• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Na koji način utječu visoke pete na zdravlje

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Volite visoke pete? Čujte onda ovo!0552007.48.jpg

Nije mi jasno na koji način visoke pete utječu na zdravlje, tj. bolesti kralježnice. Obično kažu da je zdravo nositi malo povišenu petu, koliko povišenu? Ili to samo govore proizvođači ženskih cipela?

Nije novost da visoke pete nisu zdrava obuća. One su često uzrok uganuća, iščašenja i lomova, a višegodišnje svakodnevno nošenje može imati ozbiljne posljedice za zdravlje.

Visoka peta uzrokuje pomicanje zdjelice naprijed i dolje, a koljena su pojačanoj ekstenziji, što dodatno poveća lumbalnu lordozu, a povećana lumbalna lordoza stvara predispoziciju stvaranja problema s kralježnicom. Svakodnevno nošenje cipela s petom višom od 5 cm, bez obzira na njen oblik, fiziološki ne odgovara tijelu, posebno ako gledamo biomehaniku našeg hoda.

Konstantno se stvara pritisak na donji dio leđa, tijelo je neprirodno nagnuto naprijed, te kralježnica i kukovi nisu u potrebnoj ravnini. S vremenom možemo pretpostaviti da ako žena razvije bol u jednoj nozi, automatski se oslanja više na drugu i oštećuje je, što s vremenom posljedično uzrokuje promjene položaja kukova i kralježnice. Još jedan od lako mogućih problema da se javi je osteoartritis koljena, tj. degenerativna bolest zglobova koja se može razviti zbog neprekidnog dugog opterećenja na prednji i stražnji dio koljena prouzrokovanim neprirodnim položajem do kojeg dolazi nošenjem cipele s visokom petom, te tu zbog neprestanog pritiska na zglob koljena promjene na koljenom zglobu su neizbježne.
Nošenje štikli tijekom večeri za izlazak nije štetno, no ako ih nosite i tijekom dana povećavate opterećenje. Jedan od najčešćih poremećaja koji također nastaje tijekom godina je vidljiv i na prvi pogled – dolazi do oštećenja i deformacije nožnog palca koji u većini slučajeva počinje skretati u stranu prema drugim prstima stopala.

Redovno nošenje visokih štikli veliko je opterećenje i za naše mišiće nogu. Može doći do skraćivanja Ahilove tetive, ali i oštećenja samih mišića.

Istina je da noge izgledaju duže i ljepše u visokim potpeticama, ali svakim dodanim centimetrom povećava se pritisak na prednji dio stopala, a takvim svakodnevnim opterećivanjem, bolovi su neizbježni jer kosti stopala ne mogu podnijeti njihovo veliko opterećenje. To može dovesti do poremećaja opskrbe kostiju i mekih tkiva stopala krvlju.

Tijelo uvijek gledamo u cjelini i usko je povezano, zato su za zdravlje kralježnice važna i stopala, odnosno po čemu hodamo, kako hodamo i u čemu hodamo.

Ciljanim vježbanjem možete ojačati mišiće koji će onda s manje opterećenja nositi visoke štikle. Možemo reći da kod aktivnih žena štetne posljedice čestog nošenja visokih peti nastupa znatno kasnije, ali naglašavam da se opet javljaju.
Ako baš morate nositi visoke pete - smanjite štetu


Ako već nosite visoke pete, pružite svojim nogama odmor. Dok sjedite za radnim stolom izujte cipele i odmorite noge. Tijekom radnog vremena napravite pokoju vježbu kojom ćete istegnuti i na taj način opustiti svoja stopala, tu želim dati naglasak na istezanje Ahilove tetive. Kod kuće masirajte svoja stopala nakon napornog dana i uvijek ih njegujte.

Ako baš patite za visinom, idealno bi možda odgovaralo 3-4 cm, najviše do 5 cm. U slučaju 'vrtolglavih' potpetica, ne koristite ih kao svakodnevnu obuću, nego samo za posebne prilike.

Što reći za idealnu cipelu, svakako je poželjno da unutrašnjost cipele bude anatomski oblikovana da održava tonus stopala, visina pete je 2,5 cm, ta visina je idealna jer se težina ravnomjerno raspoređuje na petu i prednji dio stopala. Zdravije je nositi cipele sa zaobljenim vrhom nego one koje idu u špic, tako da se svi prsti mogu udobno smjestiti. Stražnji dio cipele mora biti stabilan, ali ne previše krut da ne bi pritiskao petu.

Slobodno uživajte u povremenom nošenju visokih potpetica, odnosno kad se radi o posebnim prilikama, jer povremenim nošenjem ne možemo izazvati deformitete, važno je samo da nošnje visokih peta ne postane navika, jer uza svu privlačnost koje visoke pete nose sa sobom, moramo paziti da naše zdravlje ne izvuče deblji kraj.

Odgovorila:
Dr. med. Spomenka Sremec Bohaček,
specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
A tako lepo stoje na lepim ženskim nogama. Još jedan dokaz da svako dobro ima i svoju lošu stranu.
 

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Poruke
756
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Visoke pete su kao muskarci.... :D
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Hm, da. Mi smo dobri za nošenje nameštaja i drugih sličnih umnih radnji. :cautious:
 

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Poruke
756
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Ma neeee... Lepo nam stojite ali, kako rece.. .. svako dobro ima i svoju lošu stranu.;)
 
Vrh Dno