• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Negativna emocionalna reakcija- ljubomora

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ljubomora


ljubomora.jpg
Ljubomora – negativna emocionalna reakcija na stvarno ili zamišljeno ugrožavanje ljubavnog (ili drugog važnog) odnosa.
Nastaje kad se bojimo da će se naklonost partnera preusmjeriti prema drugoj osobi i da ćemo biti odbačeni i zamijenjeni nekim boljim, ljepšim, privlačnijim!

Prijetnja su prisutnost zanimljivijih ili poželjnijih (seksualnih) suparnika. Žene se osjećaju ugroženije tjelesnom privlačnošću suparnice, a muškarci suparnicima s više resurse.


Određena doza ljubomore je prirodna jer nas motivira da se borimo za odnos i zaštitimo od gubitka (nevjernosti ili napuštanja od strane partnera), no vrlo često ova emocija pokaže svoju mračnu stranu.

Koliko ćemo intenzivno i često doživljavati ljubomoru, u kojim situacijama te kako ćemo se ponašati određeno je mnogim i individualnim i kulturalnim faktorima: prethodnim iskustvima, ličnosti, samopoštovanju, stavovima o odnosu, spolu pa i kulturalnim normama. Tako su npr muškarci ljubomorniji na znakove seksualne nevjernosti, a žene na znakove da su im partneri emocionalno uključeni s drugom osobom. U nekim su društvima ljudi manje skloni ljubomori – jer manje vrednuju ekskluzivno pravo na partnera.

Ljubomoru češće osjećaju....
- Osobe nižeg samopoštovanja i nesigurniji u sebe - brže se osjete ugroženi, jer sami sebe doživljavaju manje poželjnima, neadekvatnijima te se boje suparnika
- Osobe koje inače imaju probleme s impulzivnošću i agresivnošću, te češće percipiraju neprijateljske namjere, burnije reagiraju i srljaju s zaključcima
- Oni kojima je veza ključni aspekt života i na nju su orijentirani, te su povećano osjetljivi na svaku naznaku prijetnje
- Ili ako od prije imaju iskustvo s nevjernim partnerom– sumnjičavi i pod povećalom prate svaki znak novog partnera i očekuju da se ponovi loše iskustvo
- Osobe koje se boje biti same (strahuju da nikad neće imati drugi odnos, a da je neizdrživo biti sam)
- Narcistične osobe, koje partnera doživljavaju kao objekt, svoj „nastavak“, nešto što posjeduju i pokazuju, a ne drugu osobu; pa se razbjesne što će nešto što „pripada njima“ (osoba ili divljenje, pažnja, nepodijeljeni interes) može preoteti drugi
- Naučeno – u obitelji, kroz model npr ljubomornog oca koji je na taj način „pokazivao“ ljubav, manipulirao ili kontrolirao majku (da se drži u kući, izbjegava društvo ili karijeru, izolira je…)
- Kultura – koja potiče ideje o ljubomori i posesivnosti i muškoj dominaciji kao prihvatljive skriptove ponašanja (i žene usvoje model pasivnosti i prepuštanja)
- Ličnost pojedinca – neki doživljavaju intenzivnije, labilnije ili impulzivnije razne emocije, tako i ljubomoru – i strastveniji su i burnije emocionalno reagiraju
- tip privrženosti – ako osoba u ranijim, bazičnim odnosima nije imala sigurnu privrženost – sklona vidjeti znakove da je odnos ugrožen jer zapravo nema povjerenja u druge nego ih pokušava kontrolirati (jer drugačije ne može na njih računati)
- u početku veze – dok se odnos ne stabilizira i ne učvrsti međusobno povjerenje

Opasnosti ljubomore
U početku mogu laskati snažne emocije i strastveno obožavanje: „ne mogu bez tebe“, „moja si i ničija“… No taj strastveni zagrljaj uskoro može prerasti u grčevit stisak koji guši. Od pojačane sumnjičavosti i ispitivanja, traženja dokaza prevare – nadgledanja pošte, provjere sms-ova, ispitivanje motiva, iznenadni posjeti na posao… – posesivnost, kontroliranje, prijetnje, ograničavanje…
Osoba prepozna da se počinje plašiti reakcija partnera te pazi da ne napravi nešto čime bi izazvala bijesne i ljubomorne ispade. No, kod patološke ljubomore ne treba povod, kao ni što ne koriste objašnjenja.

