Momcilo Bajagic Bajaga

Daniel

Obicnjak
Član od
06.01.2012
Poruke
103
Reakcije
35
Horoskop
Vaga
Momčilo Bajagić je rođen 19 februara 1960. u Bjelovaru, ali je odrastao u Zemunu Uoči porođaja, njegova majka je bila u poseti kod rođaka, tako da je Bajaga u Bjelo¬varu proveo samo prve dane svog života. Karijeru je započeo 1974. godine kao pevač u sastavu TNT Tada je napisao i prvi tekst i to za pesmu "Dvadeseta noć" Po raspadu sastava, leta 1976. godine, prešao je u gru¬pu Ofi koju je vodio orguljaš Toma Stojkovic Ofinger. Bajaga je svirao bas, bubnjeve Dra¬gan Đerić Đera a pevač je bio Živorad Žika Milenković. Kada je Toma Ofinger napustio muziku, Bajaga, Đera i novi orguljaš Dragan Pliško su sa gitaristom Rajkom Kojićem osno¬vali sastav Glogov kolac. Grupa je održala samo jedan koncert i prestala sa radom Razočaran, Bajaga se povukao. Odbio je poziv Bobana Petrovića da pređe u sastav Zdravo Rajko Kojićje pristupio sastavu SOS, a zatim i Ribljoj čorbi u koju krajem 1978. godine dovodi Bajagu na mesto ritam gitariste. Bajaga je sa Ribljom čorbom snimio pet albuma i komponovao muziku za pesme "Nemoj srećo, nemoj danas", "Evo ti za tak¬si", "Dva dinara druže", "Ne veruj ženi koja puši Drinu bez filtera (ostavi je)", "Kazablan-ka", "Mangupi vam kvare dete" a kompletan je autor pesama "Ja sam se ložio na tebe", "Baby, Baby I Don't VVanna Cry", "Muzičari koji piju" i "Kad hodaš".
Tokom rada sa Ribljom čorbom Bajaga je napisao niz nepretencioznih, duhovitih pop pesama koje se nisu uklapale ii stil grupe, pa je resio da ih objavi na solo ploči Kako je već ranije pravio izlete sa ad hoc grupom Frka (spot za pesmu "Pustite me druže" emi-tovan je u TV emisiji "Rokenroler" reditelja Borisa Miljkovića i Branka Dimitrijevića), spontano je okupio ekipu saradnika oko ploče "Pozitivna geografija". Buduće Instruk¬tore činio je niz proverenih beogradskih muzičara Dejan Cukić (rođen 1959.) je rani¬je pevao u grupama Dizel, Tilt, Bulevar, a u to vreme je radio kao novinar magazina "Rock". Basista Miroslav Cvetković Cvele (rođen 1953.) svirao je u grupama Tilt, Pop mašina i Papatra. Gitarista Nenad Stama-tović (rođen 1955.) bio je u grupama Tilt, Zebra, Suncokret i Bulevar. Bubnjar Vlada Golubović (rođen 1957 ) delovao je u Tiltu, Suncokretu i Ribljoj čorbi. Pevač Žika Milen¬ković (rođen 195:kul: je posle sastava Ofi osnovao grupu Mačori, a pet godina je glu¬mio u amaterskom pozorištu Teatar Levo. U vreme rada na solo albumu Bajagina ambi¬cija bila je da i dalje ostane član Riblje čorbe a da nagomilane pesme samo zabeleži na ploči. Materijal je snimao u iznajmljenom stanu i Studiju 5 uz producentsku pomoć Kornelija Kovača Na ploči su svirali i Neša Stefanović Japanac (bas). Dragan Jovanović (gitara), Kire Mitrev (trombon), Ivan Švager (klarinet), a u temi "Papaline" pevala je Suza-na Petričević. Ploča se pojavila krajem januara 1984 godine a efektne pesme "Limene trube", "Tekila-gerila", "Mali slonovi", "Marlena", "Pustite me druže" izazvale su brzu pozitivnu reakciju publike. Na ploči se našla i angažovana "Znam čoveka" posvećena Deri, kolegi iz prvih zajedničkih grupa. Još uvek nemajući jasnu ideju o komunikativnosti svojih pesama, Bajaga je na nagovor drugih pristao da povodom ploče održi nekoliko koncerata. Prvi nastup imali su u zagrebačkom klubu Kulušić 12 aprila 1984. godi¬ne i uhvatili su publiku na prepad, iznenadivši ih energijom i svežim pesmama Sa njima su svirali Kornelije Kovač