• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Musko-zenska prijateljstva da li su iskrena ili ne

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Rezultati mnogih anketa na pitanje „Verujete li u muško-ženska prijateljstva?“, sprovedenih na internetu, potvrđuju da većina anketiranih veruje da takvi odnosi među polovima mogu da postoje. Međutim, mnogo je veći broj onih koji smatraju da takva prijateljstva uvek prerastu u ljubav. Bilo kako bilo, možda bi pravi zaključak ove teme bio da sve zavisi od toga na koji način se shvati pojam prijateljstva.

Na FB sam procitao jedan komentar. Na pitanje: Da li vjerujete da moze da postoji ono pravo, iskreno, drugarstvo ili prijateljstvo (kako hocete) izmedju osoba suprotnog pola? Da li misliti da postoji na svijetu prijatelj suprotnog pola koji vas nikada, ni na trenutak, nije posmatrao kao potencijalnog partnera?

Odgovor je bio sledeci:
Naravno da moze postojati iskreno prijateljstvo. Imam stvarno nekoliko iskrenih i velikih prijateljica. Govorim o vrsti prijateljstva koja izdrzi i test vremena!

Ko moze sa sigurnoscu tvrditi da nikada osobu suprotnog pola nije posmatrao kroz prizmu partnerstva? Mada, zavisi, cesca je situacija da muskarci zene vide kao potencijalnog partnera, negdje usput predju preko pune linije i zavrse kao prijatelj. Obrnuto je rjedje ali desava se.
Najcesce je da oboje budu prijatelji, ponekad razmisle o necem visem ali obicno odustanu jer ne zele rizikovati ono sto imaju.
Postoje i prijateljstva gdje nikada nije bilo takvih razmisljanja ali to su uglavnom izuzeci koji potvrdjuju pravilo.

Kakav je vas stav?

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
mogu biti iskreni prijatelji ali tek nakon sto su bili ljubavnici,ili novija varijanta ako su im seksualna opredeljenja razlicita.

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Mogu biti prijatelji, iako nikad nisu bili ljubavnici, i kad su im naravno seksualna opredeljenja razlicita :o (saska je htele da kaze ista)... Imam dosta muskih dobrih prijatelja jos iz skolskih dana, gde se nisu dogodili cak ni duzi pogledi... jednostavno, skoro bratski... i eto ta prijateljstva traju 15-20 godina, sad se druzimo porodicno...

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Moja iskustva su drugačija. Imao sam jednu drugaricu sa kojom sa bio baš dobar prijatelj. Međutim, u jednom trenutku sam shvatio da sam se zaljubio. Nisam imao hrabrosti da joj to kažem, iako sam bio siguran da je ona to znala.
Ubrzo sam otišao u JNA. Posle toga se više nismo družili.

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
ne,za ovo sigurno znam da jedna strana uvek pati ,skriveno,u sebi a da je druga strana potpuno slepa i da svaki gest tumaci prijateljski

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Pre neki dan sam je sreo. Rekao sam joj. Proslo je 20 godina, da ne poverujes, a uspomene su jos sveze. Eh, da mi je da se vratim u srednju skolu...

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
ali da imamo mudrost koju smo stekli zahvaljujuci godinama

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
U ono vreme, ako govorimo o mom slucaju, nije bila potrebna mudrost, vec petlja. Imao sam neke principe kojih sam se drzao, a koji su ponekad isli i na moju stetu.

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Glasam za principe... A i super sto si joj rekao... To mi je skroz simpaticno...

enigma_

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
02.12.2010.
Broj reagovanja
1
Tesko....

Cak i posle ljubavi, nema prijateljstava...bar ja imam takvo iskustvo.

Diana

Blondie
Starosedelac
Učlanjen(a)
06.07.2010.
Broj reagovanja
15
Horoskop
Lav
Nigdje nije zapisano pravilo da posle ljubavi nema prijateljstva,mislim da je ipak stvar u nama i da je do nas kako cemo da predjemo preko nekih stvari i na koji nacin cemo posle ljubavi da prihvatimo tu osobu...nazalost rijetko se desi da neko ko je bio u vezi na kraju ostane i prijatelj,ali ipak mislim da to nije nemoguce...

enigma_

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
02.12.2010.
Broj reagovanja
1
@Diana, nije nemoguce, i ko moze to je super.

Prijateljstvo retko ostaje posle ljubavi, tako da ljubav pokvari prijateljstvo.
Jer mnogi od nas su najpre bili prijatelji, pa je to preslo u ljubav.
Malo znam ljudi, koji su ostali posle ljubavi prijatelji.Uvek je neko povredjen...
Kad prodju neke godine, onda sa osmehom se secamo tih nasih ljubavi...koje su nastale iz prijateljstva.

beauty

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.10.2010.
Broj reagovanja
14
Pricamo o musko-zenskim prijateljstvima, a ne o prijateljstvu posle emotivne veze.
Ja imam iskrenog prijatelja, odlicno se slazemo, ispijamo kafice, pricamo o svemu. On mi je bolji sagovornik za skoro sve teme od prijateljica. Porodice nam se poznaju, povremeno druze, a on i ja smo cesto u gradu na kafi i to ne smeta ni mom muzu, ni njegovoj zeni, to prijateljstvo se vidi iz aviona. Razumem ga, razume me, slusamo se i to nam mnogo znaci da prebrodimo neke teske momente u zivotu. Nekada mi je njegov savet vredniji od zbira saveta svih mojih prijateljica(sa kojima se inace odlicno slazem i razumem). Ko razume, shvatice.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Zašto ne bi bila, mnogi moji prijatelji iz osmogodišnje škole su i danas aktuelni kao prijatelji i to niko ni sa njihove ni sa moje strane ne može da pokvari. Verujem i kada bi se našli mnogi i sa Foruma, da bi bilo isto jer stvarno se upoznamo kroz kuckanje, barem oni koji su iskreni u svojim raznim izjavama.
To je moje mišljenje.

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Samo da dodam, verujem cak i u prijateljstva posle emotivne veze... Ja nazalost, nemam nijedno takvo, ali znam slucajeve gde su se ljudi posle brakova, ili veza druzili ili se druze cak zajedno i sa svojim aktuelnim partnerima.
Naravno, zavisi zbog cega je doslo do raskida, kao i da li su imali dece, kakvi su po karakteru...

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Poznato mi je takvo iskustvo gde su bivši bračni partneri ostali prijatelji i posle razvoda, što zbog dece, što zbog samog prijateljstva. Ne znači ako su bivši da moraju da budu jedan drugome neprijatelji. Moja drugarica iz osmogodišenje škole, ostala je u dobrim odnosima sa bivšim suprugom a ne maju decu. Kada se skupimo na druženju nas desetak oni sasvim normalno razgovaraju, svako od njih ima sada drugi brak, ali su ostali prijatelji.

Vrh Dno