• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Najopasniji mostovi na svijetu

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ispod spektakularnih mostova nalaze se duboke provalije, preko njih se usude proći

800px-6104_-_gadmertal_-_triftbrcke.jpgNeki mostovi nas fasciniraju svojom ljepotom ili tradicijom poput Golden Gatea u San Franciscu ili Brooklyn Bridgea u New Yorku, a drugi dozom adrenalina kojeg pružaju svima koji se usude hodati po njihovim klimavim daskama.
Hussaini Hanging Bridge
Most se nalazi na sjeveru Pakistana, a unatoč tome što izgleda oronulo i nesigurno svakodnevno služi domaćem stanovništvu kao prijelaz preko rijeke Hunza.
201009-w-bridges-hussaini.jpg

Baliem-Tal
Klimavi drveni most u Zapadnoj Novoj Gvineji.
beliem_tal.jpg

Ponte Cristallo
Jedan od najspektakularnijih europskih planinarskih mostova nalazi se u blizini popularnog skijališta Cortina d'Ampezzo i na visini od gotovo 3000 metara.
ponte_cristallo.jpg

Handegg
Na visini od 70 metara iznad provalije, most nudi prekrasan pogled na vodopad u švicarskom kantonu Bern. Nije za turiste koji ne podnose neprestano ljuljanje.
handegg.jpg
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Trift Bridge
U švicarskim Alpama nalazi se najduuži viseći pješački most na svijetu. Sagrađen je 2009. i to u roku od svega šest tjedana. Most je uzak, a hodanje na visini od 100 metara otežava jak vjetar.
800px-6104_-_gadmertal_-_triftbrcke.jpg

Aiguille du Midi
Mali most između dva klifa francuskih Apla pruža fantastičan pogled na prirodne ljepote. Francuzi pitanje sigurnost naravno ne prepuštaju slučaju, ali mostom zbog vrtoglave visine ipak hodaju samo najhrabriji.
aiguille_du_midi_bridge.jpg

Kawarau
Most preko rijeke Kawaru na jugu Novog Zelanda savršen je za ekstremne sportove. Stoga nije ni čudo da je upravo Kawarau među prvim mostovima na kojima su se počeli održavati komercijalni "bungee jumping" skokovi (1988.).
800px-kawarau_river_bungy.jpg
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Ovo nije najopasniji , ali sam ovaj tekst i sliku mosta ovde stavila da ne bih otvarala novu temu!
Najspektakularniji most na svijetu

1_133268.jpg

MOSTAR- Stari most, simbol Mostara, dobio je još jedno svjetsko priznanje. Naime, na internetskoj stranici Traveller.com uvršten je na prvo mjesto liste najspektakularnijih mostova koje ćete prijeći u svom životu.

U tekstu portala stoji kako ovaj povijesni most nije samo lijepe strukture, već je i trijumf odlučnosti te su naveli kako je 400 godina star most srušen 9.studenoga 1993.godine u ratu, prenosi Dnevni list.

"Na sreću, nakon rata svijet se ujedinio-kroz UNESCO, Svjetsku banku i slične organizacije-za obnovu mosta koji je otvoren u 2004.godini. Zato hrabri mještani i danas mogu roniti ispod njega", naveo je Traveller.com.

Osim mostarskog, na listi su se našli i mostovi Italije, Turske, Kine, Zambije, Budimpešte, Irana i Singapura.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Možda mu je mjesto ovdje,jer nekome je možda bio i opasan dok je skakao s njega.
 
Vrh Dno