• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Narušavanje lepote jezika ili potreba za rodnom ravnopravnošću?

Mihajlović: Ako može „spremačica“, zašto ne bi moglo „inženjerka“​


U našem jeziku postoje mnoge reči, naročito nazivi zanimanja, koje se sada već tradicionalno iskazuju u ženskom rodu, istakla je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i kao primer navela reči poput „čistačica“ i upitala zašto pojedinima „paraju uši“ reči kao što su „direktorka“ ili „predsednica“.

Nastavak teksta u dnevnom listu Danas

*

Da li vam se dopadaju reči: psihološkinja, meteorološkinja? Šta mislite o novim nazivima zanimanja?

Da li se narušava lepota jezika ili zaista postoji potreba za rodnom ravnopravnošću i politički korektnom govoru?

*
Meni se ne dopada ovaj "novogovor". Iz ličnog, profesionalnog iskustva znam da su plate žena i muškaraca izjednačene, bar kada se radi o organima državne uprave i lokalne samouprave.

Takođe, danas mogu da se vide žene na rukovodećim mestima, i u privatnim i u državnim firmama.

A možda i grešim, šta mislite?
 

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Poruke
1.543
Broj reagovanja
2.613
Horoskop
Strelac
Zvuči rogobatno i nikako da se naviknem i to prihvatim (a priroda posla me tera na to)... Dakle, uši mi paraju "psihološkinja", "dramaturškinja", "muzikološkinja"... Nakaradno! Mogu da progutam "inženjerka", "vajarka", "direktorka" i slično, ali ove "...škinje" - ne mogu! Valjda me asocira na "sluškinja".
Jesam za ravnopravnost polova, ali nisam za ruženje jezika. A od svega me najviše iritira licemerstvo koje se jeziku nameće. Daleko smo od ravnopravnosti, najviše po pitanju plata, ali će zato, kobajagi, to jezikom da se reši...Ma, hajte, molim vas....
Kako beše ona narodna izreka: nazovi me "krčagom", samo nemoj da me razbiješ? E, to mislim....
 
Poslednja izmena:

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
15.553
Broj reagovanja
14.688
Horoskop
Ribe
Jezik se menja i prilagođava vremenu u kome živimo. Ono što je sada rugobatno, već sutra je uobičajeno, nema razloga za paniku.
Interesantno je što sam provela sate na ovakvim temama po jezičkim grupama na fb. Jedino što sam uspela je da shvatim da je bez obzira na nivo obrazovanja učesnika u diskusiji, patrijarhalno vaspitanje jače.
Žena ima pravo na rodnu ravnopravnost i u titulama i nazivu svog zanimanja, pa nek je i rugobatno. Naše je. 💞
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.973
Broj reagovanja
4.851
Horoskop
Lav
Profesionalna zanimanja su u prinicipu rodno neutralna, barem sam ih ja tako uvek dozivljavala. Ta moda da se dodaje ''skinja'' pocela je pre desetak godina i od starta mi je bila odbojna. Smatram je vestackom i nametnutom, i uprokos cilju, nimalo zenstvenom. A o tome da nas to cini ''ravnopravnima'' nemam komentar. Kao i uvek gadjamo formu, sustinu zaobilazimo.
 
Vrh Dno