• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Naša galaksija je bijele boje

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Znanstvenici definirali boju naše galaksije

Mliječni put je boje svježeg proljetnog snijega
mlijecniput_scr_11012012.jpg

Foto: Screenshot galaxy.phy.cmich.edu


ASTRONOMI pitsburške "Kenneth P. Dietrich" akademije znanosti i umjetnosti objavili su danas da su došli do najtočnije definicije boje naše galaksije, piše physorg.com. Tvrde da je Mliječni put "najčišće bijele, gotovo ocakljene boje svježeg proljetnog snijega". Otkriće su predstavili profesor fizike i astronomije Jeffrey Newman te njegov student Timothy Licquia.

Boja je jedna od najvažnijih karakteristika galaksija koje znanstvenici pri proučavanjima uzimaju u obzir. Boju Mliječnog puta teško je odrediti jer se naš solarni sustav nalazi duboko unutar galaksije. Zbog toga, oblaci dima i prašine sprječavaju istraživače da dobiju cjelokupnu sliku: "Isti problem je kod definiranja boje Zemlje. Teško ju je odrediti kad je uglavnom vidimo samo u fragmentima", rekao je Newman.

Da bi doskočili problemu, Newman i Licquia koristili su fotografije udaljenih galaksija sličnih Mliječnom putu: "Slično kao da ste u prostoriji koja nema prozora a želite vidjeti kakvo je vani vrijeme. Ne možete vidjeti što se tamo točno događa, ali možete provjeriti vremenske uvjete online na lokalnom području koje je blizu vašem, primjerice najbližoj zračnoj luci", objasnio je Newman. Dvojac je tražio galaksije koje imaju otprilike jedan broj mladih zvijezda kao i naša, te one koje rađaju nove zvijezde jednakom brzinom kao naša. Te dvije karakteristike određuju boju galaksije.

Zvijezde su promatrali relativno malim teleskopom koji ima promjer od 2 i pol metra, a zove se Sloan Digital Sky Survey ili SDSS. Newman je spektar svjetlosti kojim sjaji Mliječni put definirao kao vrlo sličan "svjetlu kojim zrači proljetni snijeg kad ga gledate rano ujutro, neposredno nakon zore". Profesor geologije na istom sveučilištu Michael Ramsey kaže da je svježi proljetni snijeg "najbjelja prirodna tvar na Zemlji". Sasvim je razumljivo zašto su mnoge kulture dale našoj galaksiji "mliječno" tj. bijelo ime. Boje koje se pojavljuju u blijedom svjetlu nisu vidljive ljudskom oku, pa nama difuzni sjaj galaksije noću izgleda bijelo.
Izvor: Index
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Upravo mi sada dođe misao, otkud baš ime Mlečni put. Da li neko zna?
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Zove se i Kumova slama, to joj je drugi naziv :)
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Evo nekoliko podataka o njoj:
  • ima prečnik od 100 000 svetlosnih godina
  • spiralnog je oblika
  • unutar nje se nalazi između 200 i 400 milijardi zvezda
  • samo središte je zaklonjeno od pogleda zbog gustih neprozirnih oblaka prašine
  • sumnja se da se u središtu nalazi crna rupa
  • ime - prevod "Mlečna staza ili put" dolazi od latinskog imena "Via Lactea"; koren reči dolazi iz grčke reči "galaxia" (gala, galactos - mleko) i, kako kaže grčka mitologija: Mlečni put nastao je kada se prolilo mleko iz grudi boginje Here dok je dojila Herakla
milky_svemir_gi.jpg
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.988
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Inače naša galaksija spada u red manjih...Poređenja radi, evo jedne slike koja je uporedila našu glalaksiju sa najvećom galaksijom u svemiru

3325b3n.jpg


Inače, ako niste znali....Izvesno je da će se Mlečni put i Andromeda ( nama nabliža galaksija ) u budućnosti spojiti.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.988
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Upravo mi sada dođe misao, otkud baš ime Mlečni put. Da li neko zna?

Pored ovog mita, odgovor je sledeći: Naime u starom veku teleskopa nijke bilo, a kasnije u srednjem veku teleskopi su bili slabijeg kvaliteta i ljudi su mogli što golim okom, što teleskopima, detektovati samo svetlost zvezda. Kako su razna sazvežđa u našoj galaksiji vrlo zgusnuta, asocirala ih je na prosuto mleko i otud dođosmo do Mlečnog puta.
 
Vrh Dno