problem: “Znao sam da će se to dogoditi”, “Ja bih to napravio ovako”, “Bolje ćeš napraviti ako”... omiljene su izjave uredskih “sveznalica”. Uz to, stalno vas ispravljaju te kritiziraju svisoka.
Rješenje: Kad vam “pametnjakovići” ponude mišljenje, lijepo im zahvalite i kažite kako ćete razmisliti. I zapamtite da sigurno niste jedini u uredu koje terorizira superiornim ponašanjem.
Stalno kuka i ništa mu nije po volji

Problem: Kava im nikad ne valja, šef je nerazuman, nitko nema pojma o poslu, tvrtka je u velikoj krizi i ostale žalopojke ne samo da su depresivne nego i vi možete doći na loš glas provodite li vrijeme s tako negativnom osobom.
Rješenje: Budite ono što ne podnose - optimist. Sljedeći put kad počnu glasno kukati, predložite im da situaciju sagledaju s vedre strane te se naoružajte pozitivnošću. Kad vide da u vama neće naći “negativnog” sugovornika, pobjeći će u trenu u potrazi za sljedećom žrtvom.
Na meti uredskih tračera jednako su istine i laži

Problem: Tračeri pričaju o svemu, bila to istina ili ne. Oni znaju tko je s kim u vezi, sve negativno o kolegama jer “žive” za tračeve. Iako su vam ponekad zabavni, obratite pozornost na to zanimaju li se indirektno i za vaš život jer sigurno to rade.
Rješenje: Kako ne biste postali tema dana, klonite se takvih kolega. Nemojte ih upozoravati na moguće negativne posljedice ogovaranja jer će vas smatrati ukočenima, a tako ćete se zasigurno naći na “udaru”. Ako vas je takav kolega uspio uvući u tračanje, radije ogovarajte poznate osobe nego kolege. Uđe li, na primjer, u prostoriju dok razgovarate s kolegama, naglo prekinite razgovor.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Najbolje resenje za njih je da ih uposlite. Nece imati vremena za traceve.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Uf, uf za tračeve se uvek nađe pokoja minuta:D
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Anuška, potpuno si u pravu, uvek nađu vremena za trač....
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Još malo o šefovima.....:D
Novi kolektivni ugovor za zaposlene!kolektivni-ugovor_1331647233_420x0.jpg

Vanredne mere poslodavaca za očuvanje radnih mesta stupaju na snagu čim ih pročitate!
Tranzicija, recesija, globalizacija, svetska ekonomska kriza česti su termini kojima se naši dragi poslodavci služe ne bi li opravdali brojne mere koje su "teška srca" primorani da preduzimaju kako bi spasili naša radna mesta.

Poslednji u nizu "spasonosnih" poteza je uvođenje novog Kolektivnog ugovora koji obavezno treba da pročitate!

NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

1. BOLOVANJA
Više se ne prihvata "Potvrda o privremenoj nesposobnosti za rad" kao dokaz bolesti. Ako možete stići do doktora, možete stići i na posao.

2. OPERACIJE
Operacije su strogo zabranjene. Dok ste zaposleni u preduzeću, potrebni su vam svi vaši organi. Ne smete sebi dopustiti da vam neki od njih bude operativno odstranjen. Zaposlili smo vas celog, zato će se svaki operativni zahvat na vašem telu tretirati kao gruba povreda radne discipline.

3. PRAZNICI

Svaki zaposleni dobiće rešenje o korišćenju 104 praznika godišnje. To su sve subote i nedelje.

4. SMRT ČLANA BLIŽE PORODICE
To nije izgovor da izostanete s posla. Mrtvom rođaku ionako više ne možete pomoći, zato je sav vaš trud uzaludan. U retkim slučajevima kada je vaša prisutnost na pogrebu neizostavno potrebna, treba održavanje pogrebnih ceremonija dogovoriti kasno popodne kako to ne bi uticalo na vašu prisutnost na poslu.

5. SMRT ZAPOSLENOG
Smrt zaposlenog je prihvatljiva kao opravdanje za izostanak sa radnog mesta, ali
uz uslov da je o tome prethodno izvešten poslodavac - najmanje 14 dana pre
nastupa događaja, kako biste u tom razdoblju mogli da pripremite svog naslednika za
preuzimanje poslova koji su u toku.

