• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Mnogo toga se promenilo

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Poruke
9.993
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Ljubavni saveti za žene iz 1938

Ne dozvolite da vas muškarac čeka, ne budite previše prisne u društvu drugih muškaraca i ne šminkajte se pred njima. Ovo su samo neki od saveta koji su se davali ženama pred izlazak s muškarcem tridesetih godina prošlog veka. Sastanak bi bio uspešan ako bi muškarac devojku ponovo pozvao u izlazak, a ona je trebalo da ostavi pozitivan utisak i pridržava se pravila ponašanja koja su u to vreme važila u muško-ženskim odnosima. Mnogi časopisi i danas savetuju žene kako da se ponašaju u društvu pripadnika jačeg pola, a evo kako su takve novinske stranice izgledale 1938. godine, prenosi sajt sadanduseless.com. Neke stvari se ipak nisu promenile.


Saveti tridesetih godina

1. Žene su u to vreme imale budoare, posebne male prostorije koje su se nalazile tik uz spavaću sobu, a služile su za ulepšavanje ili kao garderoberi u kojima su žene čuvale svoje korsete, čarape, veš... Ako su muškarci imali svoje kabinete, žene su budoare smatrale svojim intimnim prostorijama u koje je retko ko imao pristup. Prvo pravilo 1938. stoga je nalagalo ženama da sve pripreme za izlazak obave u budoaru i tako sačuvaju svoju privlačnost. Dalje, trebalo je da budu potpuno spremne pre nego njihov pratilac stigne i da ne dozvole da ih čeka. Osmeh je takođe bio obavezan kao znak dobrodošlice.

2. “Muškarci ne vole kada koristite njihove maramice i zamažete ih karminom. Šminkajte se u privatnosti, ne tamo gde može da vas vidi”, glasilo je drugo pravilo. U to vreme svaki muškarac nosio je u džepu sakoa maramicu kao odraz elegancije. Zamislite koliko bi elegantno delovao kada bi iz gornjeg džepića virila maramica sa ostatkom ženskog karmina.

3. “Nemojte sedeti u neprimerenim pozama - i nikada nemojte delovati kao da vam je dosadno čak i kad jeste. Pripazite, i ako baš morate da žvaćete žvaku (ne preporučuje se), radite to suptilno, tiho i zatvorenih usta.” Danas se ovome skoro ne pridaje značaja. Žvake su postale poželjan i skoro neizostavan detalj u ženskim (ali i muškim) torbicama u izlasku, ali i dalje je nepristojno, na primer, duvati balone u otmenom restoranu.

4. “Nemarne žene nikad se neće dopasti gospodinu. Ne pričajte dok plešete, kada muškarac pleše, on želi da pleše.” Za nemarnost nismo sigurni, ali danas nema igranki kakve su nekad postojale, tako da je razgovor u toku đuskanja u klubu savsim normalna stvar, čak se ćutnja smatra i neprijatnom situacijom.

5. “Ako vam je potreban brushalter, obucite ga. Nemojte da se teglite do pojasa i pazite da vam se čarape ne naboraju.” Upravo tridesetih godina 20. veka su se pojavile najlon čarape, tada revulucionarno otkriće u svetu mode koje do danas drži svoje mesto neizostavnih odevnih predmeta u ormaru jedne žene. Kao što i danas izgleda ružno i dosta govori o ženi ako čarape ne stoje kako treba, stare se, ofucane ili, ne daj bože, pocepane, tako je žena i onda morala voditi računa o ovim stvarima kako bi na svog izabranika ostavila pozitivan utisak.

6. “Nemojte koristiti retrovizor da popravite šminku. Muškarcima su potrebni u vožnji i veoma ih nervira kada moraju da se okreću kako bi videli šta se nalazi iza njih.” Jeste da žene tada nisu često sedale za volan, ali neki bi rekli kako i danas ženskim vozačima retrovizor služi samo za ulepšavanje. I danas će muškarci ako sednu za volan posle žene, a retrovizor nije na svom mestu, nervozno pomisliti kako mora da su, opet, popravljale šminku u toku vožnje.

7. “Ne budite suviše prisne prema svom pratiocu i ne milujte ga u javnosti. Svako otvoreno ispoljavanje emocija spada u neukusno i obično ga sramoti ili ponižava.” U to vreme sve je bilo u odmerenosti. Žena je trebalo da bude suptilna i čeka da muškarac prvi pokaže znake pažnje. Javna mesta svakako nisu bila poželjna za ispoljavanje bilo kakvih emocija, a pogotovo od strane žena. Muškarce prema kojima su se žene tako ponašale u društvu bi bili u najmanju ruku smatrani, kako bismo danas rekli, za “mlakonje”, a žene suviše “slobodne”. Muškarci su voleli da oni budu ti koji sve konce drže u svojim rukama, a takvo razmišljanje se u mnogome zadržalo i do danas kod muškog roda, iako su danas žene takođe veoma sklone ovakvim željama.