i klavijaturista Dragan Mitrić (ex Bulevar), Tokom boravka u Zagrebu, Bajaga i Cukić su otpevali prateće vokale u pesmi "Uhvati ritam" Parnog valjka i tako im se zahvalili za pozajmljenu bub¬njarsku membranu koju su koristili na kon¬certu U organizaciji lista "Rock", zvaničnu promociju ploče imali su u beogradskom Domu sindikata 21. aprila i tada su prvi put (po ideji Petra Popovića) nastupili pod ime¬nom Instruktori Kao predgrupe su odabrani sastavi Valentino i Bezobrazno zeleno Kon¬cert je završen trijumfom i oduševljenjem pretežno tinejdžerske publike.
Prijemčivost Bajaginih pesama izazvala je potrese u Ribljoj čorbi. On 19 jula 1984 go¬dine dobija otkaz u matičnoj grupi i otvoren prostor da se potpuno posveti svojoj kari¬jeri. Tog leta Instruktori kreću na turneju po radnim akcijama, a sa njima klavijature svi¬ra iskusni muzičar Rade Radivojević. Krajem godine Bajaga u anketi lista "Rock" dobija titulu rockera godine, a muzičari njegovu ploču stavljaju na prvo mesto.
Već početkom 1985. godine snimaju ploču "Sa druge strane jastuka" u produkci¬ji Kornelija Kovača i Šaše Habića. Pored čla¬nova grupe, na ploči svira čitav niz muzičara: Branko Mačić (jazz gitara), Stjepko Gut (tru-ba, fligel horna), Sava Medan (kontrabas), Jovan Maljoković i Mića Marković (saksofon) i drugi. Ploča donosi efektne hitove "220", "Dvadeseti vek", ali i balade "Zažmuri", "Sa druge strane jastuka", "Dobro jutro, džezeri". Pored Bajage, kao autor se iskazao Žika Milenković. Njih dvojica su zajedno napisali pesmu "Francuska ljubavna revolucija" Na ploči se našla i "Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama", obrada starog hita s početka sedamdesetih "What Have They Done To My Song, Ma?" pevačice Melani (Melany Safka) Menadžer grupe postaje Šaša Dragić (rođen 1960.) koji je pre toga radio sa sastavom U škripcu, a početkom osamdesetih godina se bavio i komponovanjem, pa je njegove pes¬me na svojim pločama snimio Đorđe Mar-janović.
Već marta 1985. godine Bajaga je u okviru manifestacije "BG-ZG: Bolje vas našli" zagrebačkoj publici u klubu Kulušić pred¬stavio nove pesme, a reakcije su definitivno potvrdile da u tom gradu imaju jako upo¬rište Nekoliko dana kasnije, u noći između 9 i 10. marta, grupa nastupa u francuskom gradu Tuluzu na manifestaciji Noć medite¬ranskog rocka. lako su svirali u četiri ujutro, publika ih je oduševljeno prihvatila i tri puta pozvala na bis Koncert je direktno prenosi¬la i francuska televizija. Posle tog nastupa iz grupe odlazi Rade Radivojević, a zamenjuje ga klavijaturista Šaša Lokner (rođen 1964) koji je pre toga svirao u jazz rock grupi Potop i Galiji. Odličan prijem druge ploče, Bajaga i Instruktori su potvrdili na jugoslovenskoj turneji, ali i nastupima na Tašmaj-danu 8. i 9. juna Prvi tašmajdanski koncert ostao je zabeležen kao "kišni" jer je grupa svirala pod provalom pravog letnjeg pljuska, ali to nimalo nije smetalo ni publici, ni izvo¬đačima.
