• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Misteriozna bića

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Tragom drevnih priča...

Mitska bića koja možda i danas postoje

Neobična stvorenja koja nalazimo u mitovima i legendama diljem svijeta oduvijek golicaju maštu. Divovi, patuljci, vampiri i ljudi s pasjim glavama samo su dio tog zanimljivog folklora.

0459007.42.jpg

No neka od tih bića vuku podrijetlo iz stvarnih stvorenja koja su hodala zemljom.
Šumski čovjek iliti Bigfoot


Jedna od najčešćih legendu koja se uspješno inkorporirala u pop kulturu je i priča o šumskom čovjeku. Legende ovom snažnom, majmunolikom gorštaku susrećemo u brojim kulturama.

Znanstvenici naravno nisu pronašli nikakav dokaz njegovog postojanja niti dokaz autentičnost ovih priča, ipak diljem SAD-a mnogi tragaju za ovim mitskim biće.
Većina ekologa smatra da klima na području današnje SAD-a nikad nije bila pogodna za razvoje tako velike vrste majmuna, pogotovo ne za razvoje veće populacije istih. Ako se radi o vrsti koja se želi održati broje Bigfoota bi bio znatno veće i bilo bi im se teže pritajiti.
Postoje neke male šanse da je Bigfoot nekada i postojao te da se danas radi u vrsti pred izumiranjem, što objašnjava neka navodna viđenja ovog stvorenja.

Mnogi stručnjaci koji se bave podrijetlo mitskihm stvorenja smatraju da je legenda o velikom dlakavom humanoidu nastala jer smo nekada uistinu živjeli među njima. Moguće je da se priča o
tim stvorenjima očuvala još iz vremena kada samo naš planet dijelili s Neandertalcima.
Vampiri i chupacabra

Legende o vampirima, točnije stvorenjima koja sišu ljudsku krv potječu iz davnih vremena i nalazimo ih u svim kulturama.
Različiti narodi su različito gledali na ove krvopije, a suvremenu verziju vampira, kao besmrtnika, oštrih očnjaka i blijede putu možemo zahvaliti romanu Drakula Brama Stokera.

Prije toga vampiri su predstavljani znatno drugačije, tamne puti i bez oštrih i dugačkih očnjaka. U nekim kulturama vampiri su predstavljani kao mlade žene koje uz pomoć svoje duge kose sišu krv.
Jedini dokaza da uistinu postoje stvorenje koja sišu krv su priče o chupacabri. Riječ je o stvorenju nalik kojotu koje se susreće u pričama južne i centrale Amerike. Ovo biće ubija stoku tako da joj isiše krv do zadnje kapi.

Čest viđenje ovog neobičnog stvora, pa čak i video snimke istog, idu u prilog njegovom postojanju.

Zmajevi


Zmajevi su stvorenja koja nalazimo u svim mitologijama diljem svijeta i uvijek su predstavljani na gotovo identičan način, nalik nekoj golemoj zmiji ili kakvom drugom gmazu, s magičnim osobinama.

Srednjovjekovna vizija zmaja kakvog poznamo iz viteških legendi nastala je nakon što su na području drevne Mezopotamije pronađeni ostaci dinosaura. U antičkoj grčkoj, rimskoj i keltskoj kulturi zmajevi su bili predstavljeni na sasvim drugačiji način, sličnije kineskoj viziji ovih moćnih stvorenja, za koju su također zaslužni pronalasci ogromnih kostiju.

Ako su uistinu ti moćni gmazovi postojali, onda bi navodno čudovištu iz Loch Ness bio možda posljednji predstavnik te vrste.

Za ljude srednjovjekovne Europe i Bliskog istoka zmajevi su se nalazili posvuda i skrivali u pećinama te su bili zaslužni za mnoga zla. Mnogi znanstvenici zato vjeruju da zmajevi nisu ništa drugo doli metafora za zlo, ali to vrijedi samo za kršćanski svijet.

Na Dalekom istoku na zmajeve su gledali, i još uvijek gledaju, sasvim drugačije. Oni su mudra i produhovljena bića, povezanim s elementima vode i zraka. Po kineskoj legendi bogovi su stigli na zemlju iz trbuha letećeg zmaja, što je za neke dokaz davnog posjeta izvanzemaljaca našem planetu.

