• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Moćna Sunčeva oluja prekinula radijske veze, a bit će ih još

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Sve više usmjerene prema Zemlji

Moćna Sunčeva oluja prekinula radijske veze, a bit će ih još

Erupcija se dogodila u ponedjeljak na sunčevoj pjegi AR 1159 te dosegnula kategoriju X 1,8, što znači da spada u oluje koje imaju veliki utjecaj na Zemlju.
0117007.48.jpg

Ista je sunčeva pjega proizvela tri jake oluje u samo dva dana, a može ih se očekivati još...

Kako je izvijestila NASA, jaka solarna oluja koja se dogodila u ponedjeljak izazvala je valove radijacije koja je uzrokovala prekide radio-veza na Zemlji.
Erupcija se dogodila na sunčevoj pjegi AR 1159 te dosegnula kategoriju X 1,8. Kako javlja msnbc.msn.com, ista je sunčeva pjega proizvela tri jake oluje u samo dva dana, a bile su vidljive i iz Zemljine perspektive. Oluja se vidjela kao bijeli bljeska koji dolazi sa Sunca te spada u kratkotrajne vrste solarne oluje koje se još nazivaju i impulzivnim olujama.

"Ovo znači da je moguće da će se dogoditi još Sunčevih oluja, a bit će sve više usmjerene prema Zemlji kako se Sunčeva pjega bude okretala prema našem planetu u danima koji slijede", kazao je to astronom Tony Phillips za Spaceweather.com, portal koji prati događanja u svemiru.

Znanstvenici koji prate Sunčeve oluje njihovu snagu stavljaju u razrede. Ovu su označili kao oluju X kategorije, koja je najmoćnija od oluja. Oluja M kategorije je umjerene jačine, a C kategorija je najslabija i ima najmanje utjecaja na Zemlju.
 
Vrh Dno