Normalna ljubomora potaknuta je konkretnim situacijama, te je osoba spremna promijeniti svoja vjerovanja i postupke kad sazna nove informacije i dokaze, te je uglavnom ljubomorna samo na jednu određenu osobu.
Kod patološke ljubomore osoba "vidi" dokaze za nevjeru u benignim postupcima, odbija povjerovati suprotnim dokazima (razuvjeravanje ne koristi) i optužuje partnera
za nevjeru s više partnera

fighting-couple2.jpg


Osoba koja sama ima snažne ljubomore svoje osjećaje shvaća kao dokaz da je partner stvarno nevjeran ili bi mogao biti. Tada je i sklona naći dokaze koji potvrđuju i opravdavaju njenu ljubomore, pa „iskrivi“ stvari i ono što se događa, što je opasno jer je osobu teško razuvjeriti.

Patološka ljubomora je ozbiljan problem – može biti destruktivna i opasna emocija, vodeći je uzrok ubojstava partnera širom svijeta.
Važno je na vrijeme prepoznati i reagirati na te probleme – potraživši stručnu pomoć!
(I same ljubomorne osobe mogu patiti – jer se osjećaju potišteno, ljuto, tjeskobno, preokupirano strahovima da će biti odbačeni, napušteni, te se mogu osjećati da ne kontroliraju svoju ljubomoru.)

Takve osobe daju od početka veze signale da imaju problema s ljubomorom, no problem je što to partnerice često shvaćaju kao dokaz strastvene, posebne ljubavi.
Ako ste sami ljubomorni zapamtite kako je vaša ljubomora samo osjećaj koji nije dokaz da je odnos ugrožen. Upravo svojim ljubomornim ponašanjem možete izazvati ono čega se bojite – izgubiti odnos.

Ako vaš partner/ica pod utjecajem ljubomore osoba postaje neracionalan - nemojte tada ustrajati u razuvjeravanju, niti doći u iskušenje da je razljutite i povrijedite ljutim izjavama tipa "pa to ćeš i dobiti kad tražiš"

U mirnijem trenutku pokažite da vam je odnos bitan, dajte jasne dokaze da može u vas imati povjerenje no i čvrsto stavite do znanja da iako poštujete njegove osjećaje da nećete tolerirati kontroliranje, prijetnje i druge pokušaje manipuliranja.

Ljubomora nije dokaz ljubavi – ona je samo dokaz potreba, očajničke želje osobe da zadrži ono što trenutno želi te njenih (uglavnom) nerealnih strahova da joj je to ugroženo.
Ako ljubomora traje i kad se odnos stabilizira, te ako je ona učestala i bez pravih (konkretnijih) povoda,te se intenzivno doživljava, burno i agresivno izražava te se osoba teško razuvjerava ili pokušava kontrolirati partnera prijetnjama i drugim oblicima nasilja svakako potražite pomoć!

Ljubomora može biti znak problema za koje treba psihološka pomoć ili koja bi mogla biti okidač agresivnim ispadima. U kombinaciji sa zloporabom alkohola ova emocija može pokazati vrlo mračnu i destruktivnu stranu, te je ključno pravodobno reagirati!

Izvor: TESA P.c
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Kako imam dosta godina i neko manje-više životnog iskustva, smatram da ljubomora nije nikome donela neku bolju situaciju već naprotiv. Ljubomora je posesivnost, strah da se neko ne izgubi, da se poseduje neko.
U životu sam videla dosta žrtava ljubomore, razorene veze, brakovi, prijateljstva... Verujem da ljubomora ne nastaje iz ništa, uvek postoji neki razlog tome. Ako je u pitanju prijateljstvo, tu nema pravog prijatelja bez obzira na razlog ljubomore. Veze, zar je potrebno o tome komentarisati, to nije veza. Kada je brak u pitanju tu treba sesti i razgovarati ako se želi zadržati taj brak, pogotovo ako su tu i deca.
Eto to je moje mišljenje o ljubomori....
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
16.087
Broj reagovanja
15.520
Horoskop
Ribe
"Ljubomora je u stanju da izmisli ono čega nema i da uništi ono čega ima!"

