• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Nema pregovora o dolasku Pape

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Srpska pravoslavna crvka negirala je danas medijske spekulacije o tome da postoje tajni pregovori oko dolaska pape Benedeikta XVI u Srbiju.
Njegova Svetost Benedikt XVI, papa rimski, nikada nije ni zvanično ni nezvanično, ni neposredno ni posredno, čak ni aluzijom, uputio poruku ili bar signal SPC da želi da poseti Srbiju. Za SPC, sledstveno, tema papine posete Srbiji uopšte ne postoji niti ona, pod takvim okolnostima, može da se razmatra u okviru kanonske nadležnosti SPC, navodi se u saopštenju.
SPC takođe, kako se ističe u saopštenju, moli medije, zagrebačke, beogradske i ostale, da ne proizvode nepotrebne lažne slike i utiske.

U saopštenju se takođe navodi i da ne postoji nikakvo "protivljenje pojedinih episkopa" oko papine posete Srbiji, već jednoglasna odluka Svetog Arhijerejskog Sabora SPC da se na proslavu Milanskog edikta sledeće godine pozovu poglavari pravoslavnih crkava i visoke delegacije, odnosno odgovorni predstavnici, ali ne i poglavari, inoslavnih hrišćanskih crkava, u tom broju i Rimokatoličke crkve.

"Smatram da je način na koji ovu isfabrikovanu temu i lažnu dilemu tretira većina medija u Srbiji, pa, evo, i neki u Hrvatskoj, degutantan za sve ozbiljne i dobronamerne hrišćane – pravoslavne, rimokatolike i ostale", zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Episkop bački Irinej.

Podsetimo, beogradski list Press je objavio da se već duže vreme vode tajni pregovori između Katoličke crkve i SPC o stvaranju uslova za dolazak pape Benedikta XVI u Srbiju sledeće godine. Prema tvrdnjama tog lista, sa tom misijom su došli prošle nedelje kod patrijarha Irineja dvojica uvaženih hrvatskih biskupa i "dokazanih majstora tajne diplomatije" - požeški biskup Antun Škvorčević i dubrovački biskup Mate Uzinić.


Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=08&dd=14&nav_category=12&nav_id=634639
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Izgleda da bi SPC radije prihvatila posetu vanzemaljaca nego Pape. :blackalien:
 
Vrh Dno