NARCIS - voleti narcisa

Beba

Domorodac
Domorodac
#1
Narcis.jpg

Oн није заљубљен у самог себе, како се погрешно мисли, већ има смањену способност да воли друге и са њима саосећа, па је задовољан докле год му се угађа, али када угађање престане, постаје хладан и незаинтересован.
У античкој легенди о Нарцису или Наркису, његово име можемо превести као „онај који је неосетљив на патњу других”. Име има исти корен као реч наркоза. Управо због своје несаосећајности са патњом оних који су се у њега заљубљивали, Нарцис је био осуђен од стране богова да се и сам несрећно заљуби у онога са којим се не може спојити – у одраз сопственог лика на површини воде. Његова самозаљубљеност није била његов грех, већ је била његова казна за бездушност према другима.
Као што је у легенди Нарцис био нестварно леп, тако и многи савремени нарциси имају неки изузетни квалитет, од лепоте до талента, који их чини веома привлачним другима. Међутим, иза ове изражене привлачности се крије неразвијена способност вољења других. Зато они који бирају нарцисоидну особу за партнера треба да знају да им она неће пружити велику и дубоку љубав.
Нарцис је обожавано дете. Некада због својих талената, а некада само због тога што је нечије дете. Многи родитељи су заљубљени у властито дете само због тога што је њихово, тако да га стално похваљују, попуштају му, исказују љубав и обожавање иако оно, према мишљењу окружења, нема неку изузетну особину.

У љубавном односу нарцисоидној особи је нормално да је обожавана од особе према којој је релативно равнодушна. Све док му друга особа угађа нарцис је задовољан односом, али када угађање престане, постаје хладан и незаинтересован.
Веза нарциса и обожаваоца је неравноправна. Сама реч „обожавање” указује да се други опходи према нарцису као према неком богу или божанству. Обожавалац служи нарциса, угађа му и чини оно што му је по вољи. Заузврат је обожавалац поносан што је са таквом изузетном личношћу. Иако нарцис очекује да му други угађа и да се жртвује за њега, не осећа захвалност за то већ то сматра нормалним односом. За њега је нормално да буде вољен и обожаван, али не и да због љубави према другом излази из своје зоне угодности.

Из свега следи да је љубавна веза са нарцисом таква да му други мора пружати пуно љубави, а добити толико мало заузврат. Иако таква љубавна веза не може бити ни довољно добра ни задовољавајућа, многи доживљавају нарцисоидне особе као веома привлачне и желе да са њима остваре љубавну везу или брак. Емотивну недоступност нарцисоидне особе доживљавају као изазов јер у њој виде њену маску, а не њену унутрашњу суштину.

Разлог је то што не схватају разлику између особе и везе: да постоје веома привлачне особе са којима је немогуће направити добру везу.
 

Vera

Kolonista
Kolonista
#2
Pogledajte prilog 12444
Oн није заљубљен у самог себе, како се погрешно мисли, већ има смањену способност да воли друге и са њима саосећа, па је задовољан докле год му се угађа, али када угађање престане, постаје хладан и незаинтересован.
Mislim da je ovo suština. :thumbsup:
 
Sviđa im se: Beba

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Domorodac
#9
i opet:

...Ti beše misao moja očarana,
Simvol svih taština porazan i leden;

A ti ne postojiš, nit si postojala,
rođena u mojoj tišini i čami;
Na suncu mog srca ti si samo sjala
jer sve što ljubimo, stvorili smo sami."

Gosn Dučić i "Pesma o ženi" ili nešto najbliže Narcisu.
 

maki

Domorodac
Domorodac
#10
Onaj ko moze da voli narcisoidnu osobu ima psiholiski problem. Treba da se konsultuje sa psihijatrom....u stvari....oboje kod cika doce na konsultacije:D
 
Top