Lepo rečeno i tako istinito. Ljubomora pobeđuje sva druga osećanja.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
"Ljubomora je u stanju da izmisli ono čega nema i da uništi ono čega ima!"
Lepo rečeno i tako istinito. Ljubomora pobeđuje sva druga osećanja.

Kompleksna tema ali u principu to je to!

O njoj trenutno ovoliko:
"Ljubomora je najveće nespokojstvo i nasilje nad sobom i nad drugim."
JOVAN DUČIĆ
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
16.087
Broj reagovanja
15.520
Horoskop
Ribe
Ako postoji ljubav, ljubomora je uvek neosnovana.
 

pesakvremena

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.08.2016.
Poruke
912
Broj reagovanja
827
Horoskop
Jarac
Da li je normalno biti ljubomoran?
Izgleda da je ljubomora prisutna kod gotovo svih ljudi. Dakle, određena doza ljubomore je normalna, a problemi se pojavljuju kada se ona javlja prečesto ili sa prejakim intenzitetom. Šta razlikuje normalnu od tzv. patološke ili bolesne ljubomore?

1. Zdrava osoba je ljubomorna samo onda kada postoje očiti dokazi, dok bolesno ljubomorna osoba i najmanji sumnjivi znak tretira kao dokaz i reaguje vrlo burno.

2. Zdrava osoba menja svoje ponašanje zavisno od situacije i obično je ljubomorna samo na jednu osobu. Patološki ljubomorna osoba ne uči iz svojih grešaka i ljubomorna je na veliki broj osoba.

3. Ljubomora zdrave osobe zavisi od toga šta se u odnosu događa, a bolesno ljubomorna osoba ima povremene ispade intenzivne ljubomore nezavisno od situacije.

4. Normalno ljubomornoj osobi je situacija u kojoj dolazi do ljubomorne svađe s partnerom nametnuta, dok patološki ljubomorna osoba sama izaziva takvu situaciju.

5. Normalno ljubomorna osoba pokušava da reši problem ljubomore, dok ga patološki ljubomorna osoba prolongira i kao da uživa u njemu.

6. Ljubomora kod zdrave osobe se javlja u situaciji kada je ona izložena jasnim i nedvosmislenim dokazima nevernosti svog partnera, dok patološki ljubomorna osoba periodično sumnja u sve i svakoga bez stvarnih dokaza.

U svakodnevnom životu to nažalost nije uvek lako razlikovati - reakcije normalno ljubomorne osobe mogu biti vrlo burne, a ponašanje patološki ljubomorne osobe na prvi pogled puno racionalnije. Potrebno je više vremena i dobro poznavanje osobe da bismo bili sigurni o čemu se radi.

Kako pobediti ljubomoru?

Da bi emotivni odnos opstao, potrebno je da oba partnera to žele i da u njemu pronalaze zadovoljstvo. Međutim, ako je jedan od partnera sklon da razmišlja da ne može živeti bez ljubavi ovog drugog, da život ima smisao samo u paru, velika verovatnoća je da će osoba biti u stalnoj anksioznosti povodom mogućnosti da ljubav tj. partnera izgubi. Takvo emotivno stanje se onda manifestuje kroz ljubomoru i posesivnost u vezi, što drugog partnera opterećuje, a vezu čini disfunkcionalnom. U krajnjoj liniji, takvo emotivno stanje i ponašanje postaju povod za raskid veze. I upravo se tada dešava ono od čega je osoba i strahovala - ostaje sama. Da bi svoje ponašanje promenila, potrebno je da prvo promeni način na koji razmišlja, a samim tim će promeniti i način na koji se oseća. Ako nauči da živi sama sa sobom, da bude zadovoljna kada je sama, naučiće i da može biti bez ljubavi, da je ne mora po svaku cenu imati i sačuvati, a onda neće biti u paničnom stahu da će bez nje ostati, pa će i adekvatnije birati partnera i funkcionisati u vezi. Dakle, čak i ako bivši partner ne bude želeo ono što (ljubomorna) osoba želi, iskustvo koje je stekla u toj vezi, koristiće joj da ne pravi greške u narednim. Ukoliko ne bude mogla sama da izađe na kraj sa svojim strahovima, ljubomorom i posesivnošću, trebalo bi da se obrati psihologu za pomoć.

Ana Perišić, apsolventkinja kliničke psihologije
 
Vrh Dno