Narodni običaji

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
#1
Paskurice su hlepčići koji se peku na Zadušnice i namenjuju za dušu pokojnika. Prave se "ženske" i "muške". Ženske se namenjuju preminulim ženama a muške muškarcima. Jedna se ostavlja i namenjuje "za znane i neznane".
Peku se ujutro, pre odlaska na groblje ili crkvu. Namenjuju se pokojniku uz sveću koja se pali kod kuće. Obično uz to ide kafa, rakija, slatko, neko bareno jaje, kao i druge "ponude" u vidu hrane. Kuća se okadi.
Sve se to, naravno, radi bez Sveštenika jer je to stari, dobri paganski običaj koji je Crkva prihvatila pod svoje okrilje nemajući kud. Od crkvenih simbola tu je tamjan i kadionica i "pečat" kojim je obeležena svaka paskurica.
Po završenom obredu namenjivanja paskurica, izlazi se na groblje.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#2
Malo ću otići off... Kažu da su i krsne slave relikti paganskih običaja. Naime, pre Svetoga Save, Srbi su u danima današnjih krsnih slava slavili paganske običaje kojih se nisu odrekli. Kako bi privoleo svoj narod da se potpuno prikloni hrišćanstvu, Sveti Sava te paganske običaje "pretvara" u krsne slave i tako one nastau kao jedinstveni praznici u hrišćanstvu.
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
#3
Mučenik Sveti Sava sa nama. Ako pođemo od toga da mi beležimo da nam je ovo 7526. godina a hrišćanstvo nam je došlo (kada, u 12. om veku?) logično je da hiljadu godina nije moglo da potpuno potisne tradiciju koju vučemo od pre ameba. Zato i volim naše paganske običaje.
Negde sam čitala da je Sv. Sava, da bi stekao uticaj i poštovanje naših predaka, "pagana", proglasio sebe za "Gospodara vukova" jer su Srbi poštovali vuka kao neku vrstu svete životinje. Običaji koji slave vukove i dalje postoje u nekim krajevima a najpoznatiji je "vučarenje".
 
Top