• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Mit o bračnom životu

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ne slušajte priče

Deset mitova o bračnom životu – razbijenih!

0387007.48.jpg

Bez obzira radi li se o tome da brak ubija strast ili da će vas potpuno promijeniti, bez ustezanja se može reći da je bračni život obavijen raznim mitovima. Dobra je vijest da u braku može biti bolje od bilo kojeg romantičnog mita.

Neki od mitova mogu biti i štetni, poput 'partner ti mora biti i najbolji prijatelj' ili 'ako se svađate, korak ste do razvoda'. 'Ti mitovi postoje jer smo skloni idealizirati brak, zbog čega nam je još teže suočiti se sa stvarnošću', kaže Pamela Garber, psihoterapeutkinja iz New Yorka.

Što stručnjaci kažu o 10 najčešćih mitova o braku.
U braku će se promijeniti


Čovjek kojem ćete reći 'da' onakav je kakav će biti i dan nakon vjenčanja. 'To ne znači da se ljudi ne mogu mijenjati, ali isto tako ne znači da nekoga možete promijeniti', upozorava Gilda Carle, autorica knjige 99 Prescriptions to Fidelity. Ako ima loše navike, poput konzumiranja alkohola, kockanja ili je već bio nevjeran – budite oprezni. Ako još niste u braku, dobro razmislite jer osobe koje imaju loše sklonosti neće promijeniti ljubav dobre žene.

Ako je riječ o nekim lošim navikama koje vas izluđuju, poput toga da ne pokupi šalicu za sobom ili ostavlja prljavu odjeću na podu, morat ćete prihvatiti da je takav, kao što vjerojatno postoje stvari kojima i vi njega izluđujete.

Kad se vjenčate, više se ne razvijate


Razvoj traje cijeli život. Vjerovati da ste dosegnuli vrhunac u trenutku kad ste razmijenili prstenje, isto je kao misliti da ste sve naučili u trenutku kad ste završili fakultet. 'Taj mit može stvoriti otpor prema razvoju, što može biti i opasno za brak', kaže Garber. Primjerice, možete izbjegavati učiti nove stvari ili raditi nešto novo jer se bojite da ćete se vi ili suprug toliko promijeniti da se više nećete voljeti. No, nove stvari i učenje obogaćuju brak, posebno ako nova iskustva i ideje dijelite s partnerom.

Bračni partneri trebaju imati iste interese


Puno parova vjeruje da moraju partnera pratiti u svemu što radi. To je lijepo i većina će stisnuti zube i pogledati film koji mrzi ili raditi nešto što ne. Ali s vremenom, ako forsirate da sve radite zajedno, jednome će dosaditi ili će postati nesretan. Ključno je zapamtiti – nema pravila koje kaže da baš svaki slobodan trenutak morate provesti zajedno. Zapravo, bolje je za vezu neke stvari raditi odvojeno, imati svoje hobije i prijatelje, te se vratiti jedno drugome osvježeni.

Suprug vam mora biti i najbolji prijatelj


Koliko samo pjesama govori o tome da partneri jedno drugome moraju biti sve? 'Da, suprug bi vam trebao biti prva osoba u životu, ali ne i jedina. Posebno ženama, važno je nastaviti njegovati prijateljstva', kaže dr. Carle.

0399007.48.jpg


Seks u braku je dosadan


Ovo je jedna od stvari zbog koje neki i oklijevaju ući u brak u strahu da će izgubiti strast koju imaju u vezi. 'Problem je pogrešno vjerovanje da seks mora biti divlji i nov da bi bio strastven', kaže Garber. U stvarnosti, bračni seks može biti strastveniji. 'Kad ste s nekim vrlo intimni i pred njim možete biti ranjivi, bit ćete slobodniji, sigurniji i povjerljiviji, što može dovesti do dublje seksualne povezanosti', kaže dr. Carle.

Sav kućanski posao morate dijeliti popola


Iako to zvuči jako moderno i prosvijetljeno, posebno ako oboje radite, i to je zamka. Ako idete za strogim pravilima – poput, ja sam kuhala, neka on čisti – mogli biste život provesti u ljutnji. Nekada će vaš suprug imati više posla izvan kuće, pa neće moći izvršiti obaveze u kući. Zato Gerber savjetuje fleksibilnije dogovore, ujedno i prilagođene interesima i mogućnostima partnera.
Djeca će vas zbližiti


Teško je povjerovati da to ponekad nije istina, posebno ako oboje obožavate svoju djecu. Istina je da vas sav posao, pustolovina i užitak odgajanja djece mogu ili zbližiti ili razdvojiti. Ali ako ste na istoj strani kad je u pitanju roditeljstvo, veća je vjerojatnost da će vas zbližiti. 'Nisu djeca sama po sebi ta koja vas mogu spojiti kao par, nego iskustvo roditeljstva.'

Ako se svađate, korak ste do razvoda


Istina je da je vaša veza u krizi ako se stalno svađate zbog iste stvari i ne možete se dogovoriti. Ipak, bliže ste razvodu ako se nikada ne svađate. To može značiti da je jedan od vas odustao i više mu nije stalo rješavati probleme. Ako vas nešto muči, popričajte o tome, ali pazite da to učinite na civilizirani način.

Njegova obitelj uvijek će vam biti neprijatelji


Ako vjerujete da ćete se stalno svađati s njegovim roditeljima, to će se vjerojatno i dogoditi. Zapamtite da i vi i njegovi roditelji dijelite ljubav prema vašem suprugu. S tim u mislima postupno gradite odnos, upoznajte ih kao osobe, a ne potencijalne neprijatelje. Pokušajte sve što rade vidjeti u što pozitivnijem kontekstu. Ako mislite da njegova mama smatra da ne znate kuhati, možda samo želi pomoći u kuhinji kako biste se mogli odmoriti.

Ljubav koju osjećate na dan vjenčanja je vrhunac, nakon toga sve ide nizbrdo

Na lijepim vjenčanjima možete osjetiti ljubav sretnog para. Ali, to je samo jedan dan u životu. Pravo putovanje počinje sljedećeg dana. Ima nešto nevino i obećavajuće u ljubavi koju osjećate na dan vjenčanja, ali ako vjerujete da više od toga ne možete dobiti niti dati, mogli biste se razočarati. 'Vaše vjenčanje samo je početak zajedničkog života, te odlučite da će s godinama biti sve bolje i bolje', kaže dr. Carle.

Magazin.hr
 
Vrh Dno