• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Nasukale se stotine riba

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Na Valelungi se nasukale stotine riba

aman2370611.jpg

Nesvakidašnji prizor iznenadio je stalne šetače na pulskoj Valelungi. Nekoliko stotina, što živih što uginulih riba dugačkih oko 1,5 metra nasukalo se na samu obalu što je odmah ponukalo brojne teorije o nasukavanju riba zbog potresa u Dalmaciji, ali i otvorilo rasprave o kojoj se zapravo ribi radi budući da nitko od Puljana koji su ih prvi "snimili" nije imao pojma koja bi ti riba mogla biti.

-U prvi sam mah iz daljine, pomislila da se radi o nekakvim aluminijskim pločama koje je netko pobacao uz more, no kada sam se približila bilo je jasno da je riječ o ribi. Prizor je bio sablasan, na stotine i stotine tankih riba duljih i od jednog metra plivalo je u plićaku.

Pokušavali smo ih vratiti u dubinu, no one bi se neprekidno vraćale. Poput srebrnih vodenih zmija bacakale su se po površini mora, ispričala je Željka Filar.

- Čudo na moru, komentirao je Berislav Mudrovčić kojeg smo zatekli uz obalu, rekavši da ovakav prizor u životu nije vidio. Ovo sigurno nije prirodna pojava i nešto se moralo dogoditi da ovako velik broj riba završi na kopnu, kazao je.
aman2370594.jpg


Biolog Neven Iveša rekao nam je da bi se moglo raditi o ribi mač, čiji je naziv na latinskom Trahipterus trahypterus.

-Ta riba živi u morima cijeloga svijeta, ali i u Jadranu premda na ovom području nije osobito česta. Mač srebrnjak je mezopelagična riba što znači živi na dubini od 200 do 500 pa i više metara i iznimno rijetko dolazi na površinu. Kada u potrazi za hranom ta riba dođe u plićak potpuno je dezorijentirana i lako se nasuka.

Moguće je da je i jača bura ohladila plići dio sjevernog Jadrana, a kako su te ribe jako osjetljive na hladnoću, moguće je da su doživjele temperaturni šok i potom se nasukale.

Jedan od scenarija je da su se zapetljale u mreže kočara koji su ih potom bacili natrag u more. Iveša ne isključuje niti mogućnost da su se nasukale zbog potresa u Dalmaciji koji je mogao utjecati na promjene u morskom eko sustavu. Po njegovim riječima ta je riba ukusna za jelo, a najčešće se konzumira na Siciliji. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; snimio M. ANGELINI)

aman2370593.jpg

Izvor.Glas Istre
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
ovo je velika šteta.... sigurno sam da globalno zagrevanje utiće kao i taj potres....:thumbsdown:
 
Vrh Dno