• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Misteriozni krugovi

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
GENIJALNO
Misteriozni krugovi na dnu oceana

Kad je Yoji Ookata prvi puta ugledao krugove, požurio je po TV ekipu, a kad su se vratili ulovili su i tvorca ...

krugovi_dno_oceana.jpgDugogodišnji ronilac i podvodni fotograf Yoji Ookata nemalo se iznenadio pri jednom zaronu kraj otoka Amami Oshima. Na dnu oceana pronašao je velike kružne formacije u pijesku, u nedostatku boljeg opisa moglo bi se reći "krugove u pijesku" po uzoru na krugove u žitu.
Prilično komplicirani uzorak uzbudio je Ookatu koji je obilježio mjesto i požurio pronaći TV ekipu koja bi mu pomogla u snimanju ovog fenomena.
Kad se vratio s nekoliko kolega i kamerama prirodoslovnog programa NHK, imali su sreće uloviti i tvorca zagonetnih krugova - malu napuhanu dubinsku ribicu. Inače poslastica u Japanu, ova ribica koristeći samo svoje peraje neumorno kruži dnom i stvara predivne uzorke.
Štoviše, uzima i komadiće školjaka, mrvi ih i njima ukrašava svoju podvodnu sliku na dnu. Naravno, to sve ne radi bez razloga, nego iz najprozaičnijeg mogućeg razloga - da privuče ženke i pridobije ih za sebe.
Pogledajte video i divite se naporima male ribice:

 
Vrh Dno