• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

NATO ubija širom planete: Kraj zakona ćutanja

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
"Kvira" na jugoistoku Sardinije najveći je poligon NATO-a u Evropi. Od 1956. godine služi kako za vežbe vojnih snaga Alijanse tako i za testiranje i uništavanje oružja uključujući i rakete sa torijumom i projektile sa osiromašenim uranijumom. Žitelji okolnih sela decenijama umiru u tišini. Oboljevaju od istih bolesti od kojih i italijanski veterani sa Balkana - kancera limfnih žlezda, leukemije, kancera mozga, a prečesto im se rađa potomstvo sa urođenim teškim deformitetima. Lokalni javni tužilac Domeniko Fiordalizi prvi je javni tužilac koji se usudio da otvori istragu protiv jednog poligona NATO-a, a ovih dana sudu je predstavio optužnicu protiv 20 lica među kojima i deset generala i visokih oficira. Reporter "Vesti" bio je na licu mesta.

295423011909s1f.jpg


NATO je iz Brisela ovih dana uputio pismo okružnom sudu u Lanuzeiju, na jugoistoku Sardinije. Kratko i jasno: Alijansa se poziva na imunitet i najavljuje da neće dozvoliti javnom tužiocu Domeniku Fiordaliziju da u procesu protiv 20 optuženih koristi arhive agencije NAMSA. Tužilac neće moći da ih koristi da bi dokazao ono što su svi znali, ali su - ćutali: da je država decenijama prikrivala ekološku katastrofu i radioaktivno zagađenje koji su za mnoge bila smrtonosni.


Malo je međutim verovatno da će, posle svega što je tužilac otkrio i objavio, NATO moći da vrati zakon ćutanja koji je decenijama vladao. "Na poligonu više neće moći da se spaljuje oružje ili uništavaju rakete kako je to bilo ranije. To je zasluga Fiordalizija", kaže Paolo Karta, novinar "Unione sarda", koji je početkom 2011. godine prvi objavio veterinarski "izveštaj-bombu" o nakaznim ovcama i bolesnim pastirima.


više na str:
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/285753/NATO-ubija-sirom-planete-Kraj-zakona-cutanja
 
Vrh Dno