• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Nasa deca

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659


Rezultati sistematskih pregleda više od 2.100 budućih prvaka u Domu zdravlja u Nišu pokazali su da je svako peto dete gojazno, da veliki broj ima krivu kičmu, ali i da skoro svi budući školarci ne znaju sve dane u nedelji i godišnja doba, kao ni da gledaju na sat. S druge strane oni bez greške igraju složene igrice ne računarima.

Psiholozi, školski psiholozi i učitelji upozoravaju da je to posledica što je veliki broj dece upućeno na odrastanje uz kompjutere, jer je tako najlakše roditeljima.

Ksenija Mitić priča da sa svojim šestogodšnjim sinom vodi rat zbog igrica na kompjuteru.

- Naučio je da provodi dosta vremena sedeći za računarom, a da je to postalo veliki problem shvatila sam pre godinu dana kad sam uvidela da čak i kad mu dođu drugovi, oni ne pričaju nego samo igraju igrice. Vodila sam ga da gleda pozorišne predstave u Lutkarskom pozorištu, ali ni to nije hteo. On vrlo brzo usvaja informacije o svetu koji ga okružuje, ali kao da ne želi da ih zapamti. Interesantno je da je prvo naučio dane u sedmici na engleskom, pa tek onda na srpkom i to na moje veliko insistiranje - priča majka.


Šefica Školskog dispanzetau Domu zdravlja dr Jasmina Ranković kaže da su sistematski pregledi pokazali da predškolci ne znaju naziv škole koju će pohađati ili adresu na kojoj stanuju.


- Za njih je mnogo lakše da nauče složene igre na računaru i da čak na engleskom jeziku čitaju njihove nazive, nego da nauče dane u sedmici, godišnja doba. Najveći krivci za to su roditelji kojima je lakše da ih puste da satima igraju igre na kompjuterima, nego da se bave njihovim vaspitanjem - objašnjava ona.


Tanja Stefanović Stanojević, profesorka psihologije na Departmanu psihologihe na Filozofskom fakultetu ističe da deca odrastaju uz mašine.


- Računar ne može da pita dete koji je danas dan ili godišnje doba. To treba da rade majka ili otac, ali moraju da provode vreme sa detetom, da mu pričaju, da ga upućuju da upoznaje svet oko sebe. Danas deca brže i lakše uče jer od malih nogu su okružena mnoštvom informacija. Dete igra igre na računaru, gradi neki svoj svet, nisu mu potrebna druga deca, a to je već prvi korak ka otuđenju - veli profesorka.

Izvor Blic
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.773
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Sve je tačno. Treba se izboriti sa raznim iskušenjima, kako roditelji, tako i deca. Ovo je globalni problem i nije lako rešiv. Deci ne treba uskraćivati računar, samo ih treba usmeriti na pravi način i ograničiti vreme na njemu. Ali, lako je reći...
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
16.035
Broj reagovanja
15.430
Horoskop
Ribe
Zaposleni u osnovnoj školi “Wilson” iz Kenoše, odlučili su da pomognu frustriranim roditeljima tako što su napravili raspored spavanja baziran na uzrastu i vremenu buđenja.

raspored.jpg

Pedagog u školi koju pohađaju moji klinci kaže da je pravo vreme 21h, održala je i predavanje u vrtiću za roditelje predškolaca. Mi ne možemo pre 22h, jednostavno ne ide :zbunjen:
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Pa prošlo je gde si 22h, gde si!!!
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.773
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Ljubav prema deci... Neuporediva sa bilo kojom. A znamo šta sve ljubav može.
Često umem da kažem kako je ljubav prema deci stalno bolna, gotovo stalno, uvek brinemo, no ipak, sumnjam da se neko normalan može pokajati. Nemerljiva je sa bilo kojom drugom, pre svega jer je različita, a potom i sve ostalo. Njihovim rodjenjem, naš život se menja, dobija potpuno drugi smisao. Deca su naše blago, deca su naš život, deca su naš minuli rad, deca su naša budućnost.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
A zašto si ti zapravo izašao u grad sa svojom decom?

Sedim na letnjoj terasi poslastičarnice u prometnoj ulici u centru grada. Za stolom na drugom kraju terase sedi dvoje dece i sa velikim zadovoljstvom u velikim zalogajima grabe sladoled iz svojih, do vrha napunjenih, čaša. Uz njih sedi ozbiljan muškarac, verovatno njihov otac.

Pred sobom drži širom otvorene novine i s naglašenom pažnjom čita nešto, barem za njega, vrlo važno. Potom, stepenicama uz terasu nailazi neki čovek i, bez prethodnog upozorenja, naglim pokretom istrgne muškarcu novine iz ruku. Muškarac se na čas silno zapanji, ali već sledećeg trenutka obojica prasnu u smeh te se srdačno pozdraviše.

– Otkud ti ovde? – upita čovek muškarca koji je čitao novine.

– Evo – reče on. – izveo sam decu na sladoled. A ja malo čitam novine.

Čovek ga je nekoliko trenutaka posmatrao. I, dok je polagano slagao novine i odlagao ih na sto, upita:

– A zašto si ti, onda, uopšte sa njima?

Muškarac za stolom se s nelagodom osmehnu. Htede nešto odgovoriti, ali ga, pre nego je našao pravu reč, čovek koji je bio naišao pozdravi i ode. Muškarac je neko vreme zbunjeno sedeo i posmatrao decu koja su još uvek bila zaposlena oko sladoleda. Potom pruži ruku prema novinama, ali, pre nego što ih je dohvatio, povuče ruku k sebi, gotovo kao da se opekao. Osmehne se i počne nešto govoriti deci. Deca sa zanimanjem podigoše pogled sa sladoleda i medu njima poteče živ razgovor.

Dok sam ih posmatrao pitao sam se kako se ja odnosim prema vremenu koje provodim sa svojima. Pitao sam se šta sam sve spreman utrpati u isti trenutak, kako ništa ne bih propustio. I šta sve pobrkam u nastojanju da uštedim vreme. Koliko vremena potrošim štedeći ga.

Jer biće da je u čaši dečjeg sladoleda sadržano mnogo više istine nego i u najdebljim i najozbiljnijim novinama. I da čovek životu i svetu može mnogo više dodati svojim odnosom prema dečjem sladoledu nego prema novinama. Ono najvažnije uvek se događa u prostoru između očiju čiji su se pogledi susreli. I zbog toga nije dobro gledati mimo očiju onih s kojima čovek živi, sa kojima se susreće. Nije dobro propuštati neponovljive trenutke.

Istina, može se zbog toga dogoditi da čovek nema uvida u sve što se u svetu zbiva. Ali to je posve zanemarivo ako čovek ima uvida u dušu onih koje voli. Ako može doticati sreću u njima. Biti s njima ista sreća.

Kada se muškarac spremao da zajedno s decom pođe, osvrne se s nelagodom oko sebe da proveri je li ko uočio šta se zbilo.

Njegov pogled padne i na mene, ali ja sam se pravio kao da ništa ne primećujem. Poželeo sam mu reći da se sve to nije dešavalo samo njemu, ali nisam znao kako bih to učinio. Jer upravo je bio završio jedan važan čas životne škole, i svako ko je bio spreman razumeti šta se dogodilo, mogao je biti na dobitku.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
PicMonkey-C3-150x150.jpg

E koliko ih imamo i danas, neke su nove, neke odranije, ima ih rasformiranih, u delovima i sl.
 
Vrh Dno