U proleće 1985 godine Bajaga i Cukić su sa najpopularnijim domaćim izvođačima učestvovali u snimanju pesme "Za milion godina" autora Dragana Ilica i Mladena Popovića. Reč je o YU Rock misiji koju je ini¬cirao časopis "Rock" paralelno sa humani¬tarnom akcijom Band Aid, irskog muzičara Boba Geldofa. Singl sa tom pesmom pok¬lonjen je čitaocima u listu "Rock", a koncert domaćih muzičara održan je juna na Zvezd-nom stadionu. Od svih učesnika, Bajaga i Instruktori su prošli najbolje, a publika je, izvođenje pesme "Zažmuri" već po običaju obogatila hiljadama upaljenih šibica. Te jeseni u okviru jugoslovenske delegacije, Instruktori i Bijelo dugme nastupaju u Mos¬kvi na Festivalu omladine i studenata. Kon¬cert Bajage i Instruktora u parku "Gorki" morao je da bude prekinut zbog lošeg obezbeđenja. Strahovalo se da bi oko sto hiljada okupljenih ljudi moglo da izazove gužvu u kojoj bi sigurno bilo i ozbiljnijeg povređivanja. Tokom sledećih dana Instruk¬tori su svirali u hali Dinamo, Zelenom teatru (sa sastavima Misty In The Roots i Evervthing But The Girl), Domu pionira i pozorištu Vah-tangov. Po povratku u Jugoslaviju nastavili su turneju koja je obuhvatila sto dvadeset nastupa Zbog velikog interesovanja pub¬like, česte su svirke po sportskim halama. Instruktori učestvuju i na rock večeri festi¬vala Intertalent u Pragu
Pri svođenju računa 1985. godine, po glasanju mizičkih kritičara u listu "Rock", Instruktori su proglašeni najboljom grupom, Bajaga je osvojio titulu rock muzičar sezone, "Zažmuri" je bila najbolja pesma, a "Sa druge strane jastuka" ploča godine LP je prestigao tiraž od 350 000, primeraka a grupa je od Saveza socijalističke omladine Jugoslavije dobila plaketu "25 maj" Umorni od turne¬ja, Instruktori su proglasili pauzu tokom koje su Lokner i Golubović svirali jazz u klubovi¬ma sa Stjepkom Gutom, pijanistom Misom Krstićem i saksofonistom Nenadom Petrovićem. Ponovo su se okupili leta 1986. godi¬ne da bi snimili LP "Jahači magle" u produk¬ciji Šaše Habića. Na ploči su gostovali Josipa Lisac (u pesmi "Ja mislim 300 na sat"), Kor-nelije Kovač, Nenad Petrović, basista Bata Božanić, gitaristi Duda Bezuha, Rajko Kojić, Vlada Negovanović, Jane Parđovski, trubač Goran Grbić i klavijaturista Đorđe Petrović. Pored Bajaginih sigurnih aduta "442 do Beograda", "Strah od vozova" i "Rimljani", Žika Milenković je napisao muziku za hipi orijentisanu "Samo nam je ljubav potrebna" u kojoj je upotrebljen citat iz pesme "Ali You Need Is Love", tandema Lenon-Makartni. Kao najava za LP u listu "Rock" je poklonje¬na singl ploča sa pesmom "All You Need Is Love (verzija 1986)", a na B-strani je kroz inserte novih pesama, predstavljena ploča "Jahači magle". Singl je odštampan u 99 999 primeraka, koliki je bio i tiraž novine Po ob¬javljivanju albuma, grupa je imala uspešnu turneju koju je krunisao nastup na Beograd¬skom sajmu 22. novembra 1986. godine pred oko dvadeset hiljada posetilaca Ploča je opet stekla epitet najbolje za tu godinu a grupa je dobila Estradnu nagradu SR Srbije. Posle uspešnog posla opet su objavili pauzu. Bajaga je otputovao na Tajland a juna 1987. godine Dejan Cukić je snimio solo ploču "Spori ritam" Instruktori su zatim krenuli na dvomesečnu turneju po Sovjetskom Savezu u okviru koje su održali četrdeset i četiri kon¬certa. Po povratku u Jugoslaviju, Cukić je okupio prateći bend i koncertno promovisao svoju ploču. U proleće 1988. godine spo¬razumno je napustio Instruktore i posvetio se solo karijeri.
