• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Najnize plate

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659

Januarska prosečna neto plata u Srbiji od 36.639 dinara (oko 330 evra) ubedljivo je najniža, kako na Balkanu, tako i u odnosu na države nastale raspadom bivše Jugoslavije.
v235674p0.jpg
Podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju da je u istom mesecu prosečna plata u Albaniji bila 380 evra, Bugarskoj 390, a u Rumuniji 480 evra.
Istovremeno, zarade u Makedoniji bile su 380 evra, BiH 450, Crnoj Gori 530, Hrvatskoj 800 i Sloveniji 1.000 evra.
U pomenutom mesecu najviše prosečne zarade u Srbiji od 61.434 dinara (oko 557 evra) isplaćene su zaposlenim u beogradskoj opštini Stari grad, dok su najniže bile u Ljigu, gde je prosek zarada bio 14.806 dinara (oko 134 evra).
Prosečna zarada zaposlenih obračunata na nivou svih bivših jugoslovenskih republika bila je 550 evra, što znači da Srbija za tim prosekom zaostaje više od trećine.
Procene finasijskih eksperata ukazuju da bi plate zaposlenih u Srbiji trebalo da porastu za najmanje 50 odsto, da bi uopšte sustigle ukupni "komšijski" prosek zarada.
Niske plate u Srbiji u odnosu na region, eksperti objašnjavaju činjenicom velikog broja zaposlenih u javnom sektoru.
Značajan uticaj na niske plate, prema njihovom mišljenju, ima i veliki broj penzionera u Srbiji, visoka stopa korupcije, niska produktivnost, propale privatizacije, kao i krajnje loš rad visokih državnih službenika.
Zanimljivo je da je u SFRJ pre njenog raspada 1990. godine prosečna plata u Sloveniji bila 33 odsto viša od prosečne zarade na nivou tadašnje države, a u Hrvtaskoj za oko 12,5 odsto.
Prosečna zarada u Srbiji u to vreme zaostajala je za prosekom SFRJ za svega dva odsto, u BiH za 20,5 odsto Crnoj Gori 24,7, a u Makedoniji 25 odsto.
(Srna)

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
...bitno je da se zna da Ljig nije nije jedini grad u Srbiji sa ovako niskim zaradama.........i da ovako dobrom proseku od 36000 veliki doprinos daje Beograd........

......u unutranjosti Srbije ljudi sa fakultetom mozda imaju oko 30000 do 40000.........ali obicni radnici ni po 20000........sto je uzasno........

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Sećam se da smo negde 2003. imali veće plate od svih osim Hrvatske, Sloveniju ne računam. Umesto da smo tada stegli kaiš možda bi sada bilo mnogo bolje. Ali mi smo trošili ono što nismo zaradili. Sami smo krivi.

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Sećam se da smo negde 2003. imali veće plate od svih osim Hrvatske, Sloveniju ne računam. Umesto da smo tada stegli kaiš možda bi sada bilo mnogo bolje. Ali mi smo trošili ono što nismo zaradili. Sami smo krivi.
A što smo mi krivi, ja se ne osećam krivim ...... ja ću moje dugove ovako ili onako morati da platim, a to što se neko prema državnoj imovini odnosio kao prema alajbegovoj slami, treba da se plaši "sanaderovog" sindroma .... jer ukoliko jednog dana ( u šta iskreno ne verujem) zakucamo na vrata EU biće ovde Sanader, do Sanadera ... a ja sam sam pošten diler belim i nisam ni za šta kriv :)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ne kažem da se trebamo pojedinačno osećati krivim, niti da je narod direktno odgovoran. Ali da je bilo zahteva za povećanjem plata, bilo je. Retki su bili oni koji su ukazivali da trošimo više nego što zarađujemo.

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Ne kažem da se trebamo pojedinačno osećati krivim, niti da je narod direktno odgovoran. Ali da je bilo zahteva za povećanjem plata, bilo je. Retki su bili oni koji su ukazivali da trošimo više nego što zarađujemo.
Dete će uvek da kuka za nečim, al na starijima je da donose mudre odluke i kažu detetu, šta i koliko se može ....

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Slažem se da je tu najveća odgovornost političara, ali je krajnje vreme i da se dete uozbilji.

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
A šta su ti političari sem što su se nakrali za xyz doživotnih robija uradili na razvoju preduzetničkog duha, kako kod mladih, tako i kod nas što smo učeni da će komunizam pre ili kasnije stići, pa do ambijenta i za one koji nekim čudom taj duh imaju ....

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
..........dete nece da se uozbilji dok se i roditelji ne uozbilje........ jedini odgovorni za sve sto nam se desava jesu politicar...
kao gradjanin..........ne osecam se ni malo ogovornom.......jer nemam ni najmanju mogucnost da uticem na politicke odluke....

.....od nas obicnih gradjana nista ne zavisi.........niti nas ko sta pita..........niti ce da nas pitaju..........

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
..........dete nece da se uozbilji dok se i roditelji ne uozbilje........ jedini odgovorni za sve sto nam se desava jesu politicar...
kao gradjanin..........ne osecam se ni malo ogovornom.......jer nemam ni najmanju mogucnost da uticem na politicke odluke....

.....od nas obicnih gradjana nista ne zavisi.........niti nas ko sta pita..........niti ce da nas pitaju..........
Znam ja šta Stemis priča i u pravu je, to je ono ne pitaj šta Država može da učini za tebe, već šta ti možeš da učiniš za nju, ali naši političari su populizmom, pristankom na sve moguće ucene, kako unutrašnje tako i spoljnje (za rad golog opstanka na vlasti), saplitanjem i onih koji su pokušali da nešto urade (ali nisu reket hteli da plate) otupeli svaku želju za ličnom inicijativom ....
p.s. mnogo je lakše upravljati stadom ovaca, koje bensedinuješ razno-raznim tv sapunicama, nego svesnim ljudima koji su spremni na to da svoj život uzmu u svoje ruke ....

Vrh Dno