6. UPOTREBA TOALETA
Ustanovljeno je da se zaposleni previše vremena zadržavaju u toaletu. Ubuduće će
Uprava prirediti raspored korišćenja toaletnih prostora po abecednom redu. Na primer:
- Svi zaposleni sa prezimenom na A obavljaju svoje potrebe u toaletu u vremenu od
8:00 do 8:20.. Svi zaposleni kojima prezime počinje slovom B obavljaju svoje potrebe od 8:20 do 8:40 i tako redom...
- Ako u određenom razdoblju ne obavite svoje potrebe u toaletu, moraćete da pričekate sledeći dan kad opet budete na redu. Osim toga, novom uredbom vreme korišćenja ograničeno je na 3 minuta. Po isteku tog vremena oglasiće se alarm, automatski će nestati toaletni papir, a vrata WC-a će se otvoriti.

7. ODMOR ZA RUČAK ILI UŽINU
Mršavim ljudima pripada sat vremena za ručak jer moraju da jedu više da bi izgledali zdravi. Ljudima normalne težine pripada 30 min odmora, tako da uspeju da održe težinu. Debeli imaju samo 5 minuta vremena, da pojedu pilulu za mršavljenje i popiju čašu dijetetskog napitka.

8. PRAVILA OBLAČENJA NA RADNOM MESTU
Preporučljivo je da se oblačite primereno svojim prihodima. Ukoliko postane upadljivo da nosite skupu odeću, posladavac će iz toga zaključiti da vam je imovinsko stanje solidno i da vam za rad ne treba plata.

9. PRELAZNE ODREDBE
Svaki zaposleni je moralno obvezan prema svom preduzeću. Dužnost poslodavca je da vam ugodi i da vam omogući da se dobro osećate na radnom mjestu, stoga o svim pitanjima, komentarima, problemima, pritužbama, ljutnjama, uznemirenosti ili predlozima u vezi sa ovim Kolektivnim ugovorom treba izvestiti drugog poslodavca koji je vezan istim Ugovorom.

Ove uredbe stupaju na snagu čim ih pročitate.
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.290
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Na poslu je najvažnije izbeći zamku zvanu "priča o privatnim stvarima". Tek kada mi se desio mobing to sam shvatila.
Danas, sticajem okolnosti, ne radim više, ali ukoliko bih nekim ludim slučajem ponovo radila, izbegla bih u samom startu ovu zamku.
Naučila sam lekciju.
Inače, trudila sam se da komuniciram sa pozitivnim ljudima, negativce sam izbegavala dokle god sam mogla.
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Imao sam užasno loše prvo iskustvo na poslu, pamtim svaki detalj kao da je juče sve to bilo. Inače, posao mi je takav da niko nema vremena za priču, šalu, zezanje...a niko i ne zna da uživa u njemu. Došle su neke generacije koje ne žele da rade, i kada rade sve rade na silu i sa svađom, a privatnici neznaju da poštuju radnike i samim tim unazade svoj privatni biznis.
Što sam više imao neprijatelja, tim sam dobijao veću snagu i volju da radim, dokazujem se i napredujem. A oni koji su se šlepali na mojim leđima sada su teret samo sebi.:cautious:Oprez.
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
zato sam ja pobegla iz kancelarije gde nas je bilo 10-tak.... posle sam imala samo svoju, zbog strukture posla (glavni ekonom za snabdevanje Beobanke):thumbsup::happy:
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ja bih se tu bogami dobro snabdeo...:laugh: ova moja Bokibanka slabo radi. Čak sada ni mobinga nema.:roflmao:
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
a snabdevanje, to je bilo za sve kafe kuhinje, direktore...:D
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
U pravu je @Džudi72 kada kaže da treba izbegavati privatne razgovore. ja sam imao tu sreću da mi je prijatelj već radio u firmi gde sam ja počeo, tako da sam bio upozoren kome i šta mogu pričati. No, zloće ipak nađu načina da pecnu, sva je sreća da se uopšte ne libim da im stavim do znanja šta mislim o njima. Ipak, generalno ih ignorišem i izbegavam. :cautious:
 
Vrh Dno