Sledeću ploču Bajaga i Instruktori snima¬ju u jesen 1988 godine u Novom Sadu u produkciji Šaše Habića. Ploča je dobila naziv "Prodavnica tajni" po knjizi italijanskog pis¬ca Dina Bucatija Žika Milenković se iskazao kao koautor sa Bajagom u pesmama "Ruski voz", "Život je nekad siv-nekad žut" i "Vesela pesma" Nove tendencije uvedene su u etno orijentisanim "Plavi safir" i "Vesela pesma", upozoravajućoj "Verujem-ne verujem" i svedenoj, ali ubedljivoj baladi "Otkada tebe volim" Pojednostavivši zvuk, Bajaga je po¬nudio pesme delimično zasnovane na akus¬tičnim gitarama i klavijaturama, bez upliva duvača i brojnih gostiju. Rezultati sledeće uspešne jugoslovenske turneje objavljeni su na duploj živoj ploči "Neka svemir čuje nemir" na kojoj su se našli snimci sa koncer¬ta u zagrebačkom Domu sportova od 6. marta 1989. godine i sa novosadskog EBU Rock festivala na kome su svirali 15. sep¬tembra iste godine. A-stranu te ploče zauzeli su studijski snimci novih pesama "Na vrhovi¬ma prstiju", "Idem (kao da ne idem, a idem)" koju je otpevao koautor Žika Milenković i "Neka svemir čuje nemir" (obrada indijske narodne pesme) Tu su i prearanžirane stu¬dijske verzije pesama "Tekila gerila" i "Tamara". Na ploči se čuje i najava Dražena Vrdbljaka snimljena na nastupu Instruktora u klubu Kulušić 8 decembra 1984. godine. Tokom koncertnog predstavljanja "Prodavnice tajni" Instruktori su održali dva rasprodata koncerta u beogradskom "Pio¬niru". Uprkos narastajućem nacionalizmu svuda u Jugoslaviji su bili dobro prihvaćeni. Jedini incident imali su na koncertu u Splitu kada su ih fudbalski navijači, poznatiji kao Torcida, gađali bocama, kamenjem i šestari¬ma. Koncert je normalno profunkcionisao tek kada su ljudi iz Bajaginog obezbeđenja izbacili ljubitelje mržnje iz sale Početkom 1990 godine, dva meseca posle pada ru-munskog diktatora Čaušeska, u Temišvaru je održan trodnevni rock festival na kome su, pored manje poznatih sastava iz Engle¬ske, svirali Instruktori, Riblja čorba, Galija, Viktorija i Valentino.
Septembra 1991. godine Bajaga je obja¬vio mini LP "Četiri godišnja doba" sa četiri nove pesme "Dobro jutro", "Uspavanka", "U koži krokodila" i "Buđenje ranog proleća". Na ploči je gostovala i operska pevačica Jadranka Jovanović. Posle serije nastupa po Makedoniji, Bajaga je 1992 godine na ta¬mošnjoj sceni dobio Oskara kao najbolji strani pevač Iste godine je imao uspešne nastupe i u Sloveniji Polovinom 1993 go¬dine objavljuje LP "Muzika na struju". Autor pesama je Bajaga. "Marinina tema" nastala je za pozorišnu predstavu "Život Jovanov" reditelja Darka Bajića, a Žika Milenković je komponovao temu "Nakostrešena mačka". U ba¬ladi "Golubica" prateće vokale pevale su Kristina i Aleksandra Kovač, Tanja Jovićević i Marija Mihajlović. Refleksije rata ogledaju se u prvi put jasno politiziranim Bajaginim pes-mama "Ovo je Balkan" i "Gde si" Antiratna "Golubica" nastala je na osnovu muzičke teme koju je Bajaga odsvirao kod Terazijske česme u vreme demonstracija koje su zapo¬čele 9. marta 1991. godine Ploča je promovisana koncertima po Crnoj Gori i Makedoniji i rasprodatom svirkom u novobeogradskoj Hali sportova 15. oktobra 1993. godine. U to vreme Bajaga često sam nas¬tupa po diskotekama u inostranstvu.
Početkom 1994. godine za nastupe Instruktora u Sloveniji vlada veliko interesovanje i kad njihove vlasti odbiju da izdaju vize članovima grupe, izbija politički skan¬dal koji su osudili slovenački mediji Posle intervencije predsednika Milana Kučana, grupa dobija vize i trijumfuje u rasprodatoj hali Tivoli. Po povratku u Beograd marta 1994. godine, u Domu sindikata, tokom tri nastupa, Instruktori obeležavaju desetogodišnjicu rada. Posle tih koncerata Dragić i Bajaga prekidaju saradnju Od tada Bajaga menadžerske poslove obavlja sam. Novem¬bra iste godine posle koncerta u Prištini, dugo skrivana nezadovoljstva u grupi izbi¬jaju na površinu i Bajaga raspušta grupu, uručujući direktan