8. “Ne budite previše sentimentalne ili da pokušavate da ga nagovorite da kaže nešto što ne želi tako što ćete se poigravati njegovim emocijama. Muškarci ne vole suze, pogotovo na javnim mestima.” Ženske suze i danas su veoma moćno oružje na koje većina muškarca vrlo lako pada, pa ponekad žene umeju to da iskoriste do te mere da muškarci veruju da mogu da zaplaču kad god to požele i da je to njihov način manipulacije. Vidi se da je ovaj metod vrlo star u ženskoj praksi, a vremenom je samo evoluirao (čega su muškarci svesni), tako da se trudite da krijete suze, a ako već ne možete da se iskontrolišete, pustite ih samo onda kada su iskrene.

9. “Ne upuštajte se u previše opuštene razgovore sa glavnim konobarom o tome kako ste se ranije provodile sa nekim drugim. Muškarac zaslužuje i želi svu vašu pažnju.” Moglo bi se reći da je danas pomalo obrnuta situacija. Žene su te koje se žale da im se muškarci ne posvećuju dovoljno u izlasku i da im pažnju lako odvuče razgovor sa nekim drugim. Ali takođe i dalje očekuju da budu ti kojima će žena pokloniti najviše pažnje ako su već izašli sa njom.

10. “Ne pričajte o odeći i ne pokušavajte da muškarcu opišete svoju novu haljinu. Udovoljavajte i laskajte svom pratiocu tako što ćete razgovarati o stvarima o kojima on želi.” Ovo je možda i jedino pravilo koje je do danas ostalo nepromenjeno što se odeće tiče. Muškarce zaista ne zanima kako izgledaju vaši novi odevni predmeti, koliko ste vremena potrošile u kupovini i da li vam se torba uklapa sa cipelama. Možda vam to otvoreno neće reći, ali budite sigurne da se dosađuje dok neumorno klima glavom i razmišlja o nečem desetom. Sačuvajte ovakve razgovore za prijateljice, a sa muškarcima probajte da se nađete negde između, da ni jednom ni drugom ne bude dosadno.

11. “Nemojte previše da pijete jer muškarac očekuje da sačuvate svoje dostojanstvo celo veče. Piće može učiniti da neke devojke izgledaju pametnije, ali uglavnom izgledaju glupavo.” Ni danas nije lepo videti ni pijanu ženu, ali ni pijanog muškarca. Iako mnogima piće služi za opuštanje, previše alkohola dovodi do veoma neprijatnih situacija, a ponekad i nepopravljivih posledica. Tridesetih godina takvo ponašanje žena bilo je skandalozno i neprihvatljivo, ali i danas većina muškaraca misli da nema ničeg privlačnog kod pijane žene.


12. “Ne budite upadljive u razgovoru sa drugim muškarcima.” Kao i kod devetog saveta, muškarci su tada očekivali da budu jedini prisutni za žene. Danas se vrlo malo promenilo. Ono što ženama možda deluje kao bezazlen razgovor, muškarci mogu shvatiti kao nabacivanje, a to im odmah udara na sujetu. Ishod je vrlo sličan i u obrnutoj situaciji - i žena je ta kojoj neće biti prijatno ako muškarac razgovara sa drugim devojkama. Poslednja fotografija jednostavno je poručivala ženama tridesetih godina da ih “pratilac više nikad neće pozvati u izlazak ako se unesvestite od previše alkohola”.

http://www.24sata.rs/specijal/zivot/
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
..........aaaaaaaaaaa..:o ............jedino se nisam nikad napila.......ili previse popila u prisustvu mog dragog....:oops: ..sve ostalo sam uradila....:cautious:
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.988
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Nije mi jasno ovo za sminku....Za koga se onda sminka kad on ili neko drugi ne moze da je vidi? :kul:
Inace vecina ``saveta`` su cista glupost, al ajd..
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Glupost sa ove vremenske distance.
Tih godina su postojala stroga pravila ponašanja za žene. Bilo je i za muškarce, ali daleko manje, što je (ne)razuljivo. :)
 

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Poruke
1.526
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Zašto glupost tad su muškarci a i žene imali manire i znali za bonton...a sad..aj malo razmislite...šta je bolje?
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.988
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Nijedno ni drugo. Oba sistema su licemerna. Razmisli zasto.
 

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Poruke
1.526
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Da ako gledamo iz feminističkog ugla al ja govorim o nekim finim momentima,kad je žena bila dama i smatrana damom a muškarac džentlmenom...toga danas nema...
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.988
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Nisam ovog puta mislila na feminizam, mada razumem zasto si to pomislila.
 

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Poruke
1.526
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Da zato što je i meni kao ženi to konstantno povladjivanje muškarcu i njegovim željama bolo oči...al sam se suzdržala :D
 
Vrh Dno