U mnogim istočnim kulturama i indijanskim plemenima zmajevi su bili štovani kao predstavnici sila prirode i svemira i povezivani su s mudrošću i dugovječnošću.
M.L.
Izvor:HOT.Hr
 

bikkojisedi

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
04.01.2011.
Poruke
380
Broj reagovanja
19
Horoskop
Ovan
Možda DA,a možda i NE!?Tu se postavlja pitanje;verujete li u Deda Mraza!?
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Naravno da verujemo u Deda Mraza, ali nije u tome stvar. Lepo je kada čovek zadrži maštu bez obzira na godine. <3
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ponekad maštam i tada mojoj mašti nema granica.....malo se toga ostvari ali ne kaže se uzalud "mašta može svašta" :D
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
svi smo odrastali na nekim pričama o takvim bićima... zašto da ne... :thumbsup:
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
16.035
Broj reagovanja
15.430
Horoskop
Ribe
Јавјаук
Јаврук или у неким крајевима називан Јук, је створење физички слично Дрекавцу. Јавјаук је добио име по специфичном звуку по коме је карактеристичан. Обитава у густим шумама и мочварама, висок је око осамдесет центиметара. Пакосно је створење и веома лукаво, уме да заведе залутале путнике у непроходне делове шуме а затим их испрепада на смрт, у неким крајевима старији говоре да уме и да голица жртву до смрти. Уме кад кад и да се прикраде имањима и да краде ситну стоку. У Неготинском крају приписују му низ пакости које у некрштеним данима, од Божића до Богојављења, чини домаћинствима, почевши од лармања и прављења буке, до лупања на прозоре уснулима, уме говедима да замрси рогове, пса да уврзне у ланац, да пробуши вреће с брашном и тако даље. Необично се плаши плаве деце и људи са плавом или риђом косом. Због тога о Божићу, у неким ритуалима, ритуалном шетњом деце и младих девојака са плавом косом (некима се ставља импровизована коса од сламе) задаје се страх јавјауцима и тиме се држе подаље од кућа.
Јавјаук је најчудније биће од свих навских створења, животни век му је око 120 година. Током свог века на леђима му израста још један јавјаук, док овај који хода не остари и не скапа, онда се овај са леђа одвоји и тако у недоглед. Самотњаци су, нису социјална створења, два Јавјаука не могу делити исту шуму. Јавјаука је могуће припитомити, или на превару натерати на службу. Онај ко се прикраде Јавјауку с леђа и тапне га по рамену, тај Јавјаук мора да му служи.
Често се може видети и на гробљима, где уме да скрнави крстове и надгробне споменике, у неким крајевиима се прича да откопава тек сахрањене лешеве и краде им одећу, коју после носи.
Јавјауци су бића која обитавају на овим просторима још од времена првих сварожића, пакосни су и зли и треба их се клонити.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Nije baš u pravoj temi ali čujte i počujte ovo:

Zaljubljenost kao zov duše

Ne postoji ni jedno ljudsko biće koje nikada nije bilo zaljubljeno ili koje nije osetilo bar nešto slično tome u svom životu. Zaljubljenost je takođe misteriozna ili nedovoljno razjašnjena pojava u ponašanju ljudi. Zato se za ljubav i kaže da čuva svoju tajnu isto kao i priroda.
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.262
Horoskop
Ovan
Znam da Marić i nije najomiljeniji novinar-voditelj ali pošto sam u prilici da gledam uz kafu jutarnji program Hepi televizije, potpisujem da ima najbolje ideje, da poziva najintersantnije goste, teme su mu vrh. Tu je on nebitan.
Jutros gost jedan novinar koji je pisao o NLO. Malo po malo dodjoše do toga da je Jedan general vojske JNA /u imenima sam očajna/ video NLO. On je to divno opisao i dostavio službenu belešku kome već treba. Sve se to izdešavalo posle drugog svetskog rata. Pričao je kako je jednom prilikom uzleteo i video objekat ispred njega u jarkim bojama, drznuo se i krenuo za njim, objekat se udaljio i kako god se ponašao general u svojoj letilici tako je i taj objekat. U jednom momentu razvio je najveću moguću brzinu da li 600km/h i krenuo za njim. NLO je bio brži, odmicao je i general je shvatio da nikakvih loše namere nije bilo tj. bezbednost mu nije bila ugrožena. Jednom prilikom je da bi dokazao da je to istina pozvao kontrolu i pitao da li vide na radaru neku letelicu sem njegove, rekli su da nema . Pošto je bilo vedro, rekao je kontroloru" izadji i mene ćeš vizuelno videti pogledaj da li ima još nešto na nebu." Dobio je potvrdan odgovor. Drugi put kada je uzleto sa njim je uzletelo još 25 aviona. Kaže, bukvalno je NLO od tih 25 aviona pravio čvor u svojim "igrarijama" da bi se udaljio . Shvatio je general ali i svi ostali piloti a to mu je bilo važno, da i drugi vide, da nepoznata letilici apsolutno nema nikakve pretenzije u bilo čemu.
Specifično je bilo to što se NLO pojavljivao deset minuta nakon uzletanja aviona jugoslovenske avijacije.
Naravno, sl.beleška o navedenom je stigla i do Tita i označena je kao "državna tajna", mada se i mnogo ranije u drugim državama dešavalo isto.
Tek nedavno taj general rešio da progovori o istom. Na tv-u je išao njegov telefonski razgovor verovatno sa nekim novinarom.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.769
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Verujem da postoji vanzemaljski život. Kao i da su nas posetili. I pobegli glavom bez obzira. Videli s kim bi imali posla...
 
Vrh Dno