otkaz Stamatoviću i Goluboviću. U to vreme Bajaga uz Šašu Loknera radi muziku za film "Ni na nebu ni na zemlji" reditelja Mise Radivojevića. Kao gosti, na snimanju su se pojavili članovi grupe Le¬gende (u hit pesmi Moji drugovi"). Dragan Jovanović, zadužen za akustičnu gitaru i Sava Latinović, tarabuk. Prateće vokale otpevale su Aleksandra i Kristina Kovač a muzi¬ka je objavljena na istoimenom CD-u Tokom iste godine Bajaga je uradio muziku za TV seriju "Otvorena vrata" Po obnavljanju Instruktora, Bajaga krajem 1996. godine objavljuje CD "Od bižuterije do ćilibara" na kome predstavlja nove članove: gitaristu Vladu Negovanovića (ex Butik, Dr Spira i ljudska bića, grupa Slađane Milošević i Tunel) i bubnjara Čedu Macuru. Bajaga je autor kompletnog materijala, Žika Milenković je napisao muziku za "Ne volim zimu" a izdvo¬jile su se pesme "Silikon", "Tvoja je gajba si¬gurna", "Nezgodna je varijanta (jedna od......)".
Produkciju ploče radili su Bajaga i članovi grupe, a Šaša Habić je svirao violončelo. Materijal sa ploče Instruktori su promovisali besplatnim koncertom na beogradskom Trgu Republike 12. maja 1997. godine. To¬kom devedesetih godina Bajaga je osvojio sigurne pozicije u klubovima u inostranstvu, a njegovu publiku najčešće čine mladi koji su zbog rata napustili prostor bivše Jugo¬slavije 0 Bajagi je objavljena knjiga foto¬grafija "Bajaga i Instruktori" (Kamenko 1990.) i biografija "Obe strane jastuka" (Cen¬tar za geopoetiku 1997.) novinara Ivana Ivačkovića Decembra 1977. godine u Slove¬niji je objavljen CD "Neizbrisano" na kome su pored neobjavljenih materijala i remikso-vane pesme sa ploče "Četiri godišnja doba" Sa Ribljom čorbom Bajaga je dobio dva Oskara popularnosti, a sa Instruktorima tri Tokom karijere je napisao pesme "Afrika" i "Za tvoje oči" za Zdravka Čolića, tekstove za pesme "Kairo", "Klovn i smrt" i "Neko je tu" za Slađanu Milošević i pesmu "Ulice mračne nisu za devojke" za grupu Aska Producirao je debi LP grupe Bezobrazno zeleno (PGP RTB 1983). Na festivalu u Herceg Novom 1994. godine dobio je nagradu za filmsku muziku za "Ni na nebu ni na zemlji"
Po odlasku iz Instruktora, Nele Stamatović je jedno vreme svirao u Grčkoj a zatim je snimio solo ploče "Istina" (PGP RTS 1994 ) i "Vruće, mokro, klizavo" (Hi Fi Centar 1997 ) Uz rad sa Instruktorima Žika Miienković paralelno predvodi sastav Babe. Vlada Golubović se posvetio jazz muzici i drži školu za bubnjare. Miroslav Cvetković radi kao studij¬ski snimatelj a sa Rastkom Ćirićem i Nebojšom Ignjatovićem je kao basista, produ¬cent i aranžer učestvovao u realizaciji zanimljive ploče "The Rubber Soul Project" (PGP RTS 1996.) na kojoj su snimljene pesme u maniru The Beatles. Šaša Lokner radi kao cenjeni studijski muzičar. Sa Lazom Ris-tovskim je snimio CD "Naos" (Komuna / PGP RTS 1994.). Komponovao je muziku TVfilm "Sile u vazduhu", pozorišne predstave "Boys Life", "Vasilisa prekrasna", "Carev zatočnik", "Baš Čelik" i "Balkanska rapsodija". Snimio je muziku za reklame i TV špice RTS-a. Na kon¬certima je pratio Zdravka Čolića, Ramba Amadeusa, grupe Van Gogh i S vremena na vreme. http://www.blic.rs/forum/index.php?topic=3063.0Bajaga i instruktori, po meni jedna od najboljih grupa u regionu.Sta vi mislite o grupi, da li vam se dopada...:D
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.663
Reakcije
15.435
Horoskop
Ovan
Ja volim Bajagu, rastao sam uz njihove pesme. Letos sam bio na njihovom koncertu, prvi put.
 

Daniel

Obicnjak
Član od
06.01.2012
Poruke
103
Reakcije
35
Horoskop
Vaga
Hehe, lepo...bio je na doceku u Novom Sadu, i Novosadjani su odusevljeni bili...a na doceku 2011. je bio i u Beogradu, gde je takodje super bilo.Kako je tebi bilo? :)
 

Lujka

Suspendovan nalog
Član od
15.09.2009
Poruke
8.102
Reakcije
1.278
Horoskop
Vodolija
Ja ga bas nesto ne volim. Ima par dobrih balada i .. sta ja znam.
Za Novu godinu je pevao na trgu u Novom Sadu. Umesto da je posle ponoci "zaprzio" sa nekim veselim pesmama on udario po baladama, masa pocela da se razilazi. Bzv...
 

dusicaa

Suspendovan nalog
Član od
18.08.2010
Poruke
9.993
Reakcije
980
Horoskop
Strelac
Volim par njegovih pesama i to je to :)
 

Daniel

Obicnjak
Član od
06.01.2012
Poruke
103
Reakcije
35
Horoskop
Vaga
Pa dobro to je njegov stil, a i godine su ucinile svoje, nije kao nekad mlad i pun energije. :p
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.663
Reakcije
15.435
Horoskop
Ovan
 
Poslednja izmena:

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.663
Reakcije
15.435
Horoskop
Ovan
 
Poslednja izmena:

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.663
Reakcije
15.435
Horoskop
Ovan
Čini mi se jedan od njih od njihovih prvih hitova..
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.663
Reakcije
15.435
Horoskop
Ovan
i jos jedna sa tog albuma
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.663
Reakcije
15.435
Horoskop
Ovan
I za veceras nesto novije...
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Član od
25.05.2014
Poruke
14.787
Reakcije
13.604
Horoskop
Ribe

Bajagin koncert na Sajmu, mislim 1986.godine.
Moj drug, njegova devojka i ja.
Jedva ga ubedimo da idemo "na Bajagu" i on na pola koncerta padne u nesvest. :o

...vraćamo se kući, prazan tramvaj, on sedi, naslonio glavu na ruke...
Pita ga devojka: - Da li te boli glava? Da li si dobro?
On: - Ma dobro sam, muči me samo što će Taca svima da ispriča. :nailbiting:

-Ma kakvi, znamo samo ja i Studio B! :smuggreen:
 
Vrh Dno